Avrupa Birliği ile Filistin Yönetimi arasında ilk kez düzenlenen Üst Düzey Siyasi Diyalog vesilesiyle Filistin’in kalkınmasına yönelik program önerisi 14 Nisan’da resmi internet sitesi üzerinden duyuruldu. 1,6 milyar euro değerinde yardım içeren program 2025-2027 yıllarını kapsıyor ve üç ana başlıktan oluşuyor.
Filistin halkına destek hizmetleri: Filistin Yönetimi bütçesine yaklaşık 620 milyon euro tutarında doğrudan yardım hibesi ayrılması ve böylece Filistin Yönetimi’nin halkına hizmet sunmaya devam etmesine yardımcı olunması önerilmektedir.
Batı Şeria ve Gazze’de kalkınma ve istikrarın sağlanmasına destek: Sahadaki durum elverdiğinde Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’de ekonomik toparlanmayı teşvik etmek üzere sahadaki somut projeleri desteklemek için yaklaşık 576 milyon euro hibe önerilmektedir.
Özel sektöre destek: Komisyon, Filistin 2025-2027 Çok Yıllı Kapsamlı Programı kapsamında, (EIB Yönetiminin onayına tabi olmak üzere) Avrupa Yatırım Bankası (EIB) tarafından Filistin özel sektörüne yeni finansman sağlanması için 400 milyon euroya kadar kredi sağlanmasını destekleyecektir.
Komisyon ayrıca özel bir Filistin Bağış Platformu da kuracaktır. Platform, Filistin Yönetimi’nin reform gündeminin nasıl uygulandığını sunması için bir forum oluşturacak ve programın uygulanmasında tam şeffaflık sağlayacaktır. Bu platform aynı zamanda Gazze’ye yönelik gelecek çalışmalar için kilit unsurların tartışılmasına ve koşullar elverdiğinde Gazze’nin toparlanması ve yeniden inşası için uluslararası çabaların koordine edilmesine imkân tanıyacaktır.
AB ve Filistin, Temmuz 2024’te bütçe ve mali duruma yönelik stratejiyi belirleyen bir LOI imzalamıştı. Burada belirlenen çerçeve, (i) Filistin Yönetimi’ne Temmuz 2024 ve Şubat 2025 tarihleri arasında ödenmek üzere 400 milyon euro tutarında acil mali destek sunulması ve (ii) Komisyon tarafından şimdi açıklanan 2025-2027 programı olmak üzere iki ana başlıkta toparlanıyordu.
Basın duyurusunda bir yandan AB’nin 2021-2024 yılları için 1.043 milyar eurodan fazlası halihazırda kullandırılmış olan 1,36 milyar euro tutarındaki ikili ödenek ile Filistinlilere en büyük dış yardım sağlayıcısı olduğu belirtilirken diğer bir yandan bu yardımların Filistin Devleti’nin tanınması anlamına gelmediği ve Üye Devletlerin konuya ilişkin pozisyonlarını etkilemediği vurgulanmıştır.