26.04.2022 tarihli ve 31821 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • 7405 Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu, spor kulüpleri, spor anonim şirketleri ve spor federasyonlarının kuruluşu, organları, üst kuruluş oluşturmaları, gelir ve giderleri, bütçe ve harcama esasları, görev, yetki ve sorumlulukları, denetimleri, bunlara harcama yapılacak her türlü yardımın şekil ve şartları ile bunlara ilişkin diğer hususlara dair usul ve esasları düzenlemesi bakımından önem arz etmektedir. Kanun, yayım tarihi olan 26.04.2022’de yürürlüğe girmiştir.
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Bazı Mal ve Hizmetlerden Ücretsiz veya İndirimli Olarak Faydalanacakların Tespitine İlişkin Karar, yayımı tarihi olan 26.04.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Tarafından 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3. maddesinin (f) bendi kapsamında Yapılacak Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar, ek fiyat farkı başlığı altında düzenlemeler getirmesi nedeniyle önem arz etmektedir. Usul ve Esaslar yayımı tarihi olan 26.04.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Gizlilik Dereceli Belgelerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, muhteviyatına veya güncelliğine göre gizlilik dereceli belgeler için uygulanacak usul ve esasları belirlemek ve gizlilik dereceli belgelerde uygulama birliği sağlanması amacı gütmesi nedeniyle önem arz etmektedir. Yönetmelik yayımı tarihi olan 26.04.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • İyonlaştırıcı Radyasyon ve Radyonüklit Kullanılarak Sunulan Sağlık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik, sağlık hizmeti sunumu kapsamında iyonlaştırıcı radyasyon ve radyonüklit kullanılarak tetkik, teşhis ve tedavi amaçlı uygulanan radyoloji hizmetleri, nükleer tıp hizmetleri ile ağız, diş ve çene radyolojisi hizmetlerinin sunulduğu binaların vasıflarını, iyonlaştırıcı radyasyon kaynağı maruzuna karşı hastalar ve çalışan güvenliğine ilişkin usul ve esasları ve iyonlaştırıcı radyasyon ve radyoaktif maddeyle çalışan personele verilecek sağlık iznini belirlemesi bakımından önem arz etmektedir. Yönetmelik yayımı tarihi olan 26.04.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Milli Emlak Denetmenliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Yönetmeliğin 10. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde yer alan “iktisadi ve idari bilimler fakülteleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ile ilgili fakültelerin gayrimenkul geliştirme ve yönetimi bölümü” ibaresi eklenmesi bakımından önem arz etmektedir. Yönetmelik yayımı tarihi olan 26.04.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Radyoloji Hizmetleri Yönetmeliği, sağlık hizmet sunumu kapsamında tetkik, teşhis ve tedavi amaçlı uygulanan radyoloji hizmetlerinin planlanması, sınıflandırılması ile bu hizmetlerin sunulduğu sağlık kurum ve kuruluşların faaliyetlerine, standartlarına ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleme amacı gütmesi nedeniyle önem arz etmektedir. Yönetmelik yayımı tarihi olan 26.04.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Trafik Kazaları Nedeniyle İlgililere Sunulan Sağlık Hizmet Bedellerinin Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, “Ancak, bu Yönetmelik kapsamındaki sigortalara ilişkin ilgili sigorta branşlarında ruhsat iptali, ruhsat iadesi veya poliçe tanzim edilmesine engel teşkil eden benzer sebeplerle söz konusu iade taleplerinin mahsup edilememesi halinde, sigorta şirketinin Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmasını müteakip en geç üç ay içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigorta şirketine iade işlemi gerçekleştirilir” ibaresinin eklenmesi bakımından önem arz etmektedir. Yönetmelik yayımı tarihi olan 26.04.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü Disiplin Amirleri Yönetmeliği, Vakıflar Genel Müdürlüğünde görev yapan devlet memurlarının disiplin amirlerini belirleme amacı gütmesi nedeniyle önem arz etmektedir. Yönetmelik yayımı tarihi olan 26.04.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • İzmir Bakırçay Üniversitesi Kişiselleştirilmiş Sağlıklı Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği, İzmir Bakırçay Üniversitesi Kişiselleştirilmiş Sağlıklı Yaşam Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektedir. Yönetmelik yayımı tarihi olan 26.04.2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Anayasa Mahkemesinin 10.02.2022 tarihli ve 2018/34827 Başvuru Numaralı Kararı, Sayıştay Temyiz Kurulu tarafından temyiz başvurusu hakkında yapılacak işlem olmadığına karar verilmesi nedeniyle mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.
  • Anayasa Mahkemesinin 15.03.2022 tarihli ve 2018/36516 Başvuru Numaralı Kararı, Türkiye’ye giriş yasağı nedeniyle aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.
  • Anayasa Mahkemesinin 15.03.2022 tarihli ve 2019/2593 Başvuru Numaralı Kararı, başbakan yardımcısı hakkında kullandığı ifadeler nedeniyle aleyhine tazminata hükmedilen başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasına ilişkindir.
Share.
Exit mobile version