Johnny Depp ve Amber Heard arasında süren dava, belki de geçtiğimiz on yılın en medyatik davası olma özelliğine sahip. Bu yazıda davanın içeriğine ve şu ana kadar görülen duruşmalarda sunulan bilgilere ilişkin kısa bir değerlendirme yapacağız.
Çift 2014 yılında nişanlanmış ve 2015 yılında dünya evine girmişti. Evliliklerini takip eden çalkantılı 15 ayın sonunda boşanma kararı alan ikili, Amber Heard’ün kararı takip eden 4 gün içerisinde Depp hakkında uzaklaştırma kararı almasıyla da gündeme gelmişti.
Boşanma davası aynı yıl içerisinde sonuçlanırken, Amber Heard 7 milyon $ tazminat almış ve benzer dönemlerde de şiddet iddialarında bulunarak, aldığı tüm tazminatı ACLU ve Çocuk Hastanesine bölerek bağışlayacağını duyurmuştu. Duyurusu, Heard’ün halk gözünde para motivasyonu ile ilerlemediği yönünde inandırıcılığını artırırken, oklar Depp’e dönmüştü. Heard, ACLU’nun kadın hakları elçisi olarak seçilirken, The Sun’ın Depp’den “karısını döven” olarak bahsetmesine neden olmuştu.
2018 yılında yayınlanan The Sun makalesinin ardından Depp, kendisine hakaret edildiğini iddia ederek The Sun editör ve yayıncısına İngiliz Mahkemelerinde dava açmıştı. İngiltere’de görülen dava Depp’in aleyhine sonuçlanarak bir nevi Heard’ün haklılığını kanıtlar niteliği taşıdı.
Olayların ardından The Washington Post’ta yayınlanan ve Heard’ün kendini aile içi istismarı temsil eden bir halk figürü olarak tanımladığı yazısı ise günümüzün en çok konuşulan davasının asıl konusunu oluşturuyor.
Yazı sonrasında Depp, Heard’ün kendisine açıkça iftira attığını, prestijini zedelediğini ve asıl mağdurun kendisi olduğunu iddia ederek Heard aleyhine Mart 2019’da dava açtı. Depp, İngiliz Mahkemelerinde görülen davayı kaybetmiş olsa da Virginia Mahkemelerinde görülen davada tüm konular basının gözü önünde tekrar görülerek değerlendiriliyor.
Depp tarafından Mart 2019’da Heard’e açılan davanın 50 milyon $ değerinde, Heard tarafından Ocak 2021’de Depp’e karşı açılan davanın ise 100 milyon $ değerinde olduğu biliniyor.
Johnny Depp ekibinin savunması; deliller ve tanık beyanlarıyla güçlendirilerek Heard’ün güvenilirliğini sorgulama ve olayları Depp persektifinden anlatmaya odaklanıyor.
Depp ekibi tarafından mahkemeye sunulan tanık beyanlarında Depp’in Heard tarafından şiddete maruz kaldığı ve takıntılı bir aşkla boğuştuğu ifade ediliyor.
Depp avukatları tarafından Heard’ün psikolojik değerlendirmesini yapmak için mahkemeye çağırılan Adli Psikolog Dr. Shannon Curry, Heard’ün borderline ve histerik kişilik bozukluğuna sahip olduğu tespitinde bulunarak, Heard’ün beyanlarının güvenirliğini sarsmış oldu.
Ayrıca Heard, boşanma sonrasında aldığı 7 milyon $ tazminatın ACLU ve Çocuk Hastalıkları hastanesine bağışlayacağını duyurmuş olsa da, ACLU Yöneticisi Terence Dougherty’nin ifadesine göre, Heard kendilerine 3,5 milyon $ bağışladığını söylerken yalnızca 1,3 milyon $ bağışlamış ve paranın 500.000 $’lık kısmı Heard’den gelirken kalan kısmı Elon Musk tarafından sağlanan fondan alınmıştı.
