Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği 21 Eylül 2022 tarihli 31960 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik ile tüketici heyetlerinin kurulması ve çalışmasına ilişkin esasların düzenlenmesi amaçlandı. Buna göre;

  • Değeri 30.000 TL Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunlu olacak. Bu değer ve üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamayacak.
  • Tüketici hakem heyetine yapılacak başvurularda, başvuru tarihindeki parasal sınır dikkate alınacak.
  • Başvurunun, tek bir uyuşmazlıkla ilgili olması ve uyuşmazlık konusunun bu maddede belirtilen parasal sınırı aşması halinde, sınırı aşan kısımdan feragat edilerek tüketici hakem heyetine başvuru yapılabilecek. Parasal sınırı aşan kısım için tekrar tüketici hakem heyetine başvuru yapılamayacak.
  • Tüketici hakem heyetleri, görev ve yetki alanına giren başvuruları gereğini yapmak üzere kabul etmek zorunda olacak.
  • Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular en geç 6 ay içerisinde görüşülecek ve karara bağlanacak olup ; yapılan başvurunun niteliği dikkate alınarak, karar süresi en fazla 3 ay daha uzatılabilecek.
  • Başvurularda başvuruda bulunması gereken zorunlu bilgilerde eksiklik ya da tutarsızlık bulunması durumunda, tüketici hakem heyeti başkanı tarafından yazılı olarak yedi gün süre verilmek suretiyle başvuru sahibinden ek bilgi veya belge istenecek.

Yönetmelik ile 27.11.2014 tarihli 29188 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmeliğin 11. maddesinin 5. fıkrası ve 26. maddesi 01.01.2023 tarihinde, diğer hükümleri 01.10.2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

Yönetmeliğin tamamına https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/09/20220921-1.htm linkinden ulaşabilirsiniz.

Share.
Exit mobile version