07.07.2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…
• 1376 Balıkçılık ve Su Ürünleri Sektöründe Yaşanan Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Bir Meclis Araştırması Komisyonu Kurulmasına Dair Karar ile; Komisyonun 22 üyeden kurulmasına, çalışma süresinin Başkan, Başkanvekili, Sözcü be Katip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 al olmasına ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışmasına karar verilmiştir.
• 1377 sayılı TBMM kararı ile, İçişleri Komisyonu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tatili ve ara vermesi sırasında çalışabilmesine karar verilmiştir.
• 1378 sayılı TBMM kararı ile, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tatili ve ara vermesi sırasında çalışabilmesine karar verilmiştir.
• 1379 sayılı TBMM kararı ile, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tatili ve ara vermesi sırasında çalışabilmesine karar verilmiştir.
• 1380 sayılı TBMM kararı ile, Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tatili ve ara vermesi sırasında çalışabilmesine karar verilmiştir.
• 1381 Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tatili ve ara vermesi sırasında çalışabilmesine karar verilmiştir.
• 7342 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşmasının yürürlük tarihinin 15 Haziran 2023 olarak tespit edilmesine karar verilmiştir.
• 7343 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde yer alan tevkifat nispetlerine ilişkin 12.01.2009 tarihli ve 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın eki kararın 1. maddesinin son fıkrası “193 sayılı Kanunun 94. maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında, payları Borsa İstanbul’da işlem gören tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kar payı sayılan tutarlar üzerinden %0 oranında tevkifat yapılır” şeklinde değiştirilerek kararın, yayımı tarihinden itibaren iktisap edilen paylara ilişkin olarak uygulanmak üzere, yayımı tarihinde yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.
• 7344 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı, (9) sayılı tarifenin “II- Sürücü belgesi harçları” başlıklı bölümü hariç olmak üzere, tarifelerde yer alan ve 2023 yılında uygulanan maktu harç tutarları (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil) %50 oranında artırılmış, anılan Kanuna bağlı (8) sayılı tarifenin “VIII- Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” başlıklı bölümün (1) numaralı fıkrasında yer alan harç tutarı 20.000 TL olarak yeniden belirlenmiş, bu kararın yayım tarihini izleyen gür yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.
• 7345 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 33. maddesinde yer alan banka ve sigorta muameleleri vergisi nispetlerinin tespitine ilişkin 98/11591 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın eki kararın 1. maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendinde yer alan “%10” ibaresi “%15” şeklinde değiştirilmiş, bu kararın yayım tarihinden itibaren kullandırılacak tüketici kredilerine uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.
• 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar’ın 1. maddesinin birinci fıkrasının; (a) bendinde yer alan “%18” ibaresinin “%20” şeklinde, (c) bendinde yer alan “%8” ibaresinin “%10” şeklinde değiştirilmesine, aynı kararın eki (II) sayılı listenin 37’nci sırasının “37- Diş fırçası ve macunu, diş iplikleri” şeklinde değiştirilmesine ve işbu kararın yayımını izleyen üçüncü gün yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.
• 7347 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 5602 Sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 6. maddesinin mördüncü fıkrasında yer alan oranların; spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde %10, at yarışlarında %14 ve diğer şans oyunlarında %20 olarak uygulanmasına ve işbu kararın yayımı tarihinde yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.
