23.05.2023 tarihli ve 32199 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğrenci Yurtları Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile; Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğrenci Yurtları Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Anayasa Mahkemesinin 15.02.2023 Tarihli ve 2019/23977 Başvuru Numaralı Kararında başvuru; ıslah talebinin tahkikata devam edilmesine rağmen bozma kararından sonra ıslah yapılamayacağı gerekçesiyle reddedilmesi nedeniyle mahkemeye erişim hakkının, yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle de makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Başvuruya konu yargılamada bozma kararından sonra bozma kararı uyarınca tahkikata yönelik işlemler yapılması nedeniyle tahkikat aşamasına dönüldüğü halde salt bozma kararından sonra ıslah yapılamayacağı gerekçesiyle başvurucunun ıslah talebinin kabul edilmemesi suretiyle mahkemeye erişim hakkına yapılan müdahalenin meşru bir amacı bulunmadığından mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır. 17 yıl 3 aylık yargılama süresi makul olmadığından makul sürede yargılanma hakkının da ihlal edildiğine karar verilmiştir.
  • Anayasa Mahkemesinin 08.03.2023 Tarihli ve 2020/16168 Başvuru Numaralı Kararında başvuru; telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespitine ilişkin kayıtların hukuka aykırı şekilde elde edilmesi ve mahkumiyet kararında tek veya belirleyici delil olarak bu verilere dayanılması nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Telekomünikasyon yolluyla yapılan iletişimin tespitine ilişkin kayıtların mahkumiyet kararında tek veya belirleyici delil olarak kullanılmasında adil yargılanma hakkına yönelik bir ihlal bulunmadığına karar verilmiştir.
  • Anayasa Mahkemesinin 23.03.2023 Tarihli ve 2019/430 Başvuru Numaralı Kararında başvuru; iş kazasından kaynaklanan tazminat davasında talebin daha sonra artırılan kısmının zamanaşımı gerekçesiyle reddedilmesi ve aleyhe yüksek vekalet ücretine hükmedilmesi nedeniyle mahkemeye erişim hakkının, yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle de makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Başvurucunun açtığı ikinci davadan sonra artırdığı alacak talebinin zamanaşımı gerekçesiyle reddedilmesine ilişkin yorumun başvurucuya şahsi olarak aşırı bir külfet yüklediği, başvurucunun katlanmak zorunda kaldığı külfet hedeflenen meşru amaçla karşılaştırıldığında külfetin orantısız olduğu nedeniyle müdahale ölçülü olmadığından mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir. Üç dereceli yargılamada 11 yıl 3 aylık yargılama süresinin makul olmadığına sonucuna varılarak makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.
  • Yargıtay 3. Hukuk Dairesine Ait Karara link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/05/20230523-2.pdf
Share.
Exit mobile version