11.10.2022 tarihli ve 31980 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan 110 Kararname numaralı Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile; 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde, 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde, 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde ve Resmi Gazete’de ekli 1 ve 2 sayılı listeye ilişkin olarak değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır. Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımı tarihi olan 11.10.2022’de yürürlüğe girer.
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından çıkarılan Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında; uygulama esasları, tertip komiteleri, yarışmalara başvurular ve kontenjanlar, okul spor yarışmaları, fiziksel etkinlik ve oyunlarda istenilen belgeler, kıyafet ve törenler, ödüller ve yardım, lisans, terfiler, okul değiştirme ve nakil, uluslararası yarışmalar kenar başlıklı maddelerinde değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır. Bu Yönetmelik yayımı tarihi olan 11.10.2022’de yürürlüğe girer.
  • Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Yönetmeliği ile; Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi Teftiş Kurulu Başkanlığının teşkilat yapısı, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esasları, Başkan, müfettişler, müfettiş yardımcıları ve şube müdürlüğü personelinin görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları, müfettiş yardımcılarının mesleğe girişleri, yetiştirilmeleri, yeterlik sınavları, Başkan ile başmüfettiş ve müfettişlerin atanma usulleri, özlük hakları, teftişe tabi olanların yükümlülükleri ve sorumlulukları belirlenmiştir. Bu Yönetmelik yayımı tarihi olan 11.10.2022’de yürürlüğe girer.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafından ilan edilen Gider Vergileri Genel Tebliği (Seri No: 92) uyarınca; Sigorta şirketlerince rücu ve sovtaj işlemleri sonucunda lehe alınan paraların banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) yönünden vergilendirilmesine ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Yönetmelikte yasal mevzuat ve rücu ve sovtaj tutarlarının BSMV yönünden vergilendirilmesi ve matrah başlıkları altında düzenlemeler yer almıştır. Bu Tebliğ yayımı tarihi olan 11.10.2022’de yürürlüğe girer.
  • Anayasa Mahkemesinin 14.09.2022 Tarihli ve 2018/27032 Başvuru Numaralı Kararı; başvurucunun psikolojik taciz nedeniyle kişinin maddi manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapmakta olan başvurucu hakkında 2011 ila 2013 yıllarında dokuz farklı disiplin cezası tesis edilmiştir. Bu disiplin cezalarının üçü itiraz üzerine YÖK tarafından kaldırılmış, diğerleri hakkında ise derece mahkemelerince hukuka aykırı oldukları gerekçesiyle iptal kararları verilmiştir. Devam eden süreçte intihal gerekçesiyle başvurucunun doktora tezi iptal edilerek doktor unvanı geri alınmış, buna yönelik işlem de Mahkemece iptal edilmiştir. Bununla birlikte başvurucunun görev yaptığı üniversitenin rektörünün şikâyeti üzerine hakaret suçundan yürütülen yargılamada başvurucu beraat etmiştir. Ayrıca başvurucunun görev süresinin sona ermesi nedeniyle yeniden atanmamak suretiyle görevine son verilmesine ilişkin işlemin de iptaline karar verilmiştir. Öte yandan söz konusu disiplin cezalarının tesis edildiği dönemde başvurucu hakkında “depresif duygu durumu, depresif nöbet, anhedoni ve Insomnia” tamlarıyla sağlık raporları düzenlenmiştir. Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan inceleme sonucunda; somut başvuruda kamusal makamlar tarafından etkili önlemler alınmaması ve yürütülen tam yargı davasında derece mahkemelerince ulaşılan sonuçların ilgili ve yeterli gerekçelerle açıklanmaması nedeniyle kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkı kapsamında kamusal makamlarca üstlenilmesi gereken pozitif yükümlülüklerin yerine getirilmediği kanaatine varılmıştır. Anılan gerekçelerle Anayasa Mahkemesi tarafından aşağıdaki hüküm tesis edilmiştir:

Kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,

Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğine OY BİRLİĞİYLE karar verilmiştir.

Share.
Exit mobile version