• 7348 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Bursa ilinde yapılacak olan hibrid araç için motor, batarya ve alüminyum motor bloğu döküm üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin 30.04.2018 Tarihli ve 2018/11715 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan “hibrid araç için motor, batarya ve alüminyum motor bloğu döküm” ibaresinin “hibrid araç için motor ve alüminyum motor bloğu döküm” şeklinde değiştirilmesine, aynı kararın eki kararın 1. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Anonim Şirketi” ibaresinin “Renault Makine Ekipmanları Ticaret Anonim Şirketi” şeklinde ve “hibrid araç için motor, batarya ve alüminyum motor bloğu döküm” ibaresinin “hibrid araç için motor ve alüminyum motor bloğu döküm” şeklinde değiştirilmesine, aynı kararın 2. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ve (ğ) bendi kapsamındaki tablonun “b) Yatırımın konusu: Hibrid araç için motor ve alüminyum motor bloğu dökümü”
“
Ürün Kapasite (Adet/Yıl)
Alüminyum Motor Bloğu Dökümü 360.000
Hibrid Araç İçin Motor 300.000
”
Şeklinde değiştirilmesine, aynı karara “EK MADDE 1- (1) Bu Karar kapsamında gerçekleştirilecek yatırımın 17.10.2016 tarihli ve 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararı 8. maddesinin birinci fıkrasına istinaden, tüm hak ve yükümlülükleri ile birlikte Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Anonim Şirketinden Renault Makine Ekipmanları Ticaret Anonim Şirketine kısmi bölünme yoluyla devrine izin verilmiştir. (2) Bu Karar kapsamında gerçekleştirilmesi taahhüt edilen batarya yatırımı, Oyak Renault Otomobil Anonim Şirketi adına 15.06.2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karara istinaden düzenlenen 09.01.2018 tarihli ve 501123 sayılı yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilmesi nedeniyle bu Karar kapsamından çıkartılmıştır.” Ek maddesinin eklenmesine ve işbu kararın yayımı tarihinde yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.
• 7349 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Bazı Mal ve Hizmetlerden Ücretsiz veya İndirimli Olarak Faydalanacakların Tespitine İlişkin Karar yürürlüğe konularak, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü sebebiyle 15.07.2023 Cumartesi günü Başkentray, Marmaray ve İZBAN seferleri ile Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro seferlerinden yararlanacak olanların 4736 sayılı Kanun’un 1’inci fıkrası hükmünden muaf olduklarına ve işbu kararın yayımı tarihinde yürürlüğe girmesine karar verilmiştir.
• 7350 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; Hakkari ili, Yüksekova ilçesine doğal gaz arzı sağlanabilmesi amacıyla kurulacak rms-a şehir giriş istasyonunun yapımı amacıyla, inanlı köyü sınırları içerisindeki 101 ada, 1 parsel numaralı taşınmazın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7351 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile, Balıkesir ilinde kurulacak Tatlıpınar RES Yardımcı Kaynak GES Elektrik Üretim Tesisi için gerekli olan ve bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7352 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Sinop ilinde kurulacak Hamsi RES-Yardımcı Kaynak GES Elektrik Üretim Tesisi için gerekli olan ve bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7353 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Manisa ilinde kurulacak Kuyucak RES Yardımcı Kaynak GES Elektrik Üretim Tesisi için gerekli olan ve bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7354 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; Ağrı İli, Taşlıçay ilçesine doğal gaz arzı ulaştırılabilmesi için ihtiyaç duyulan RMS-A şehir giriş istasyonunun yapımı amacıyla, Yassıkaya köyü sınırları içerisindeki 461 parsel numaralı taşınmazın Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7355 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, 154 kV (Nacarlı-Yeni Şehitlik) Brş.N. Tarsus OSB Enerji İletim Hattı Projesi kapsamında gösterilen güzergâha isabet eden taşınmazların Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7356 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Bağlantı Anlaşması uyarınca tesis edilecek “154 kV G4-Bor-2 GES TM-Bor OSB TM Enerji İletim Hattı Projesi” kapsamında bazı taşınmazların Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7357 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Bağlantı Anlaşması uyarınca tesis edilecek olan ve güzergâhı gösterilen “154 kV Kemerburgaz RES TM-Çerkezköy OSB TM Enerji İletim Hattı Projesi” kapsamında gösterilen taşınmazın Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7358 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, kamulaştırma bilgileri ve güzergâhları gösterilen enerji nakil hatlarının yapımı amacıyla söz konusu güzergâhlara isabet eden taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, kamulaştırma bilgileri ve güzergâhları gösterilen enerji nakil hatlarının yapımı amacıyla söz konusu güzergâhlara isabet eden taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7360 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, kamulaştırma bilgileri ve güzergâhları gösterilen enerji nakil hatlarının yapımı amacıyla söz konusu güzergâhlara isabet eden taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7361 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Hatay ili, Antakya ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve kamulaştırma bilgileri yer alan taşınmazın, mevcut hizmet binasının 06.02.2023 tarihinde yaşanan depremler sonrasında ağır hasar almış ve kullanılamaz duruma gelmiş olması nedeniyle, yeni hizmet binası yapılmak üzere Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7362 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, kamulaştırma bilgileri ve güzergâhları gösterilen enerji nakil hatlarının yapımı amacıyla söz konusu güzergâhlara isabet eden taşınmazların Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7363 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Trabzon Güney Çevre Yolu Akçaabat Geçişi (Darıca-Yıldızlı Arası) Yolu Projesi kapsamında bazı taşınmazların Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.
