11.01.2023 tarihli ve 32070 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • 6 Aralık 2022 tarihinde Ankara’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arasında Turizm İşbirliği Eylem Planı” nın onaylanmasına 6670 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile karar verilmiştir.
  • 5 Ekim 2022 tarihinde Ankara’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Protokolü” nün onaylanmasına 6671 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile karar verilmiştir.
  • 30 Aralık 2019 tarihinde Ankara’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Moldova Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karşılıklı Kültür Merkezlerinin Kuruluşu ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma” nın onaylanmasına 6672 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile karar verilmiştir.
  • 6673 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Hatay ili, Antakya ilçesi, Odabaşı/Kavaslı Mahallesinde bulunan 1833 ada 6 parsel numaralı taşınmazın İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel Müdürlüğü) tarafından polisevi hizmet binası için acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • 6674 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Narman 1. Merhale Projesi (DAP) kapsamındaki Narman Şehitler Barajı ikmali işinin yapımı amacıyla bazı taşınmazların devlet su işleri genel müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • 6675 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Çanakkale ili, Merkez ilçesi, İntepe Mahallesinde bulunan 163 ada 6,7 parsel numaralı taşınmazların; Hasanoba RES elektrik üretim tesisi için EPDK tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • 6676 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kamulaştırma bilgileri ve güzergâhları gösterilen enerji nakil hatlarının yapımı amacıyla bazı taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • 6677 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Çanakkale ilinde kurulacak Üçpınar RES elektrik üretim tesisi ana kaynak RES ile yardımcı kaynak GES için gerekli olan ve ekli listede yerleri gösterilen taşınmazların EPDK tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • 6678 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Kırklareli ilinde kurulacak yeni RES (yardımcı kaynak GES) elektrik üretim tesisi için gerekli olan bazı taşınmazların EPDK tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
  • 6679 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Çorum ili, Kargı, Dodurga ve Osmancık ilçelerinde bulunan ve ekli listede belirtilen yerlerde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılmasına karar verilmiştir.
  • Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkındaki karara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz; https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/01/20230111-11.pdf
  • Noterler Tarafından Düzenlenen Taşınmaz Satış Sözleşmelerine Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. 13 maddeden oluşan yönetmeliğin amacı, noterler tarafından düzenlenen taşınmaz satış sözleşmelerine uygulanacak usul ve esasları belirlemektir.
  • Yağlı, Lifli, Tıbbi ve Aromatik Bitki Tohumu Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Yağlı, Lifli, Tıbbi ve Aromatik Bitki Tohumu Sertifikasyonu ve Pazarlaması Yönetmeliğinin Ek-1’inde, Ek-5’inde, Ek-7’sinde ve Ek-8’inde yer alan tablolarda eklemelere gidilmiştir. İşbu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasın Dair Yönetmelik ile, Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12/B maddesinin 2. fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) 22.08.2020 tarihli ve 31221 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik uyarınca yenileme merkezleri veya yetkili satıcılarca gerçekleştirilen yenilenmiş ürün niteliğindeki cep telefonu satışları hariç olmak üzere fiyatı on iki bin Türk Lirasının üzerinde olan cep telefonu satışlarında üç ay,” İşbu Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

  • Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik’inin 7. ve 8. maddelerinde değişikliğe gidilmiştir. İlgili Yönetmeliğin 7. maddesinde değişiklik yapan ilk maddesi 2023/2024 eğitim-öğretim döneminde, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
  • 2019/28641 Başvuru Numaralı AYM kararında başvuru, iddianamede yer verilen bilgiler sebebiyle uğranıldığı ileri sürülen manevi zararın tazmini istemiyle açılan davanın süre aşımı gerekçesiyle reddedilmesi nedeniyle mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Mahkemece yapılan değerlendirme sonucunda, adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.
  • 2018/34950 Başvuru Numaralı AYM kararında başvuru, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna devredilmesine karar verilen bir bankada bulunan katılım fonu tutarının bloke edilmesi nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Mahkemece yapılan değerlendirme sonucunda mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.
  • 2019/14060 Başvuru Numaralı AYM Kararı, yabancı dil sınavında alınan puan şüpheli bulunarak eş değer sınava çağrılma nedeniyle eğitim hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Mahkemece gerçekleştirilen değerlendirmede, eğitim hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir.

 

Share.
Exit mobile version