İspanya’da senato tarafından onaylanan yeni yasa ile ceza kanununda bazı değişiklikler yapıldı.  Bu değişiklikler uyarınca kürtaja gitmek isteyen kadınların “rahatsız edici, saldırgan, göz korkutucu veya tehdit edici eylemler” yoluyla “(bir kadının) hamileliğini gönüllü olarak kesintiye uğratma hakkını kullanmasını engellemek” suç sayılacak. Buna göre; bu eylemlerde bulunan kürtaj karşıtı aktivistlerin üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması öngörülüyor.

2018 yılında yapılan bir araştırma, İspanyol kadınlarının %89’unun bir kürtaj kliniğine giderken tacize uğradıklarını, %66’sının tehdit edildiğini hissettiklerini ortaya koydu. Bu madde ile İspanyol kadınlarının kürtaj kliniklerinde korkutularak ve tehdit edilerek kürtaj haklarının engellenmesinin önüne geçmek amaçlanıyor. İspanya hükümeti bu yeni uygulamanın yanı sıra planladığı bir başka düzenlemede, tüm devlet hastanelerinin kürtaj sunmasını sağlayacağı yasa ile tıpkı İngiltere ve Fransa’da olduğu gibi 16 ve 17 yaşındakilerin hamileliğini ebeveynlerinden izin alınmadan sonlandırması üzerine çalışıyor.

Senato tarafından onaylanan bu düzenlemenin diğer devletler tarafından örnek alınarak  kendi yasalarına uyumlu hale getirilmesi önem taşıyor.

Share.
Exit mobile version