• 7364 sayılı İstanbul Finans Merkezi Yönetmeliği ile; Türkiye Cumhuriyeti’nin finansal rekabet gücünü uluslararası alanda artırmak finansal piyasalar ile ürün ve hizmetlerin gelişmesine ve derinleşmesine katkıda bulunmak, uluslararası finans ve sermaye piyasalarına entegrasyonu güçlendirmek için kurulan İstanbul Finans Merkezinin yönetilmesi, işletilmesi, katılımcı belgesi verilmesi ve tek durak büronun işleyişi ile 22.06.2022 tarihli ve 7412 sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanununun uygulanmasına dair usul ve esaslar belirlenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Maltepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin tanımlara ilişkin 4. maddesi değiştirilmiştir.
5. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve normal öğrenim süresi olan önlisans programlarında iki yılı,” ibaresi “önlisans programlarında iki yılı ve” şeklinde değiştirilmiş, beşinci fıkrasında yer alan “normal sürelerde” ibaresi “öğrenim süresinde” şeklinde değiştirilmiş ve altıncı fıkrası “(6) Başvurusu kabul edilen öğrencilerden, çift anadal ve/veya yandal programına kayıt yaptırdığı tarihten itibaren öğrenim süresi içinde bu programları tamamlayamayanlar, kalan dersleri için ilgili yarıyılda belirlenen kredi ücretini öderler.” şeklinde değiştirilmiştir.
8. maddesinin birinci ve ikinci fıkraları “(1) Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, lisans bölümlerine veya yüksekokul programlarına kaydolmaya hak kazanan öğrencilerin kayıt işlemlerini yaptırabilecekleri süreci gösteren tarih aralığını, kayıt-kabul koşullarını ve kayıt için istenecek gerekli belgeleri belirler. Kayıt için adaylardan istenen belgelerin aslı veya Üniversite tarafından onaylı örneği kabul edilir. Kesin kayıtta adayın bizzat bulunması gerekmekte olup (elektronik kayıt hariç), kayda gelemeyen reşit adayların kesin kayıtları ancak noter onaylı vekili; 18 yaşından küçükler için ise veli veya vasisi ya da vekâletnameyle yetki verilmiş vekil aracılığıyla yapılır. Posta ile kayıt yapılmaz. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez. Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz. Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez. Üniversite, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli işlemleri yapmaya yetkilidir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın beyanına dayanılarak işlem yapılır.
(2) Bu konudaki duyurular Üniversitenin internet sayfasında yayımlanır.” şeklinde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
12. maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları “(5) Üniversiteden özel öğrenci statüsünde ders almak isteyen adayların ilgili yıla ilişkin belirlenen kredi ücreti üzerinden hesaplanan tutarı ödemeleri gerekir. (6) Özel öğrencilere aldıkları ders ya da derslere ilişkin krediler, devam ve başarı durumlarını gösteren not döküm belgesi (transkript) verilir.” şeklinde değiştirilmiştir.
