07.03.2023 tarihli ve 32125 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…
- 6893 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Tarımsal Ürünlerin 5300 Sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Çerçevesinde Faaliyet Gösteren Lisanslı Depolarda Muhafaza Edilmesi Halinde Destekleme Ödemesi Yapılmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına karar verilmiştir. Bu Karar uyarınca; ilgili kararın “tanımlar” kenar başlıklı maddesinde bulunan “üretici örgütü” tanımında değişiklik yapılmıştır. Bu Karar, yayımı tarihi olan 07.03.2023’te yürürlüğe girer.
- 6894 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Tarım Sigortaları Havuzuna Devlet Tarafından Taahhüt Edilecek Hasar Fazlası Desteğine İlişkin Karar yürürlüğe konulmuştur. Karar kapsamında; “hasar fazlası desteği ve finansman kenar başlıklı maddelere ilişkin düzenlemeler yer almıştır. Bu Karar, 01.01.2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihi olan 07.03.2023’te yürürlüğe girer.
- 6895 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Iğdır İli, Karakoyunlu ilçesinde bulunan ve Resmî Gazetede ekli listede isimleri belirtilen yerlerde arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılmasına karar verilmiştir.
- 6896 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Ankara İli, Beypazarı ilçesinde bulunan ve Resmî Gazetede ekli listede isimleri belirtilen yerlerin, aynı listede yer alan bazı yerlerde arazi toplulaştırması yapılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamından çıkarılmasına karar verilmiştir.
- 6897 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesinin Belirlenen İş Programına ve Taahhüt Edilen Sürelere Uygun Şekilde Tamamlanması ve Dış Kaynaklı Kredi Temininde Aksama Yaşanmaması Amacıyla, Bazı Taşınmazlar ile Muhdesatın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü) Tarafından Acele Kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
- 6898 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 154 kV Çaykara Havza-Soğanlı RES-Bayburt TM Enerji İletim Hattı Yenileme Projesi Kapsamında Bazı Taşınmazların Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Tarafından Acele Kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
- 6899 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 154 kV Denizli Batı 380-Kızıldere-3 JES Enerji İletim Hattı Projesi Kapsamında Bazı Taşınmazların Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Tarafından Acele Kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
- 6900 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 154 kV (Artvin-Tortum) Brş.N.-Barhal Havza TM Enerji İletim Hattı Projesi Kapsamında Bazı Taşınmazların Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Tarafından Acele Kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
- 6901 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Muş İli, Malazgirt İlçesine Doğal Gaz Ulaştırılabilmesi İçin İhtiyaç Duyulan RMS-A Şehir Giriş İstasyonunun Yapımı Amacıyla, Mengüçgazi Mahallesi Sınırları İçerisindeki 212 Ada, 17 Parsel Numaralı Taşınmazın, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Tarafından Acele Kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
- 6902 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na Göre İhale Edilen Mal Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar ile 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar yürürlüğe girmiştir. Bu Esaslar, yayımı tarihi olan 07.03.2023 tarihinden 10 gün sonra yürürlüğe girer.
- 6903 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Tarafından Gaziantep İlinde Bağlı Büro Kurulmasına karar verilmiştir.
- 6904 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile KTO-Karatay Üniversitesi Rektörlüğü Bünyesinde Yer Alan Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinin kapatılmasına karar verilmiştir.
- Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 18. maddesinin üçüncü fıkrasının (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır. Bu Yönetmelik yayımı tarihi olan 07.03.2023’te yürürlüğe girer.
- İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; İstanbul Gelişim Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 54. maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Bu Yönetmelik yayımı tarihi olan 07.03.2023’te yürürlüğe girer.
- Anayasa Mahkemesinin 07.12.2022 Tarihli ve 2019/10802 Başvuru Numaralı Kararı; başvurucunun, işçilik alacağı nedeniyle açılan davaların aynı maddi olaya dayanılarak açılan başka davalarda verilen kararlardan aksi bir sonuca ulaşılarak reddedilmesi nedeniyle hakkaniyete uygun yargılanma hakkının, yargısal sürecin uzun sürmesi nedeniyle de makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Başvurucu; aynı işyerinde çalışan diğer işçiler ile aynı zamanda açtıkları davalarda Mahkemece verilen aynı kararla ilgili olarak Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin farklı uygulama yapmak suretiyle aynı maddi olaya dair gerekçesiz olarak farklı karar vermesinin eşitlik ilkesini zedelediğini, hukuk devletinin temel ilkelerinden birinin hukuk güvenliği ilkesi olduğunu belirterek Anayasa’nın 36. maddesindeki ilke ve haklarının ihlal edildiğini ileri sürmüştür. Başvurucunun dile getirdiği iddiaları, aynı maddi vakadan kaynaklanan davalarda farklı kararlar verilmesi ile ilgili olarak esaslı nitelikteki bir itirazın yargılama sırasında cevaplandırılmamasına ilişkin olduğundan başvurunun hakkaniyete uygun yargılanma hakkı kapsamında incelenmesi gerektiği değerlendirilmiştir.
