İtalya Anayasa Mahkemesi 27 Nisan günü açıklanan kararında, çocukların otomatik olarak babanın soyadını almasının “ayrımcılık teşkil ettiğine ve çocuğun kimliğine zarar verici olduğuna” karar verdi.

Kararda, ebeveynlerin her iki taraf bu hususta anlaşmış olsa bile çocuklarına annenin soyadını verememesine, anlaşma olmadığı takdirde de yalnızca babanın soyadının verilmesine ilişkin kanun hükümlerinin hukuken doğru olmadığını, ayrımcılık teşkil ettiğini ve çocuğun kimliğine zarar verici olduğunu belirtti.

Soyadı kanunuyla ilgili dava, güneydeki Basilicata bölgesinden bir çiftin çocuklarına annenin soyadını vermek istemesi ancak bu konuda yasal engellerle karşılaşmaları üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaları üzerine ikame edildi.

Türkiye’de mevcut uygulama ise dünyadaki gelişmelerin gerisinde seyrediyor. Çocuğun iki soyadı kullanması yönünde bir uygulama bulunmuyor. Ancak uzun bir yargısal süreç sonrasında gelişen Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay kararları ile artık boşanma sonrası velayeti anneye verilen çocuğun soyadı annenin açacağı dava ile değiştirilebilir durumda.

Share.
Exit mobile version