14. maddesinin altıncı fıkrası “(6) Yabancı dil ile öğretim yapacak bölümlere kabul edilen öğrencilere uygulanacak yabancı dil hazırlık sınıfı programı ayrıca belirlenir. Bu öğrenciler, özel program için tanımlanan yeterlik sınavlarını başardıklarında lisans eğitimine başlayabilir. Başarısız öğrenciler hazırlık programını en fazla iki yıl tekrar eder. Yerleştirildikleri yükseköğretim programının zorunlu hazırlık sınıfına devam etmelerine rağmen hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayamadığı için ilişiği kesilen öğrencilerin, başvurmaları halinde Üniversitenin Türkçe öğretim yapılan eşdeğer programının birinci sınıfına yerleştirilme işlemleri, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülür.” Şeklinde değiştirilmiştir.
18. maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları “(3) Öğretim programlarında birinci ve ikinci yarıyıllar haricindeki yarıyıllarda öğretim programı ortalama kredi yükü kadar ders alınır. Her öğretim programı yılının kredi toplamı 60 AKTS olarak belirlenir.
(4) Dersler, zorunlu ve seçmeli dersler olmak üzere iki grupta toplanır. Öğrencilerin her yarıyıl/yıl alacağı zorunlu ve seçmeli dersler eğitim-öğretim programında gösterilir. Mezun olunması için alınması gerekli seçmeli ders sayısı, seçmeli derslerin hangi yarıyıl/yıllarda okutulacağı ve yapılması gerekli diğer uygulamalar öğretim programlarında açıkça belirtilir. 2547 sayılı Kanunun 5. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen derslerin öğretim programlarında bulunması zorunludur. Seçmeli dersler niteliklerine göre üniversite seçmeli ve alan seçmeli olarak gruplandırılır. Üniversite seçmeli grubundaki dersler, diğer bölüm/programlar tarafından açılan, ilgili bölüm/programın zorunlu dersleri ile alan seçmeli grubundaki derslerinin dışında kalan derslerdir. Alan seçmeli kümesindeki dersler, bölüm/program tarafından açılabileceği gibi başka bölümlerin/programların öğretim programlarında bulunan ve ilgili bölüm/programla aynı alana yönelik açılan dersleri de içerebilir. Seçmeli dersler, ilgili kurullar tarafından bölümlerin ve programların özellikleri göz önünde tutularak belirlenir. Bir bölümün/programın üniversite ve alan seçmeli ders kümelerinde ortak ders bulunamaz. Öğrenciler seçmek istedikleri seçmeli derslerini danışmanlarının onayıyla belirleyerek kayıt yaptırabilir. Ancak fakülte öğrencileri yüksekokul ders planlarından ders seçemez.” Şeklinde değiştirilmiştir.
22. maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları “(2) Üçüncü yarıyıldan itibaren yarıyıl kredi yükü, GANO’su en az 2,50 olanlar için 2 kredi; en az 3,00 olanlar için 4 kredi; en az 3,50 olanlar için 6 kredi olacak şekilde ÖİS (MUBİS) tarafından otomatik olarak arttırılır.”
“(4) İzlenen öğretim programının son yarıyılında tanımlı tüm dersleri aldığında mezun olabilecek duruma gelen, varsa stajını başarı ile tamamlamış öğrenciler ders saatlerinin örtüşmemesi koşuluyla, o yarıyılda alabilecekleri kredi yüküne ek olarak iki derse daha kayıt yaptırabilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.
25. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ve her kayıt dönemi için kayıtlarını yenilemek zorundadır” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
26. maddesi MADDE 26- (1) 16. maddede belirtilen normal öğretim süresi içinde, bölümün/programın öğretim programında gösterilmiş derslere yazılmış, derse devam koşullarını yerine getirmiş, varsa stajını başarı ile tamamlamış ve mezuniyet aşamasına gelmiş öğrencilerden, proje, tasarım, planlama ve atölye dersleri gibi öğretim programlarında yalnız uygulamadan oluşan dersler hariç, en çok iki dersi kalanlara süre kayıplarını önlemek amacı ile güz ve bahar yarıyılı başında ek sınav açılır.
