19.10.2022 tarihli ve 31988 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • 111 Sayılı Kararname uyarınca Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlanmıştır. Bu kararname kapsamında 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 349. maddesine eklenen 3. fıkra ile, Harp Okulu Sekreterinin mali ve sosyal hak ve yardımlar ile diğer özlük hakları bakımından Fakülte Sekreterine denk olduğu düzenlemesi yapılmıştır. Resmî Gazete’de ekli listede yer alan kadroların ihdasına ve 2 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin eki (I) ve (II) sayılı cetvellerin ilgili bölümlerine eklenmesine karar verilmiştir. Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımı tarihi olan 19.10.2022’de yürürlüğe girer.
  • 6220 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1718 (2006) Sayılı ve Müteakip Kararları ile 2231 (2015) sayılı kararının uygulanması hakkındaki 24.02.2021 tarihli ve 3578 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Ek-1 sayılı listede yer alan bazı kişi ve kuruluşlara ait bilgilerin güncellenmesine karar verilmiştir.
  • 6221 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; Resmî Gazete’de ekli Naylon veya Diğer Poliamidlerden İpliklerin İthalatında Korunma Önlemi Uygulanmasına karar verilmiştir. Bu Karar 10.05.2004 tarihli ve 2004/7305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında karar ve İthalatta Korunma Önlemleri Yönetmeliği çerçevesinde İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2022/1) ile açılan soruşturma sonucunda alınan korunma önlemlerine ilişkin usul ve esaslara ilişkindir. Bu Karar 21.11.2022 tarihinde yürürlüğe girer.
  • 6222 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; Afyonkarahisar İli, Sinanpaşa İlçesi, Ayvalı ve Akdeğirmen köyleri sınırları içerisinde bulunan ve kamulaştırma bilgileri gösterilen özel mülkiyete konu taşınmazların, Afyonkarahisar Merkez II. Organize Sanayi Bölgesi alanında gerçekleştirilecek yatırım faaliyetlerinin ivedilikle hayata geçirilmesi amacıyla Sinanpaşa Belediye Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • 6223 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; Resmî Gazete’de ekli liste ile haritalarda kamulaştırma bilgileri ve güzergâhları gösterilen enerji nakil hatlarının yapımı amacıyla söz konusu güzergâhlara isabet eden bazı taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • 6224 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; “Çiftlikköy GIS İrtibatları Projesi” kapsamında Resmî Gazete’de gösterilen güzergahlara isabet eden taşınmazlarda direk yerlerinin mülkiyet şeklinde, iletken salınım gabarisinin ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle adı geçen bazı taşınmazların Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • 6225 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; Denizli İli, Sarayköy İlçesinde kurulacak Greeneco JES-3 elektrik üretim tesisi için gerekli olan ve bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları Resmî Gazete ekinde belirtilen taşınmazların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • 6226 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; Denizli İli, Sarayköy İlçesinde kurulacak Greeneco JES-7 elektrik üretim tesisi için gerekli olan ve bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • 6227 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; Sinop İlinde tesis edilecek Hamsi Rüzgâr Enerji Santralinin yapımı amacıyla Gerze İlçesi, Kirençukuru Köyünde bulunan taşınmazın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • 6228 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca; Şanlıurfa İli, Birecik Organize Sanayi Bölgesine doğal gaz arzı için gerekli olan bazı taşınmazların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkanlığı tarafından çıkarılan 31.08.2022 tarihi itibari ile 1. Dereceye yükselip 2802 sayılı HSK Kanunu’nun 32. maddesi uyarınca 31.08.2022 tarihinden geçerli olmak üzere ilk defa birinci sınıfa ayrılma incelemesine tabi tutulan adli ve idari yargı hakimleri ile Cumhuriyet başsavcı ve savcılarının adlarını gösterir liste Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Ekli liste için: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/10/20221019-11.pdf
