Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin katkılarıyla “İkinci Yüzyıla Girerken Türkiye’de Beyin Göçü ve Tersine Beyin Göçü Araştırması”na ilişkin bulguları raporlayarak kamuoyuyla paylaştı.
Türkiye genelindeki lisans ve lisansüstü eğitimini tamamlamış 1067 kişiyle yapılan görüşmeler CATI (Bilgisayar Destekli Telefon ile Anket) yöntemi ile tamamlandı.
Son dönemde sıkça konuşulan ve Türkiye’nin geleceği için endişe uyandıran beyin göçü ve tersine göç değerlendirmeleri kapsamında ele alınarak hazırlanan “İkinci Yüzyıla Girerken Türkiye’de Beyin Göçü ve Tersine Beyin Göçü Araştırması Raporu” olumlu yönde yol kat edilmesini hedefliyor.
İnsanları göç etmeye zorlayan ana nedenleri derleyen rapordan çarpıcı başlıklar ise şöyle;
- Türkiye’de yaşıyor olmaktan mutsuz olduğunu ifade edenlerin oranı yüzde 40,1.
- Her 3 katılımcıdan 1’i, imkânı olsa ekonomik durumunu değiştirebilmeyi hayal ediyor.
- Katılımcıların yüzde 60,7’si Türkiye’de fırsat eşitliği olduğuna inanmıyor.
- Çocuğu olan katılımcıların yüzde 53,2’si imkânı olsa çocuğunun yurtdışında yaşamasını istediğini belirtiyor. Çocuğu olanların yüzde 52,1’i, çocuğu olmayanların ise yüzde 61,5’i imkânı olsa hayatının geri kalanını yurtdışında geçirmek istiyor.
- Yurtdışında yaşama ihtimalinde en çok tercih edilecek ilk 3 ülke sırasıyla; Almanya (yüzde 15,7), ABD (yüzde 12,4) ve İsviçre (yüzde 8,3) iken Suudi Arabistan, Katar ve Dubai’nin toplam payı yalnızca yüzde 3,6.
- “İmkânınız olsa ve yaşamınızda bir şeyi değiştirebilecek olsanız neyi değiştirirdiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 27,1’i “ekonomik durumumu” yanıtını veriyor.
- “Seçme hakkınız olsa toplumda hangi konunun daha fazla öne çıkmasını isterdiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 42,8’i “fikir özgürlüklerinin” yanıtını veriyor.
- Hayatının kalan kısmını yurtdışında geçirmek isteyenlerin en çok belirttiği 3 neden sırasıyla; yüzde 43,’i ekonomik zorluk, yüzde 24,4’ü refah arayışı ve yüzde 16,1’lik bir oranla özgürlük arayışı.
Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı Rasim Şişman, söz konusu araştırmanın kamuoyuyla paylaşıldığı toplantıda, “Bu mesele ‘Gidiyorlarsa gitsinler, buralar boş kalmaz merak etmeyin’ diyen bir zihniyete kurban edilemeyecek kadar kıymetli. Sorun, buna neden olanların, gerçeklikten koparak masa başında tasarladıkları ‘eve dönüş projeleri’ ile çözemeyeceği kadar derin ve çok katmanlı. Bu rapor, tüm karar vericilerin ve politika yapıcıların; bu ülkenin yetenekli, akıllı, donanımlı, fark yaratacak insanları çekip giderken, acilen gündemlerine alması gereken başlıkları ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.
Raporun tamamına ve özetine ulaşmak için: https://sodev.org.tr/turkiyede-beyin-gocu-ve-tersine-beyin-gocu-arastirmasi-raporu-aciklandi/