Tanık ifadeleri ve ortaya çıkan delillere göre, Amber Heard’ün geçmişinde şiddet içeren eylemler mevcutken Depp için benzer bir vaka yoktu. 2009 yılında gerçekleşen bir olayda Heard’ün kız arkadaşı Tasya Van Ree ile havaalanında kavga ederek şiddet uyguladığı ve bunun üzerine havaalanı polisi tarafından tutuklandığı ama partnerinin herhangi bir suç duyurusunda bulunmadığı ortaya çıkarıldı.
Başka bir olayda da Heard’ün eski asistanı Kate James, maaşına zam istediğinde Heard’ün yüzüne tükürdüğü beyanında bulundu.
Mahkeme sürecinde halka açık hale getirilen ses kayıtlarında ise Heard, açıkça Depp’i yaraladığını kabul ediyor ve onunla alay ederek bir erkeğin aile içi şiddet kurbanı olmasının pek de inandırıcı olmadığını vurgulayarak onu manipüle ediyor gibi görünüyordu.
Amber Heard’ün ekibinin savunması ise klinik psikolog raporları ile tanık beyanlarına odaklanarak ilerliyor. Heard’ün avukatlarının mahkemede sunduğu klinik psikolog raporuna göre, aktrist travma sonrası stres bozukluğu ile boğuşuyor. İlgili travmanın ise Depp’in Heard ile evliliği sırasında ağır alkol ve uyuşturucu kullanmasından tetiklendiği ifade ediliyor.
Depp’in herhangi bir kadına şiddet uygulamadığına ilişkin beyanlarının aksine Heard, şiddetinin ilişkilerinde çoktan geçilmiş bir sınır haline geldiğini söylüyor. Depp ise kendisini sürekli aşağıladığını, sadakatsizlikle suçladığı ve korkutmaya yönelik eylemlerde bulunduğunu ifade ediyor.
Mart 2015’de gerçekleşen Depp’in parmak ucunun kopması ise İngiliz Mahkemelerinde de Heard’ün kurban olarak kabul edilmesiyle, davada önemli bir yere sahip oldu. Depp ifadesinde, Heard’ün kendisine düzenli olarak şiddet uyguladığını, bir gün kavga sırasında ise üzerine şişe fırlatarak parmağının ucunu kopardığını ve bu olay üzerine sinir krizi geçirdiğine yer vermişti. Heard ise Depp’in sinirle duvarı yumruklarken parmağının ucunu kopardığını ve bunun üzerine daha da sinirlenerek kanlı parmağı ile duvara Heard’ü aşağılayan grafitiler çizdiğini iddia ediyor.
Taraf ifadelerinin bu denli farklı olması, taraflardan birinin yalan söylediği düşüncesini güçlendirirken, Oregon Üniversitesi Profesörü Jennifer J. Freyd, tarafların içinde bulundukları durumu DARVO olarak tanımlıyor.
DARVO, “reddetme, saldırı ve tersine mağdur ve suçlu” anlamına gelmektedir. Fail gerçekleştirdiği davranışı inkâr edebilir, yüzleşmeyi yapan kişiye saldırabilir, mağdur ve suçlunun rollerini, failin mağdur rolünü üstlenerek gerçek mağduru bir suçluya dönüştürecek şekilde tersine çevirmesini ifade etmektedir.
Dava hâlâ devam ediyor olsa da sürece yönelik başta Twitter olmak üzere sosyal medya mecralarında gösterilen ilgi oldukça dikkat çekiyor.
Sosyal medya Johnny Depp’i suçsuz kılarak, Amber Heard’e nefret kusuyor gibi görünüyor. NBC News tarafından aktarılan bilgilere göre, Twitter’da #JusticeForJohnnyDepp hashtag’leri 3 milyar görüntülemeye ulaşarak, Depp’in masumiyetini savunuyor.
#BelieveMaleVictims hashtag’i de Depp’i aile içi şiddette erkek kurbanların sembolü haline getirmeye eğilimli görünüyor. Bu akım ile şiddete uğrayan erkeklerin -ki her yedi erkekten birinin mağdur olduğu öngörülüyor- yardım istemelerinin kolaylaşacağı düşünülüyor.