17.05.2023 tarihli ve 32193 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…
- Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarında yapılacak lisans eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin 34. maddesi “Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri hakkında, 2547 sayılı Kanunun 54. maddesi hükümleri uygulanır.” Şeklinde değiştirilmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair 2023/11 Sayılı Tebliğ ile; söz konusu tebliğe aşağıdaki geçici 11’inci madde eklenmiştir.
“Gerçek kişi ek dönüşüm oranına göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama
GEÇİCİ MADDE 11- (1) 28.07.2023 (dâhil) hesaplama tarihine kadar uygulanmak üzere, mevduat ve katılım bankalarının tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre bankalarca hesaplanacak gerçek kişi yabancı para mevduat/katılım fonundan Türk lirası mevduat/katılma hesabına ek dönüşüm oranına göre 26.05.2023 hesaplama tarihinden itibaren ilgili hesaplama döneminde yüzde 10,00’ın altında ek dönüşüm yapılması halinde eksik kalan tutar kadar menkul kıymet bloke olarak tesis edilir.
(2) 28.07.2023 hesaplama tarihinden itibaren yüzde 30,00’ın altında kalan bankalar için ek dönüşüm oranının paydasında yer alan mevduat/katılım fonu tutarının yüzde 10’u oranında ilave menkul kıymet söz konusu hedefe ulaşılıncaya kadar bloke olarak tesis edilir.
(3) Tesis süresi, hesaplama tarihini takip eden ayın son cuma günü başlar, tesis başlangıcını takip eden altıncı ayın son cuma gününden bir önceki gün sona erer.
(4) Bu madde hükümleri yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu büyüklüğü Merkez Bankasınca belirlenecek tutarın altında olan bankalara uygulanmaz.”
İşbu tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 09.11.2022 Tarihli ve E: 2018/87, K: 2022/137 Sayılı Kararında iptal talebi, 7098 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 1. Maddesinin ve ekli (1) sayılı listenin, 3. Maddesinin ve ekli (5) sayılı listenin ve 4. Maddesinin ve ekli (6) sayılı listenin Anayasa maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesine ilişkindir. … ve kanunun 3. maddesinin birinci cümlesinde yer alan “…üyeliği, mensubiyeti veya…” ibareleri bakımından kesinleşmiş mahkumiyet hükmü olmadan kişilerin suçlu sayılmasına neden olabilecek ifadeler içeren kural masumiyet karinesine aykırı olduğundan ve OHAL’lerde dahi masumiyet karinesine aykırı işlem yapılamayacağından bahisle Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline, 1. Maddesinin (2) numaralı fıkrasının dördüncü ve beşinci cümleleri bakımından OHAL koşullarında Kanun’a ekli listelerle kamu görevinden çıkarılarak pasaportları iptal edilen kişilerin söz konusu tedbire karşı başvurabilecekleri etkili bir denetim mekanizması öngörülmediğinden seyahat hürriyetine olağanüstü dönemde durumun gerektirdiği ölçüyü aşan bir sınırlama getirildiği sonucuna varılarak Anayasa’ya aykırı olduğundan iptaline, 3. Maddesinin beşinci cümlesinde yer alan “…ve ilgili pasaport birimlerince pasaportları…” ibaresi 15, 23 ve 40. Maddelere aykırı olduğundan iptaline, 4. Maddesinin (2) numaralı fıkrasının birinci cümlesinin kalan kısmı ile ikinci cümlesi Anayasa’nın 13. Ve 35. Cümlelerine aykırı olduğundan iptaline; geri kalan hükümler Anayasa’ya aykırı görülmediğinden iptal talebinin reddine karar verilmiştir. Bu kurallara ilişkin iptal hükümlerinin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesi uygun görülmüştür.
- Anayasa Mahkemesinin 30.03.2023 Tarihli ve 2018/27450 Başvuru Numaralı Kararında başvuru, sendika hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. 1136 sayılı Kanun doğrultusunda çıkarılan Yönetmelik’te avukatların hangi durumlarda işçi ve işveren olabilecekleri belirlenmiştir. Bu doğrultuda avukatlar işçi ve işveren olmalarına göre ancak ilgili iş kolunda yer alan sendikaya üye olabileceklerdir. Dolayısıyla avukatların sendika çatısı altında örgütlenebildikleri görülmektedir. O halde derece mahkemelerinin Anayasa ve ilgili mevzuat hükümlerini yorumlayarak, iş kolu sendikacılığı kapsamı dışında kalan meslek sendikacılığına yönelik sınırlamaları usul ve yasaya aykırı bulmasında Anayasa’nın 51. Maddesinde yer alan sendika hakkına ilişkin güvenceleri gözetmediği söylenemeyecektir. Sonuç olarak, başvurunun diğer kabul edilebilirlik koşulları yönünden incelenmeksizin açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.