Rızanın olumlu ifadeyi içermeyi gerektiğini ve sessizlikle verilmiş tepkinin rıza sayılmaması gerektiğini düzenleyen yasa tasarısı, 2016’daki “kurt sürüsü” ismiyle haberleştirilen toplu tecavüz olayının ardından hazırlandı.

İspanya feministlerini ve aşırı sağı harekete geçiren şok edici tecavüz davasında Pamplona’daki boğa güreşi festivali sırasında beş erkeğin 18 yaşındaki bir kadına tecavüz ettikten sonra, mahkeme erkeklerin telefonlarından alınan –kadının saldırı sırasında hareketsiz ve gözleri kapalı olduğunu göstere– video görüntülerinin rıza kanıtı olduğunu savundu. Bir yargıç, erkeklerin yalnızca kurbanın cep telefonunu çalmakla suçlanması gerektiğini iddia etti.

Failler daha hafif bir cinsel istismar suçundan dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldılar ancak halkın büyük tepkisinin ardından suçlama tecavüze çevrildi ve ceza 15 yıla çıkarıldı.

2015’te İspanya, rıza yaşını 13’ten 16’ya yükseltti. Yeni yasa, açık rızayı belirleyici faktör haline getirerek cinsel istismar ve cinsel saldırganlık arasındaki ayrımı ortadan kaldırıyor. Pasiflik ve sessizlik artık rıza olarak yorumlanamayacak.

Share.
Exit mobile version