Meta, hastaların verilerini reklamcılık gibi amaçlarla kullanmak üzere toplamakla suçlanıyor.

Kaliforniya’da iki sağlık kuruluşunda tedavi gören hastalar hem Meta’dan hem de ilgili kuruluşlardan şikayetçi oldu.

Davacılar, kişinin mahremiyetine yönelik bu ihlali Facebook’ta, sağlık durumlarına göre özelleştirilmiş reklamlarla sıkça karşılaşmaya başladıklarında fark ettiklerini belirtiyor. Söz konusu verilerin; hastaların kendileri, durumları, doktorları, reçeteli ilaçları ve daha fazlası hakkında son derece hassas bilgileri içerdiği iddia ediliyor ve ne hastaneler ne de Meta veri toplama konusunda hastaları bilgilendiriyor, herhangi bir kullanıcı onayı istenmiyor.

Bilindiği üzere Meta Piksel, herhangi bir web sitesine entegre edilebilen bir kod parçası olarak, ziyaretçi profili oluşturmaya, veri toplamaya ve hedefli reklamcılığa yardımcı olmak için kullanılıyor. Meta Piksel çok sayıda siteye yüklendiğinden, kullanıcılar birden fazla internet konumunda belirli reklamların hedef kitlesi haline gelebiliyor.

Davacılar, Meta’nın izleme kodunun Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en iyi 100 hastanenin 33’ünün web sitesinde bulunduğunu ve kodun parola korumalı hasta portallarının ötesine geçtiğini iddia ediyor. Bu nedenle davacılar, kendi kişisel çıkarları için mahremiyetlerini ihlal ettikleri ve yasaları aştıkları için ilgili taraflardan bir açıklama talep ediyor.

Share.
Exit mobile version