10.01.2023 tarihli ve 32069 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Antalya Diplomasi Forumu Vakfı Kanunu 32069 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe konulmuş olup ilgili Kanun ile, uluslararası gündemi belirleme niteliğini haiz bölgesel ve küresel meselelerin, dünya çapında tanınırlığı olan siyasetçilerin, resmî yetkililerin, kanaat önderlerinin, düşünürlerin ve uzmanların katkılarıyla ele alınacağı, sonuçlarına uluslararası toplumun bir referans kaynağı olarak başvurabileceği Antalya Diplomasi Forumunu düzenleyecek ve merkezi Antalya’da olan Antalya Diplomasi Forumu Vakfının kurulmasına ve faaliyetlerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır. Söz konusu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • 6652 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında kurulan ve yukarıda yazılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın ekinde belirtilen karardaki göstergelerden herhangi birinde bir önceki yıla göre en az %20 artış gösteren Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde, o yıl yapılan Ar-Ge ve yenilik veya tasarım harcamalarının bir önceki yıla göre artış tutarının %50’si, 31.12.2028 tarihine kadar, Kurumlar Vergisi Kanununun 10. maddesine göre kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılmasına karar verilmiştir.
  • 6653 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 7417 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığınca yapılması öngörülen işlemlerin zamanında sonuçlandırılabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatının Devlet Memurları Kanunu’na tabi personeline fazla çalışma ücreti ödenmesine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlanmıştır.
  • 6654 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 9. maddesinde değişiklik yapılmıştır. İlgili değişiklik kararı yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • 6655 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 2023-2024 Yıllarında Yapılacak Çiğ Süt Desteği ve Süt Piyasasının Düzenlenmesine ilişkin Karar yürürlüğe girmiştir. İlgili karar ile çiğ süt üretimi ve kalitesi ile uygulanan hayvancılık politikalarının etkinliğini artırmak suretiyle çiğ süt üretiminde sürdürülebilirliği ve üretici fiyatlarında istikrarı sağlamak amacıyla hazırlanmış olup söz konusu yıllarda uygulanacak olan çiğ süt desteği ve süt piyasasının düzenlenmesine ilişkin hususları kapsamaktadır.
  • 6656 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar ile Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar yürürlüğe konulmuştur.
  • 6657 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, finansal kiralama şirketlerinin yurt dışından sağladıkları kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı %0 olarak tespit edilmiştir. Söz konusu karar, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • 6658 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar ile İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Karar’ın 4. maddesinde değişikliğe gidilerek yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük vergisi muafiyetinden yararlanılarak gerçekleştirilen ithalatta ilave gümrük vergisinin uygulanmayacağına karar verilmiştir. İlgili Değişiklik Kararı yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • 6659 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, İller Bankası A.Ş.’nin sermayesinin 45.000.000.000 TL’ye çıkartılmasına karar verilmiştir.
  • 6660 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Gaziantep ili Şehitkamil ilçesi, Beylerbeyi Mahallesi 772 ada 8 parseldeki 6.153,51 m2 yüzölçümlü Maliye Hazinesi adına kayıtlı taşınmazın satış yöntemiyle özelleştirilerek Doğtem Yatırım İnşaat San. Tic. Ltd. Şti.’ni sözleşmeyi imzalaması ve kararın gerekliliklerinin yerine getirmesine karar verilmiştir.
  • 6661 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’in 9. maddesinde ve 36. maddesinde değişiklik gerçekleştirilmiştir. İlgili Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasın Dair Yönetmelik yayımı tarihiyle yürürlüğe girmiştir.
  • Aksaray Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş ve Aksaray Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 5. maddesinde, 11. maddesinde, 18. maddesinde ve 26. maddesinde değişiklik gerçekleştirmiştir.
  • TCMB’nin 2023/2 sayılı Türk Lirası Mevduat Ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/14)’De Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/14)’in 4. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31.12.2021 ile 31.12.2022 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir.”

Söz konusu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Share.
Exit mobile version