  • 6229 Sayılı Deniz Turizmi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik uyarınca; yönetmeliğin kruvaziyer gemi limanları, diğer tesisler, deniz turizmi yatırımı belgesinin süresi ve yatırımın izlenmesi, değerlendirme kurulu, deniz turizmi tesislerinin idaresi, bağlama sözleşmesi, işletme müdürünün nitelikleri, işletme müdürünün yetki ve sorumlulukları, deniz turizmi tesisi işletmelerinin yetki ve sorumlulukları, kruvaziyer gemiler, günübirlik gezi tekneleri, dalabilir deniz turizmi aracı, diğer deniz turizmi araçları, deniz turizmi araçlarının belgelendirme şartları, deniz turizmi araçları işletmelerinin çalışma esasları, Türk karasularında seyir esasları, yabancı deniz turizmi araçlarının kalış süreleri ve kabotaj hakları başlıklı maddelerine ilişkin olarak değişiklik ve düzenlemeler yapılmıştır. Bu Yönetmelik yayımı tarihi olan 19.10.2022’de yürürlüğe girer.
  • Gümüşhane Üniversitesi tarafından çıkarılan Gümüşhane Üniversitesi Madencilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği ile Gümüşhane Üniversitesi Madencilik Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Bu Yönetmelik yayımı tarihi olan 19.10.2022’de yürürlüğe girer.
  • Gümüşhane Üniversitesi tarafından çıkarılan Gümüşhane Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği ile Gümüşhane Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Bu Yönetmelik yayımı tarihi olan 19.10.2022’de yürürlüğe girer.
  • Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ (No: 2022/3); 10.05.2004 tarihli ve 2004/7305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Karar ve 08.06.2004 tarihli ve 25486 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Korunma Önlemleri Yönetmeliği çerçevesinde 26.01.2022 tarihli ve 31731 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2022/1) ile açılan korunma önlemi soruşturması sonucunda alınan karara ilişkindir. Bu Tebliğ yayımı tarihi olan 19.10.2022’de yürürlüğe girer.
  • Anayasa Mahkemesinin 28.07.2022 Tarihli ve 2019/25727 Başvuru Numaralı Kararı; polise yapılan acil yardım çağrısına makul sürede yanıt verilmediği için ölümle sonuçlanan yaralama olayının meydana gelmesi ve bu olaydan doğan zararların tazmini istemiyle polisin idari yönden bağlı olduğu idare aleyhine açılan tam yargı davasında titiz bir inceleme yapılmaması nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Başvurucuların bir sitede güvenlik görevlisi olarak çalışan yakını H.H.K., başvuruya konu olayın meydana geldiği gün saat 01.58’den 02.00’ye 13 saniye kalıncaya kadar geçen sürede 155 Polis İmdat hattında görevli kişiyle yaptığı telefon görüşmesinde ölümle tehdit edildiğini söylemiştir. Ayrıca olayın meydana geldiği siteye yiyecek siparişi teslim eden kurye Ö.K. yaralama eyleminden birkaç dakika önce 155 Polis İmdat hattını arayarak İ.H.B.’nin bıçakla H.H.K.’yi tehdit ettiğini söylemiştir. H.H.K. saat 02.09’da İ.H.B. tarafından bacağından bıçaklanmıştır. Polis ekipleri saat 02.25’te, cankurtaran ise 02.30’da olay yerine gelmiştir. H.H.K. olaydan iki gün sonra kesici, delici alet yaralanmasına bağlı büyük damar kesisi ile gelişen kanama sonucu vefat etmiştir. Bu olay sonrasında başvurucular İçişleri Bakanlığı aleyhine idare mahkemesi nezdinde tam yargı davası açmıştır. Yapılan yargılama sonunda idare mahkemesi, başvurucuların yakınının ölmesinde idarenin kusuru bulunmadığı gibi idarenin kusursuz sorumluluk veya sosyal risk ilkesi uyarınca da olaydan sorumlu tutulamayacağı gerekçesiyle başvurucuların tazminat istemini reddetmiştir. Başvurucular anılan karar aleyhine istinaf yoluna başvurmuş, istinaf mahkemesi ise idare mahkemesi kararının hukuka uygun olduğu ve anılan kararın kaldırılmasını gerektirecek yasal bir sebep bulunmadığı gerekçesiyle başvurucuların istinaf talebini kesin olarak reddetmiştir. Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan incelemede; H.H.K. bıçakla tehdit edildiği ve yaralı olarak olay yerinde bulunduğu hâlde her iki ekibin şüpheliyi aramaya koyulmasının bir özensizlik olduğu, H.H.K.’nin kanama sonucu vefat ettiği anlaşıldığına göre gerek saldırının önlenmesi gerekse de saldırı sonrası alınacak tedbirler yönünden kolluk görevlilerinin olay yerine süratle ulaşmasının yaşam hakkının korunması bakımından son derece önem taşıdığı sonuçlarına varılmıştır. Sayılan gerekçelerle AYM tarafından aşağıdaki hüküm verilmiştir:

Yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,

Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun İHLAL EDİLDİĞİNE, OY BİRLİĞİYLE karar verilmiştir.

Share.
Exit mobile version