(2) Girmiş oldukları tüm sınavlardan geçer not aldıkları halde, bu Yönetmelikte belirlenmiş başarı ortalamalarını, herhangi bir nedenle sağlayamamış olan mezuniyet aşamasındaki öğrencilere, not ortalamalarını yükseltmek üzere seçtikleri derslerini tekrar hakkı verilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.
29. maddesinin ikinci fıkrası “(2) Hazırlık sınıfı programı dışındaki bölüm ve programlarda yaz öğretimi, fakülte ve yüksekokulların açılmasını önerdikleri derslerle ilgili Senato kararı ile YÖK’ün izni doğrultusunda başlatılır ve bu program ilgili mevzuata göre yürütülür.” Şeklinde değiştirilmiştir.
33. maddesine “(5) Bir dersten başarılı sayılmak için; yarıyıl sonu sınavından 100 üzerinden 45 puan almak; dersten başarılı sayılmak için ise 100 üzerinden 50 puan almak gerekir.” Fıkrası eklenmiştir.
34. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “bağıl başarı değerlendirme” ibaresi “(MUBİS)’in normal dağılım eğrisi” şeklinde değiştirilmiştir.
36. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ders kayıt dönemi başlangıcına” ibaresi “ders ekleme-bırakma dönemi sonuna” şeklinde değiştirilmiştir.
37. maddesinin birinci fıkrası “(1) Daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumuna devam etmiş veya mezun olmuş öğrencilerden, yükseköğretim geçiş sınavına yeniden girerek Üniversiteye yerleştirilenler ile Üniversiteye yatay veya dikey geçiş yolu ile kabul edilen öğrencilerin önceki kurumlarından getirdikleri başarı durumlarını gösteren not döküm belgesi (transkript), ilgili muafiyet/intibak komisyonu tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirmeler sonunda eşdeğerlikleri ilgili yönetim kurulu tarafından kabul edilen dersler için muafiyet hakkı tanınır. Daha önce birden fazla yükseköğretim kurumunda öğrenim görmüş olan bir öğrencinin, en son öğrenim gördüğü kurum tarafından transfer edilen derslerini Üniversiteye de transfer etmek istemesi halinde, ilgili dersleri için ilk kez aldığı yükseköğretim kurumunun ders içerikleri ve transkripti esas alınır. Bu içerikler ve kredi uyumları incelenmeden başka bir yükseköğretim kurumu tarafından yapılan transfer işlemi değerlendirilmeye alınmaz.”
MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 39. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Yatay geçiş ve benzeri durumlarda Üniversitede uygulanacak, diğer üniversite veya kurumlara verilecek ve onlardan alınacak belgelerde başarı notlarının karşılığı olan puanlar aşağıdaki gibidir:
Başarı notları Puan karşılığı
AA 90-100
BA 80-89
BB 73-79
CB 66-72
CC 60-65
DC 55-59
DD 50-54
F 0-49”
Şeklinde değiştirilmiştir.
41. maddesinin üçüncü fıkrasına “Öğrencilere ayrıca bir belge verilmez.” Cümlesi eklenmiştir.
43. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ÖİS’de değerlendirip kesinleştirmek ve bu sistemden aldığı ders başarı notu listesinin imzalı kopyasını Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına teslim etmek zorundadır” ibaresi “ÖİS (MUBİS)’de değerlendirip kesinleştirmek zorundadır” şeklinde değiştirilmiştir.
46. maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “de” ibaresi “(Mavi Diploma)” şeklinde değiştirilmiştir.
47. maddesinin başlığı “Uluslararası öğrenci kabulü” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin birinci fıkrasında yer alan “Yabancı uyrukluların” ibaresi “Uluslararası öğrencilerin” şeklinde değiştirilmiştir.
48. maddesi başlığı “öğrenci kimlik kartı” olmak üzere “MADDE 48- (1) Üniversiteye kesin kayıt yaptıran öğrencilere öğrenci kimlik kartı verilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.
