18 yıl boyunca bir kadın tarafından bakılan maymun Estrellita’nın ölümü, dünyada bir ilkin gerçekleşmesine neden oldu. Bir yünlü maymun, henüz bir aylıkken kütüphaneci Ana Beatriz Burbano Proaño tarafından yabani hayatından alınıp 18 yıl boyunca bakıldı. Ülkede vahşi doğada yaşayan bir hayvanı beslemek yasak olduğu için Ekvatorlu yetkililer Estrellita ismini koydukları maymunu 2019’da sahibinden alıp bir hayvanat bahçesine gönderdi. Estrellita’nın taşındıktan bir hafta sonra öldüğünden habersiz sahibi, mahkemeye başvurdu ve haklarının ihlal edildiğini belirttiği yünlü maymunun kendisine geri verilmesini istedi.

Mahkeme ise “vahşi türlerin ve o türlere ait bireylerin avlanmama, yakalanmama, toplanmama, ele geçirilmeme, saklanmama, ticareti yapılmama, takas edilmeme” gibi hakları olduğunu belirterek dünyada bir ilke imza attı. Bununla birlikte mahkeme, Maymun Estrellita’nın haklarının, daha doğal habitatından çıkarılırken ihlal edildiğini de vurguladı. Böylelikle mahkeme, vahşi doğada yaşayan hayvanların da yasal haklara sahip olduğunu kabul etmiş oldu.

2008’de de halkının sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını Anayasa’yla güvence altına alan Ekvator, doğayı tüzel kişilik olarak tanıyan ilk ülke olmuştu. Avukat Echeverría, yeni kararla birlikte hayvanların da bu haktan faydalanabilecek olmasının netleştiğini ifade etti.  Kolombiya, Yeni Zelanda, Panama, Şili ve Meksika’da da doğaya yönelik yasal korumalar mevcut.

Share.
Exit mobile version