11.07.2023 tarihli ve 32245 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…
• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Personelinin Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmeliğin 2. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında” ibaresinden sonra gelmek üzere “14.07.1965 tarihli ve” ibaresi eklenmiştir.
3. maddesi “MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 80. maddesi, 10.07.2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 171/B ve 508. maddeleri ile 21.01.1974 tarihli ve 77756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.” şeklinde değiştirilmiştir.
Tanımlara ilişkin 4. maddesi değiştirilmiştir.
İkinci bölümünün başlığı “Komisyon ve Genel Müdürlüğün Görevleri” şeklinde değiştirilmiştir.
6. maddesinin birinci fıkrası “(1) Komisyon, yurt dışına gönderilecek Bakanlık personelini belirlemek amacıyla Bakan tarafından görevlendirilecek Bakan Yardımcısının başkanlığında; biri Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü olmak üzere birim amirleri arasından görevlendirilecek toplam 5 asıl üyeden oluşur.” şeklinde, aynı maddenin yedinci fıkrasında yer alan “Personel Daire Başkanlığınca” ibaresi “Genel Müdürlükçe” şeklinde değiştirilmiştir.
7. maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde yer alan “Bakanlar Kurulu Kararı ile” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.
8. maddesinin başlığı “Genel Müdürlüğün görevleri” şeklinde, aynı maddenin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “Personel Dairesi Başkanlığının” ibaresi “Genel Müdürlüğün” şeklinde, aynı fıkranın (b) bendinde yer alan “Devlet Personel Başkanlığına” ibaresi “ilgili kuruma” şeklinde değiştirilmiş; (c) ve (ç) bentlerinde yer alan “Bakanlar Kurulu Kararı ile” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.
9. maddesi “MADDE 9- (1) Yurt dışına gönderilecek personelde genel olarak;
a) Üniversitelerin en az 4 yıllık fakülte veya yüksekokullarından mezun olmak,
b) Birim amirinin olumlu görüşünü almış olmak,
c) Son üç yıl içinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını almamış olmak,
ç) Askerlikle ilişiği bulunmamak,
d) Daha önce yurt içinde aynı konuda veya yurt dışında aynı düzeyde eğitim veya öğrenim görmemiş olmak,
e) Yabancı dil yeterliliğinin tespiti açısından 9/A maddesinin ilgili hükümlerini sağlamış olmak,
f) Hastalık sebebiyle eğitim veya öğrenimini gerçekleştiremeyeceği genel hükümler çerçevesinde hastalık raporuyla tespit edilenler hariç, yurt dışı eğitiminden geri çağrılmamış olmak,
şartları aranır.
(2) Lisansüstü eğitim amacıyla yurt dışına bütçe imkanları veya dış bursla gönderilecek olan personelde genel şartlara ilaveten;
a) 657 sayılı Kanunun 36. maddesinin (A) bendinin (11) numaralı alt bendinde belirtilenler arasında sayılanlar ile Bakanlık kadrolarına özel yeterlik veya yarışma sınavı yönetmelikleri gereğince yapılan sınavlarda başarı göstererek veya mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutularak atanmış ve bu kadrolarda görev yapmış olmak,
b) Bu fıkranın (a) bendinde belirtilen kadrolarda görev yapanlar için yeterlik sürecini başarıyla tamamlamış olmak,
c) Bakanlık kadrolarında adaylık dâhil en az 3 yıl çalışmış olmak,
ç) Kontenjanın kullanılacağı yılın son günü itibarıyla 40 yaşını tamamlamamış olmak,
d) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen ve denklik verilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarından kabul belgesi almış olmak,
şartları aranır.
(3) Mesleklerine ait hizmetlerde yetiştirilmek, staj veya ihtisas yapmak amacıyla yurt dışına bütçe imkanları veya dış bursla gönderilecek olan personelde genel şartlara ilaveten;
a) İkinci fıkranın (a) bendinde belirtilen personel için adaylık dâhil en az 4 yıl, diğer personel için adaylık dâhil en az 6 yıl fiilen Bakanlık kadrolarında çalışmış olmak,
b) Kontenjanın kullanılacağı yılın son günü itibarıyla, Dışişleri Bakanlığının bildirimi üzerine uluslararası kurum ve kuruluşlara gönderilecekler ile ihtisas yapacak Devlet memurları için 40, diğerleri için 50 yaşını tamamlamamış olmak,
şartları aranır.
(4) Şahsen özel burs sağlayan personelde genel şartlara ilaveten;
a) Adaylık dâhil en az 3 yıl çalışmış olmak,
b) Bursa hak kazandığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 50 yaşını tamamlamamış olmak,
c) Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen ve denklik verilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarından kabul belgesi almış olmak,
şartları aranır.
(5) Dış burslarla gönderilecekler için yukarıdaki şartlarla birlikte bursu veren ülke veya kuruluşun aradığı şartlara da sahip olmak gereklidir.
