Türkiye’de coğrafi işaretli ürünler hakkında farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen ilk Coğrafi İşaretler Bilgilendirme Semineri, Bandırma’da gerçekleşti. Seminerde; ürünlerin tescil süreçlerinden hukuki haklara kadar geniş kapsamlı bilgiler sundu.

23 Eylül 2024 tarihinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Bandırma Ticaret Odası iş birliğiyle gerçekleştirilen seminerde, coğrafi işaretlerin tescil süreci, ulusal ve uluslararası pazarlardaki önemi ele alındı. Etkinlikte, Şengün & Partners Avukatlık Ortaklığı Kurucu Avukatı Nedim Korhan Şengün başta olmak üzere birçok uzman konuşmacı yer aldı.

Coğrafi İşaretlerin Tescili ve Ticari Önemi

TOBB Reel Sektör AR-GE ve Uygulama Daire Başkanlığı Hukuk Uzmanı Aslı Parmak, açılış konuşmasında coğrafi işaretlerin Türkiye’nin kültürel mirasını koruma ve ekonomik kalkınmayı desteklemede oynadığı rolü vurguladı. Parmak, coğrafi işaretlerin tescil süreçlerinin yerel üreticilere sağladığı avantajlara dikkat çekti ve bu süreçlerin ticari başarıya katkısını detaylandırdı.

Ulusal ve AB Pazarında Coğrafi İşaretli Ürünler

Şengün & Partners Avukatlık Ortaklığı Kurucusu Av. Nedim Korhan Şengün ise “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ulusal ve AB Tescil Süreçleri” başlıklı konuşmasında, coğrafi işaret tescilinin sadece ulusal pazarda değil, aynı zamanda global düzeyde de büyük önem taşıdığını belirtti. Şengün, coğrafi işaretler konusunda ortak bir strateji ile ilerlendiği takdirde pazarda sağlanabilecek avantajları, ülke ve dünya üzerinde hukuki yansımaları olan uygulamalı örnekler ile anlattı.

Hukuki Denetimler ve Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri

TOBBUYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel ise, coğrafi işaretli ürünlerin denetimi ve hukuki süreçleriyle ilgili bilgilendirme yaptı. Yüksel, coğrafi işaretlerin doğru denetlenmesi ve bu süreçlerde ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların nasıl çözülebileceği konusunda kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Seminerde ayrıca Şengün & Partners’ın İzmir Koordinatörü Kıdemli Av. Birgi Kuzumoğlu ve Ankara Koordinatörü Kıdemli Av. Berfin Nida Gültekin’in yanı sıra, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Neşe İloğlu ve Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Kıralan gibi alanında uzman isimler de sunumlarını gerçekleştirdi. Trendyol ve Hepsiburada temsilcileri de e-ticaretin coğrafi işaretli ürünlere sağladığı fırsatlar hakkında bilgi verdi.

Coğrafi işaretlerin bölgesel kalkınmaya katkısı ve yerel üreticilere sunduğu ticari avantajları detaylandıran seminer, aynı zamanda bu alandaki bilincin artırılması için önemli bir adım oldu. Sunumların ardından katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı ve bu tür etkinliklerin devam edeceği belirtildi

Share.
Exit mobile version