31.05.2023 tarihli ve 32207 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Diyanet Akademisi Görev ve Çalışma Yönetmeliği ile; Diyanet Akademisinin görevleri ile çalışma usul ve esasları belirlenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Diyanet Akademisi Mesleki Eğitim Yönetmeliği ile; Diyanet Akademisi tarafından düzenlenecek mesleki eğitimler, bu eğitimlerin hedef ve ilkeleri, planlama esasları, sınav ve değerlendirme usulleri, izinler, devam-devamsızlık durumları, eğitim programları ve süreleri, eğitim takvimi, eğitim yerleri ile diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Diyanet Akademisi Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği ile; Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin; günün şartlarına uygun olarak görevlerinin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışlar kazanmalarına, etkinlik ve tutumluluk bilinci ile yetiştirilmelerinin sağlanmasına, üst görevlere hazırlanmaları için uygulanacak hizmet içi eğitimin hedefleri, ilkeleri, planlama esasları, değerlendirme usulleri, eğitim süreçleri ile yerlerinin tespitine, sertifika eğitimleri ve yurt dışından gelen mahallin din görevlilerine yönelik eğitimler ile diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Diyanet Akademisi Aday Din Görevlileri Disiplin Yönetmeliği ile; Diyanet Akademisinde mesleki eğitime alınacak aday din görevlilerinin disiplin işlemleri, verilecek disiplin cezaları, disiplin soruşturması usul ve esasları ile Akademi Disiplin Kurulu’nun oluşum, işleyiş ve çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Diyanet Akademisi Aday Din Görevlileri İstihkak Yönetmeliği ile; Diyanet Akademisinde mesleki eğitime alınacak aday din görevlilerine, Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine bu amaçla konulacak ödenek çerçevesinde ödenecek harçlık, aday din görevlilerinin eğitim dönemindeki iaşe ve ibateleri, sağlık giderleri, istihkakların cinsi, miktarı ve süreleri ile diğer ihtiyaçların karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Necmettin Erbakan Üniversitesi KONÜDAM Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği ile; Necmettin Erbakan Üniversitesi KONÜDAM Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezinin amacına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Anayasa Mahkemesinin 16.03.2023 Tarihli ve 2019/24350 Başvuru Numaralı Kararı ile; zorunlu askerlik görevi sırasında meydana gelen ölüm nedeniyle açılan tazminat davasının süre aşımı gerekçesiyle reddedilmesinin mahkemeye erişim hakkını ihlal ettiği iddiasına ilişkindir. 22.05.2012 tarihinde çakmak gazı solunumu sonucu gerçekleşen ölüme ilişkin olarak, idarenin hizmet kusuru olabileceği yönündeki iddia 03.05.2017 tarihinde ortaya çıkmıştır. Başvurucuların, bu tarihe kadar oğullarının ölümünde idarenin kusur veya ihmali ile dahilinin bulunduğunu, zararla idare arasında illiyet bağı olduğunu ölüm olayıyla derhal öğrendiklerinden söz edilemez. Dolayısıyla, olayın gerçekleştiği 22.05.2012 tarihi esas alınarak dava açılmasının beklenmesi, başvuruculara orantısız bir külfet yükleyecektir. Bu yorumdan hareketle, davanın süre aşımından reddedilmesi suretiyle başvurucuların mahkemeye erişim hakkına yönelik müdahalenin ölçüsüz olduğu sonucuna varılarak hakkın ihlal edildiğine karar verilmiştir.
Share.
Exit mobile version