AB’nin dezenformasyonla mücadelede kullandığı gönüllü uygulama kuralları, 2024 Ocak ayına kadar Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında resmileşecek. İrlanda’nın medya düzenleyicisi Medya Komisyonu’ndan (Coimisiún na Meán) Paul Gordon, Brüksel’deki bir konferansta, mevcut kuralların daha resmi bir yapıya kavuşturulması sürecinin devam ettiğini belirtti. Avrupa Doğruluk Kontrolü Standartları Ağı’nın düzenlediği etkinlikte konuşan Gordon, bu dönüşümün platformlar için daha anlamlı bir angajmana yol açacağını ve yalnızca sembolik bir işlem olarak kalmaması gerektiğini vurguladı.
2022’de Google, Meta ve TikTok gibi önde gelen 44 şirket tarafından imzalanan bu gönüllü kurallar, siyasi reklamların şeffaflığı, seçim süreçlerinde platformlar arası işbirliği ve çevrimiçi dezenformasyona karşı alınacak önlemler gibi konularda geniş kapsamlı yükümlülükler içeriyor. Avrupa Komisyonu sözcüsü de bu kuralların, DSA çerçevesinde “davranış kuralları” olarak tanınmasının ve imzacı büyük platformların DSA’nın ortak düzenleyici çerçevesine uyum sağlamasının amaçlandığını doğruladı.
DSA, Şubat 2024 itibarıyla tüm platformlar için içerik denetleme tedbirlerini zorunlu hale getirerek çevrimiçi ortamda güvenlik standartlarını güçlendirdi. Özellikle çok büyük çevrimiçi platformlar, dezenformasyona karşı daha sıkı yükümlülüklerle karşı karşıya. Kuralların, bu platformların DSA’nın risk azaltma yükümlülüklerine uyduklarını göstermelerini sağlaması bekleniyor. Komisyon ve ulusal düzenleyicilerden oluşan Avrupa Dijital Hizmetler Kurulu (EBDS) ise söz konusu kuralların DSA amaçlarına uygun olup olmadığını değerlendirecek. Komisyon sözcüsü, bu sürecin zaman çerçevesi hakkında yorum yapmaktan kaçındı.