22.09.2022 tarihli ve 31961 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, Yönetmeliğin “Sınavların Değerlendirilmesi” başlıklı maddesinin muhtelif fıkralarında değişiklik ve düzenlemelere yer verilmiştir. Bu Yönetmelik yayım tarihi olan 22.09.2022 tarihinde yürürlüğe girer.
  • Ulusal Meslek Standartlarına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2014/3)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2022/21) ile, Tebliğin ekinde değişiklik yapılmıştır.

Söz konusu eke linkten ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/09/20220922-2-1.pdf

Bu Tebliğ yayım tarihi olan 22.09.2022 tarihinde yürürlüğe girer.

  • Anayasa Mahkemesinin 05.07.2022 Tarihli ve 2016/1635 Başvuru Numaralı Kararı:

Başvurunun Konusu: Başvuru, haklarında çeşitli suçlardan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesinin başvurucuların ifade özgürlükleri ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarını ihlal ettiği iddiasına ilişkindir. Başvuruda ayrıca kişi hürriyeti ve güvenliği ile makul sürede yargılanma haklarının ihlal edildiği ileri sürülmüştür.

Olay ve Olgular: Başvurucu Kutbettin Demir hakkında Demokratik Bölgeler Partisi Muradiye İlçe Başkanlığı tarafından yapılan bir basın açıklaması ve gösteri yürüyüşünde Abdullah Öcalan’a ait posteri taşıdığından bahisle terör örgütünün propagandasını yapma suçundan kamu davası açılmıştır.

Yargılama sonucunda ilk derece mahkemesi “terör örgütü propagandası yapmak kastı ile hareket ettiğinin anlaşıldığı” gerekçesiyle başvurucuyu 10 ay hapis cezasına mahkûm etmiş ancak verdiği hükmün açıklanmasını geri bırakmıştır. Mahkeme ayrıca başvurucunun beş yıl süre ile denetime tabi tutulmasına karar verilmiştir. HAGB kararına yapılan itiraz ise Ağır Ceza Mahkemesince reddedilmiştir.

Hüküm: İfade özgürlüğü ve toplantı gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,

Kişi hürriyetine güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle KABUL EDİLEMEZ OLDUĞUNA,

İfade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE OY BİRLİĞİYLE karar verilmiştir.

Share.
Exit mobile version