Avrupa Birliği’nde Tasarruf ve Yatırım Birliği (SIU) girişimi vasıtasıyla Sermaye Piyasaları Birliği (CMU) planının canlandırılma çabaları çerçevesinde; Avrupa Denetim Otoriteleri Ortak Komitesi tarafından seküritizasyon (menkul kıymetleştirme) düzenlemelerine ilişkin hazırlanan değerlendirme raporunda Avrupa düzeyinde yatırımcıların yüksek seviyede korunmasını sağlarken finansal istikrarı da koruyacak, etkinliği yüksek bir yasal çerçeveye yönelik önerilerde bulunmaktadır. Tasarruf ve Yatırım Birliği’nin inşa edilmesi için gerekli bir unsur olarak görülen seküritizasyon piyasasının canlandırılması konusu, Eurogroup’un da 2024-2029 arası önceliklerinden biri olarak belirlenmiştir.

SECR olarak bilinen Avrupa Seküritizasyon Tüzüğü’nün (REGULATION (EU) 2017/2402), 2025 yılında gözden geçirilmesi amacıyla, Komisyon tarafından 2024 yılında bir istişare süreci yürütülerek ilgili makamlardan görüş alınması da dâhil olmak üzere çeşitli girişimlerde bulunulmuştur.

Avrupa Denetim Otoriteleri Ortak Komitesi, bu bağlamda Avrupa seküritizasyon pazarının işleyişine dair ikinci bir rapor yayımlamıştır. Avrupa Denetim Otoriteleri Ortak Komitesi çerçevesinde; sırasıyla banka, sigorta, sermaye piyasalarına ilişkin otoriteler olan EBA, EIOPA ve ESMA ortak çalışmalar yürütmektedir.

Seküritizasyon Tüzüğünün Uygulanması ve İşleyişine İlişkin Ortak Komite Raporu (Rapor) çerçevesinde, hukuki güvenliği ve tutarlı denetimi sağlamak adına, ilgili sözleşmenin taraflarından en az birinin AB’de kurulmuş olduğu durumlarda düzenlemenin uygulanmasının önerildiği görülmektedir.

Raporda, basitleştirme amacıyla raporlama modellerinin (Tüzüğün 7. maddesi) daha uygun hale getirilmesine yönelik bir öneri yer almakta ve verilerin standartlaştırılmasının iyileştirilmesi ile yatırımcıların risk analizlerini etkilemeyecek şekilde bazı yüksek granülariteye (ayrıntı düzeyine) sahip varlık kategorileri için verilerin birleştirilmesine olanak tanınması önerilmektedir. Ayrıca, küçük ve orta ölçekli kuruluşların seküritizasyon ihraçlarına katılım maliyetlerini hafifletmek adına bazı muafiyetler öngörülmesi tavsiye edilmektedir.

Raporda, yatırımcıların due diligence yükümlülükleriyle (Tüzüğün 5. maddesi) ilgili olarak daha fazla orantılılık ve pragmatizm getirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Kurumsal yatırımcıların daha esnek formatlarda veri almasına izin verilerek, önemli risklerin değerlendirilmesine ve satıcı tarafların işlemin ömrü boyunca bilgi sağlamalarına olanak tanınması tavsiye edilmektedir.

Basit, şeffaf ve standartlaşmış seküritizasyonlar için, mevcut ilgili kriterlerin iyileştirilmesi ve kolaylaştırılmasına dair bazı değişikliklerin önerildiği Değerlendirme Raporunda sponsorlar için geçerli olan risk tutma rejiminin netleştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Raporda son olarak özellikle yetkili makamlarca sınır ötesi işlemlerin denetiminde karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmek amacıyla Avrupa düzeyinde denetimde daha fazla tutarlılığın sağlanması önerilmekte ve denetim modelinin geliştirilmesine yönelik senaryolar sunulmaktadır.

Rapor, bu bağlantı üzerinden görüntülenebilmektedir.

Share.
Exit mobile version