Açıklanan gerekçelerle; adil yargılanma hakkı kapsamındaki hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ve makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 20.12.2022 Tarihli ve 2019/8025 Başvuru Numaralı Kararı; başvurucunun, yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle makul sürede yargılanma hakkının, tedbir kararlarının uzun süredir devam etmesi, temyiz incelemesi sonunda makul bir gerekçeye yer verilmemesi, talep sonucunun aşılması, dava kısmen kabul ile sonuçlandığı hâlde lehe vekâlet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmemesi ve hatalı bilirkişi raporunun esas alınarak karar verilmesi nedeniyle de mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Başvurucu, yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğini ve yargılama sürecinde teminat mektubu sunduğu hâlde taşınmazları, araçları ve ortak hesapları üzerindeki tedbir kararının on yıldır kaldırılmadığını belirterek mülkiyet hakkının ihlal edildiğini ileri sürmüştür.
Açıklanan gerekçelerle; adil yargılanma hakkı kapsamındaki makul sürede yargılanma hakkının ve mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 20.12.2022 Tarihli ve 2019/19019 Başvuru Numaralı Kararı; başvurucunun, öğrencisi olduğu üniversitenin rektörüne hitaben sarf ettiği sözler ve sergilediği davranışlar nedeniyle başvurucuya bir ay uzaklaştırma disiplin cezası verilmesinin eğitim hakkını ihlal ettiği iddiasına ilişkindir. Başvurucu, ifade özgürlüğünü kullanması nedeniyle okuldan uzaklaştırma disiplin cezası ile cezalandırılmış ve eğitim hakkından yararlanamamıştır. Açıktır ki derece mahkemeleri başvuruya konu ifadelerin kullanılma nedenini, içeriğini, hangi ifadelerin kurum düzenine ne şekilde tesir ettiğini, başvurucunun almakta olduğu eğitimin seviyesini ve eylemin yapıldığı mecrayı değerlendirmemiştir. Davanın koşulları ışığında ve yukarıda belirtilen nedenler birlikte değerlendirildiğinde ifade özgürlüğünü kullanan başvurucuya verilen bir ay okuldan uzaklaştırma disiplin cezasının zorunlu bir ihtiyacı karşılamadığı gibi orantılı olduğu da kabul edilmemiştir. Bu kapsamda mahkemelerin ileri sürdüğü gerekçeler, başvurucunun eğitim hakkına yapılan müdahale için ilgili ve yeterli görülmemiştir.
Açıklanan gerekçelerle; eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 11.01.2023 Tarihli ve 2019/1001 Başvuru Numaralı Kararı; tutuklu olan başvurucuya kurum dışından gelen bir dokümanın ceza infaz kurumu idaresince verilmemesi nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Başvurucu; bir hâkimin verdiği röportaja ilişkin dokümanın sakıncalı bulunarak kendisine verilmediğini, herhangi bir suç unsuru içermemesine rağmen keyfî kararlarla başvuru konusu dokümana ulaşmasının engellendiğini belirterek haberleşme özgürlüğünün ihlal edildiğini ileri sürmüştür. Başvurucu ayrıca bu dokümanı yargılama sürecinde delil olarak kullanacağını ancak başvuru konusu dokümana ulaşmasının engellendiğini belirterek adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini iddia etmiştir.
Açıklanan gerekçelerle; başvurunun açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 11.01.2023 Tarihli ve 2019/38252 Başvuru Numaralı Kararı; başvurucunun, bir gazetede editör olarak çalışan başvurucunun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle iş akdinin feshedilmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği iddiasına ilişkindir. Başvurucu, özel hayatında yaptığı ve herhangi bir hakaret ya da aşağılama içermeyen paylaşımlarından hangisinin ne şekilde iş hayatını etkilediği gerekçelendirilmeden iş akdinin feshedilmesi nedeniyle ifade özgürlüğü ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini iddia etmiştir. Adalet Bakanlığı (Bakanlık) görüşünde; başvurucunun davranışının iş sözleşmesindeki güven unsurunu zedeleyip zedelemediği, başvurucunun ifade özgürlüğü ile işverenin yönetim yetkisi arasında adil bir denge sağlanıp sağlanmadığı hususlarının Anayasa Mahkemesi içtihadı ve somut olayın kendine özgü koşulları da dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Başvurucu, Bakanlık görüşüne karşı önceki beyanlarını yinelemiştir.
Açıklanan gerekçelerle; ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 19.01.2023 Tarihli ve 2019/10793 Başvuru Numaralı Kararı; işçilik alacağı nedeniyle açılan davaların aynı maddi olaya dayanılmak suretiyle açılan başka davalarda verilen kararlardan aksi bir sonuca ulaşılarak reddedilmesi nedeniyle hakkaniyete uygun yargılanma hakkının, yargısal sürecin uzun sürmesi nedeniyle de makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Başvurucu; aynı işyerinde çalışan diğer işçilerle aynı zamanda açtıkları davalarda Mahkemece verilen aynı kararla ilgili olarak Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin farklı uygulama yapmak suretiyle aynı maddi olaya dair gerekçesiz olarak farklı karar vermesinin eşitlik ilkesini zedelediğini, hukuk devletinin temel ilkelerinden birinin hukuk güvenliği ilkesi olduğunu belirterek Anayasa’nın 36. maddesindeki ilke ve haklarının ihlal edildiğini ileri sürmüştür.
Açıklanan gerekçelerle; adil yargılanma hakkı kapsamındaki makul sürede yargılanma hakkının ve hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.