50. maddesine “(2) Öğrencilerin Üniversite ile ilişiğinin kesilmesine ilişkin diğer haller aşağıda belirtilmiştir:
a) Öğrencinin kendi isteği ile kaydını sildirmesi durumunda Üniversite ile ilişiği kesilir. İlişik kesme işleminde öğrencinin işlemler için bizzat kendisinin bulunması gerekmektedir. Kendisi gelemiyorsa reşit olanlar için noter onaylı vekâletnameyle; 18 yaşından küçükler için ise veli veya vasinin bizzat bulunması veya vekâletnameyle yetki verilmiş vekili aracılığıyla yapılır.
b) Öğrencinin kayıt sırasında sahte veya gerçeğe aykırı belge verdiğinin anlaşılması halinde Üniversite ile ilişiği kesilir. Öğrencinin kayıt sırasında eksik belge verdiğinin tespit edilmesi halinde, 15 günden az olmamak üzere bir süre verilerek, öğrenci eksik belgeleri tamamlamaya davet edilir. Verilen süre içinde eksik belgeleri tamamlamayan öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Sahte, gerçeğe aykırı veya eksik belge vermesi sebebiyle ilişiği kesilen öğrenci mezun olsa bile aldığı diploma, mezuniyet belgesi ve benzeri belgeleri iptal edilir ve hakkında ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem başlatılır.” Fıkrası eklenmiştir.
İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• 244 Sıra No.lu Milli Emlak Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 417 Sıra No.lu Tebliğ ile, söz konusu tebliğin “8.Devir ve Tescil İşlemleri” başlıklı bölümünün birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.
“Taksitli ödemelerde kalan miktarı karşılayacak tutarda kesin ve taksitlendirmeye uygun süreli banka teminat mektubu verilmesi veya devredilen taşınmazın üzerinde 22.11.2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümleri uyarınca Hazine lehine kanuni ipotek tesis edilmesi hâlinde, taşınmaz tapuda hak sahibi adına devredilir.
İdarece taksitli satışlarda, hak sahibinin satın aldığı taşınmaza ilişkin bilgiler ile T.C. kimlik numarası, nüfus bilgileri ve imzasını içerecek şekilde Ek-3’te yer alan belge düzenlenir.
Banka teminat mektubu alınmak suretiyle yapılan satışlarda Ek-3’te yer alan belge, Ek-4’te yer alan yazıyla tapu idaresine bildirilir. Devir tapu idaresince tapu siciline resen tescil edilir.
İpotek tesis edilerek devredilen taşınmazlar için Ek-3’te yer alan belge, kalan taksit tutarını da gösterecek şekilde düzenlenir. Bu taşınmazların üçüncü kişilere satılması halinde borcun kalan tutarından alıcıların sorumlu olacağına yönelik tapu kütüğünde gerekli belirtmenin konulması Ek-5’te yer alan yazıyla tapu idaresine bildirilir. Devir ve kanuni ipotek tapu idaresince tapu siciline resen tescil edilir.”
Tebliğin “9.Devir Bedellerinin Ödenmemesi” başlıklı bölümüne “Taşınmaz, banka teminat mektubu verilmek veya ipotek tesis edilmek suretiyle hak sahibi adına tescil edilmiş ise, borcun ödenmemesi halinde teminat mektubu veya ipotek paraya çevrilerek kalan borcun tamamı tahsil edilir.” Fıkrası eklenmiştir.
Tebliğe Ek-3, Ek-4, Ek-5 eklenmiştir.
İşbu tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• 2021/14 Sayılı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair 2023/15 Sayılı Tebliğ ile, söz konusu tebliğin 4. maddesinin birinci fıkrası “(1) Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin bankalardaki, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31.12.2021 ile 30.06.2023 tarihleri arasındaki herhangi bir tarihte bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir.” Şeklinde değiştirilmiştir. İşbu tebliğ, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Anayasa Mahkemesinin 29.03.2023 Tarihli ve 2018/37665 Başvuru Numaralı Kararında başvuru; emeklilik için yaş şartını sağlayamadığı gerekçesine dayanılarak emekli ikramiyesi ödenmemesi nedeniyle mülkiyet hakkının, kesin nitelikteki istinaf kararı üzerine temyiz başvurusunda bulunulamaması nedeniyle de hükmün denetlenmesini talep etme hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Tek başına emekli sandığına tabi hizmet süresi şartını yerine getirdiği derece mahkemelerince tespit edilmiş olan başvurucuya emekli ikramiyesi verilmemesinin kanuni dayanaktan yoksun olduğu anlaşılarak mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir. Hükmün denetlenmesini talep etme hakkına ilişkin olarak ise konu bakımından yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir.
