15.06.2023 tarihli ve 32222 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…
- Ardahan Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin 10. maddesinin birinci fıkrası “(1) Danışma Kurulu; Müdürün başkanlığında, Merkezin faaliyet alanları ile ilgili Üniversite öğretim elemanları ve/veya mensupları, kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarında görevli kişiler arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl süre ile görevlendirilen en fazla on iki üyeden oluşur. Süresi biten üyeler yeniden görevlendirilebilir. Herhangi bir nedenle görevinden ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere aynı yöntemle yeni bir üye görevlendirilir.” şeklinde değiştirilmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin 3. maddesinin birinci fıkrasına “Önkoşullu dersler/önkoşul dersleri” ve “Yankoşullu dersler/yankoşul dersleri” tanımlarına ilişkin bentler eklenmiştir.
4. maddesinde yer alan “Rektörlükçe” ibaresi “Üniversite tarafından” olarak değiştirilmiştir.
6. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi “b) 2547 sayılı Kanunun 54. maddesi hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alması halinde ilgili yönetim kurulu kararı ile,” şeklinde değiştirilmiştir.
7. maddesinin birinci fıkrasının dördüncü cümlesinde yer alan “hariç” ibaresinden sonra gelmek üzere “en az 14 hafta ve” ibaresi eklenmiştir.
10. maddesinin birinci fıkrası “(1) Daha önce başka bir yükseköğretim kurumunun öğrencisi iken, ÖSYM tarafından yapılan sınavlara girerek, yatay geçişle ya da öğrenci affından faydalanarak Üniversiteye kesin kaydını yaptıran, çift anadal ve/veya yan dal programı kapsamında ya da başka bir yükseköğretim kurumunda yaz öğretimi, özel öğrencilik veya öğrenci değişim programları ve benzeri kapsamında ders alan öğrencilerin, ilgili bölüm/program intibak komisyonu görüşleri dikkate alınarak bölüm akademik kurulu önerisi ve ilgili yönetim kurulu kararı ile ders ve/veya yıl/yarıyıl intibakları yapılır. Bu durumda olan öğrenciler, intibak yaptıkları programda almaları gereken derslerin yanı sıra ders kaydı yapacağı yıl/yarıyılda önceden okuyup başarılı oldukları derslerin kredisi kadar üst yıl/yarıyıllardan ders alabilirler.” şeklinde değiştirilmiştir.
12. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve önkoşul dersleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “, yankoşullu dersler ve yankoşul dersleri” ibaresi eklenmiş, aynı fıkranın (b) bendinin ilk paragrafı “Seçmeli dersler: Öğrencinin zorunlu dersler dışında kendi isteği ile aldığı derslerdir. Her programın öğretim planında yer alması şartıyla tek tek veya belirlenmiş ders grupları halinde bölüm, birim veya Üniversite seçmeli dersleri havuzu açılabilir. Seçmeli derslerin, mezuniyet kredisi toplamının en az %25’i ile en çok %70’i arasında olması gerekir. Başarısızlık ve devamsızlık durumunda öğrenci, isteğine bağlı başka bir seçmeli dersi alabilir. Bu şekilde alınan başka bir seçmeli derste devam zorunluluğu aranır. Seçmeli dersler; programa bağlı seçmeli, birim seçmeli ve Üniversite seçmeli dersler olmak üzere üçe ayrılır. Söz konusu dersler aşağıdaki şekilde düzenlenir:” şeklinde ve (c) bendi “c) Önkoşullu dersler/önkoşul dersleri: Alınabilmesi için alt yarıyıl veya yıllarda yer alan önkoşul derslerinden bir veya birkaçının başarılması gereken derslere ön koşullu dersler denir. Ön koşullu dersler ve bunlara bağlı önkoşul dersleri ve diğer önkoşullar ilgili kurulların önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir. Daha önce alınan ve devam şartı yerine getirilen derse sonradan önkoşul eklenmesi durumunda önkoşul şartı aranmaz.” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya (c) bendinden sonra gelmek üzere “ç) Yankoşullu dersler/yankoşul dersleri: Alınabilmesi için alt yarıyıl veya yıllarda yer alan yankoşul derslerinden bir veya birkaçının alınarak devam şartının yerine getirilmesi gereken derslere yankoşullu dersler denir. Yankoşullu dersler ve bunlara bağlı yankoşul dersleri ve diğer yankoşullar ilgili kurulların önerisi üzerine Senato tarafından belirlenir. Daha önce alınan ve devam şartı yerine getirilen derse sonradan yankoşul eklenmesi durumunda yankoşul şartı aranmaz.” bendi eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.
15. maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesinde yer alan “daha önce” ibaresinden sonra gelmek üzere “alınmayan ve/veya” ibaresi eklenmiştir.
16. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi “c) Ders geçme sistemi uygulayan birimlerde ders kaydı yapılan dördüncü dönem sonunda ve daha sonraki dönemlerde GNO’su 1.80’in altında olan öğrenci başarısız sayılır. Bu durumdaki öğrenci daha önce almadığı dersleri alamaz. Genel not ortalamasını 1.80’in üstüne yükseltmek için öncelikle daha önce kaldığı ve sonrasında geçtiği dersleri alabilir. Öğrenci başarılı olduğu bir dersi not yükseltmek amacıyla tekrar alabilir. Bu hükümle ilgili burada belirtilmeyen durumlarda ilgili yönetim kurulları karar almaya yetkilidir. Sınıf geçme sistemi uygulanan birimlerde ise başarısız sayılma ve ortalama yükseltme ile ilgili hususlar birimler tarafından hazırlanıp Senato tarafından onaylanan esas ve usullerde belirlenir.” şeklinde değiştirilmiş, üçüncü ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmış, yedinci fıkrasında yer alan “aşmadan” ibaresinden sonra gelmek üzere “üçüncü yarıyıl/ikinci yıldan itibaren” ibaresi eklenmiş ve aynı maddeye “(11) Öğrenci yönetim kurulu onayı olmaksızın, öğretim planı dışından, en fazla 2 ders seçebilir. Bu dersler öğrencinin danışmanı tarafından eklenir ve danışman, öğretim planı haricinde eklenen dersi öğrencinin öğretim planındaki uygun dersle eşleştirir. Eşleştirme yapılmayan dersler müfredat dışı ders olarak not döküm belgesinde yer alır ve genel not ortalamasına katılır. Yıllık eğitim veren birimler ile dönemlik eğitim veren birimlerde kayıtlı olan öğrencilerin birbirlerinden birim dışı ders seçimleri ilgili birim yönetim kurulu kararıyla yapılır.” fıkrası eklenmiştir.
24. maddesinin birinci fıkrasına “Birimler, engelli öğrencilerin sınavlarında, öğrencilerin engel türünü göz önünde bulundurarak 08.03.2022 tarihli ve 31772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Engelli Bireylere Yönelik Sınav Uygulamalarında ve Engelli Kontenjanında Aranacak Sağlık Şartlarına Dair Yönetmelik kapsamında gerekli tedbirleri alır.” cümlesi eklenmiştir.
32. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “yarıyıl/yılda” ibaresinden sonra gelmek üzere “devam şartı sağlanan ve” ibaresi eklenmiştir.
36. maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi “Öğrenci disiplin işlemleri, 2547 sayılı Kanunun 54. maddesi hükümlerine göre yürütülür.” şeklinde değiştirilmiştir.
İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 05.04.2023 Tarihli ve E: 2022/99, K: 2023/64 Sayılı Kararında iptal davasının konusu; 14.06.2022 tarihli ve (105) numaralı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin tümünün şekil bakımından Anayasa’nın 2. Maddesine aykırılığı ileri sürülerek iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi talebidir. Cumhurbaşkanı tarafından çıkarıldığı anlaşılan CBK’nın maddi olarak varlık kazanabilmesi için gerekli unsurları taşıdığının kabulü gerekeceğinden Anayasa’ya aykırı olmadığına ve iptal talebinin reddine karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 05.04.2023 Tarihli ve E: 2022/152, K: 2023/66 Sayılı Kararında itirazın konusu; 6191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu’nun 6. Maddesinin (4) numaralı fıkrasının (a) bendinin Anayasa’nın 2., 20., 36., 125. Ve 129. Maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talebidir. İtiraz konusu kural; Anayasa’nın çeşitli maddelerinde düzenlenen hak ve özgürlüklere ilişkin olarak 13. Maddesinde belirtilenlere ek olarak getirilen güvencelerle uyumlu olmayan sınırlamalar Anayasa’nın sözüne aykırı olacağından, idareye usul güvencelerini sağlamadan sözleşmeyi feshetme yetkisi tanınmasının Anayasa’nın 129. Maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemeyeceği yönündeki ek güvenceye aykırı olduğundan iptal talebinin kabulüne karar verilmiştir. İptal nedeniyle doğacak hukuksal boşluk, kamu yararını ihlal edecek nitelikte görüldüğünden, iptal hükmünün kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe girmesi uygun görülmüştür.
- Anayasa Mahkemesinin 04.05.2023 Tarihli ve E: 2023/54, K: 2023/90 Sayılı Kararında itirazın konusu; 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 142. Maddesine 7078 sayılı Kanun’un 139. Maddesiyle eklenen (9) numaralı fıkranın ikinci cümlesinin “ödenecek miktar Tarifede sulh ceza hakimliklerinde takip edilen işler için belirlenen maktu ücretten az…” bölümünün Anayasa’nın 2., 10., 19., 36. Ve 141. Maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talebidir. Kuralla korunmak istenen hukuki değerler ve elde edilmek istenen kamusal yarar karşısında kuralın hukuk devleti ilkesinin bir gereği olan ölçülük ilkesine aykırı olmadığı sonucuna varılmış, kuralın Anayasa’nın 2., 13. Ve 36. Maddelerine aykırı olmadığına, 10., 19. Ve 161. Maddeleriyle ilgisi olmadığına ve dolayısıyla itiraz talebinin reddine karar verilmiştir.