• Anayasa Mahkemesinin 29.03.2023 Tarihli ve 2019/1819 Başvuru Numaralı Kararında başvuru; kolluk kuvvetleri tarafından yapılan üst aramasında onur kırıcı davranışlarda bulunulması ve gerekmediği halde silah kullanılması sonucu ağır şekilde yaralanma meydana gelmesi nedeniyle kötü muamele yasağı ile yaşam hakkının, esasa etkili iddiaların gerekçeli kararda karşılanmaması nedeniyle de adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Yaşam hakkına ve kötü muamele yasağına ilişkin ihlal iddiasının iç hukuk yollarının usulüne uygun tüketilmemesi nedeniyle değerlendirilmesi mümkün görülmemiştir. Söz konusu iddialar hakkında değerlendirme yapılmadan hüküm kurulmasının ise gerekçeli karar hakkını ihlal eder mahiyette olduğuna karar verilmiştir.
• Anayasa Mahkemesinin 12.04.2023 Tarihli ve 2018/20407 Başvuru Numaralı Kararında başvuru; yükseköğretim öğrencisi olan başvurucunun üniversite içinde katıldığı gösteri nedeniyle disiplin cezasıyla cezalandırılmasının toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını ihlal ettiği iddiasına ilişkindir. Disiplin suçlarıyla ilgili genel ilkeleri ortaya koyan, çerçevesini çizen ve disiplin cezalarını gerektiren eylemleri genel hatlarıyla da olsa belirleyen, belirli amacı gerçekleştirmeye elverişli, amaç ve kapsamı belirlenebilir veya öngörülebilir herhangi bir kanuni güvencenin varlığından söz etmek mümkün olmadığı için başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin kanunilik şartını taşımadığı sonucuna ulaşılarak; toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.
• Anayasa Mahkemesinin 10.05.2023 Tarihli ve 2019/14946 Başvuru Numaralı Kararında başvuru; ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunan başvurucunun yazmış olduğu dilekçelerde yer alan ifadeler nedeniyle disiplin cezasıyla cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği iddiasına ilişkindir. Somut olayda idare ve derece mahkemeleri, başvurucunun eylemi nedeniyle disiplin cezası ile cezalandırılmasının zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığını ilgili ve yeterli bir gerekçe ile gösteremediğinden yapılan müdahalenin demokratik bir toplumda gerekli olduğunun gösterilemediğine ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmiştir.
• Anayasa Mahkemesinin 10.05.2023 Tarihli ve 2020/21148 Başvuru Numaralı Kararında başvuru; beyanları mahkumiyet kararında belirli ölçüde delil olarak kullanılan tanığın duruşmada sorgulanmaması nedeniyle tanık sorgulama hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Hükme ulaşılırken sorgulanmamış tanık beyanı dışında Mahkemece katılanın beyanları ile adli tıp raporlarının dikkate alınmasının ve başvurucu lehine ifade veren diğer tanıkların beyanlarına itibar edilemeyeceğine dair değerlendirme de yapılmasının beyanı belirleyici ölçüde mahkumiyete temel alınan tanığı sorgulama imkanı tanınmaması nedeniyle savunma makamının maruz kaldığı sınırlamayı telafi ettiği söylenemeyecek olup, mahkumiyet hükmünün belirtilen şekilde kurulmasının bir bütün olarak yargılamanın hakkaniyetini zedelediği sonucuna ulaşılmış ve tanık sorgulama hakkının ihlal edildiğine karar verilmiştir.