(6) Belirtilen şartları taşıyan personelden askerlik görevini yapmakta olup da yurt dışına gidiş tarihinde askerlik görevini bitirecek olanlar da başvuruda bulunabilirler.” Şeklinde değiştirilerek, bu maddeden sonra gelmek üzere “Yabancı dil düzeyi” başlıklı “MADDE 9/A- (1) Yurt dışına gönderilecek personelin yabancı dil düzeyi aşağıdaki şekilde belirlenir:
a) Lisansüstü öğrenim için gönderileceklerin İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinden, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Yönetim Kurulunca eşdeğerliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir sınavdan, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az yetmiş puana denk bir puana sahip olmaları şarttır.
b) Dışişleri Bakanlığınca bildirilecek uluslararası kurum ve kuruluşlara gönderileceklerin İngilizce veya Fransızca dillerinden birinden Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az doksan puan almaları veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Yönetim Kurulunca eşdeğerliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir sınavdan, bu puana denk bir puana sahip olmaları şarttır.
c) Diğerlerinin çalışmaları için Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından en az altmış puan almaları veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Yönetim Kurulunca eşdeğerliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir sınavdan, bu puana denk bir puana sahip olmaları şarttır.
(2) Yurt dışına gönderileceklerin yabancı dil bilgisi düzeyini gösterir başarı belgelerinin, kurumlarınca kendilerine bildirilen son başvuru tarihinden önceki iki yıl içinde alınmış olması gereklidir.” Maddesi eklenmiştir.
10. maddesinde yer alan “Personel Dairesi Başkanlığına” ibaresi “Genel Müdürlüğe” şeklinde değiştirilmiştir.
11. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulu Kararı ile” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, ikinci fıkrasında yer alan “Personel Dairesi Başkanlığınca” ibaresi “Genel Müdürlükçe” şeklinde değiştirilmiştir.
12. maddesinin ikinci fıkrası “(2) Bu başvurular, üç iş günü içerisinde Genel Müdürlüğe intikal ettirilir. Başvuruların elektronik ortamda alınması halinde, personel duyuruda belirtilen süre içerisinde Bakanlık tarafından istenen belgeleri ilgili sisteme yükleyerek başvuruda bulunur.” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddeye “(3) Şahsen özel burs sağlayan personel katılmayı planladığı yurt dışı eğitim programının seviyesini, konusunu, süresini ve içeriğini belirten dilekçeyi Genel Müdürlüğe iletilmek üzere birimine teslim eder.” fıkrası eklenmiştir.
13. maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “kurul” ibaresi “komisyon” şeklinde, dördüncü fıkrasında yer alan “sınav kurulunca” ibaresi “komisyonca” şeklinde, beşinci fıkrasında yer alan “Personel Dairesi Başkanlığınca” ibaresi “Genel Müdürlükçe” şeklinde değiştirilmiştir.
17. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Personel Dairesi Başkanlığına” ibaresi “Genel Müdürlüğe” şeklinde değiştirilmiştir.
20. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Devlet Personel Başkanlığına” ibaresi “ilgili kuruma” şeklinde değiştirilmiştir.
21. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (ç) bendinde yer alan “Bakanlar Kurulunca kurumlar itibarıyla belirlenen” ibareleri “Bakanlığa tahsis edilen” şeklinde değiştirilmiştir.
23. maddesinde yer alan “maaşsız” ibaresi “aylıksız” şeklinde değiştirilmiştir.
25. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Maliye Bakanlığı” ibaresi “Hazine ve Maliye Bakanlığı” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkrada yer alan “Personel Dairesi Başkanlığına” ibaresi “Genel Müdürlüğe” şeklinde değiştirilmiştir.
27. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Personel Dairesi Başkanlığına” ibaresi “Genel Müdürlüğe” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “Devlet Personel Başkanlığına” ibaresi “ilgili kuruma” şeklinde değiştirilmiştir.
32. maddesinde yer alan “3154 sayılı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun” ibaresi “1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” şeklinde değiştirilmiştir.
İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Nadir Toprak Elementleri Araştırma Enstitüsü Hizmet Birimlerinin Görev ve Yetkileri Hakkında Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Nadir Toprak Elementleri Uzmanlığı Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Atom Enerjisi Komisyonu Çalışma Esasları Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı Mal ve Hizmet Üretimi ve Yayın Gelirleri Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Danışma Kurulunun Teşkili ve Çalışma Esaslarına Dair Yönetmeliğin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Nükleer Araştırma, Eğitim Merkezleri Kuruluş ve Çalışma Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• KTO-Karatay Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği ile KTO-Karatay Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılacak Alımlara İlişkin Tebliğ ile 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerin, anılan Kanunun 22. maddesine göre doğrudan temin yöntemiyle yapacakları alımlara ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. İşbu tebliğ, 01.02.2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.
• Kamu İhale Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile söz konusu tebliğin 22., 28.1.10., 30.5.4., 30.9.2. maddeleri yürürlükten kaldırılmış, 84.1. maddesinin ikinci paragrafı “Diğer taraftan, 4734 sayılı Kanunun 21. maddesinde belirtilen hallerin gerçekleştiği durumlarda, danışmanlık hizmetleri, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde pazarlık usulüyle ihale edilerek temin edilebilir.” şeklinde değiştirilmiştir. İşbu tebliğ, 01.02.2024 tarihinde yürürlüğe girecektir.
• Anayasa Mahkemesinin 18.05.2023 Tarihli ve E: 2023/27, K: 2023/100 Sayılı Kararında itirazın konusu, 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’un 6. maddesinin (8) numaralı fıkrasının üçüncü cümlesinin (“Tebliğ edilen satış bedeline itiraz edilemez ve dava açılamaz”) Anayasa’nın 2., 35., 36. Ve 40. maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talebine ilişkindir. Kuralla idarenin taşınmazın rayiç bedelini doğru tespit edeceği ve bu bedel üzerinden satış bedelini de hatasız şekilde hesaplayacağı aksi ileri sürülemeyecek şekilde kabul edilmiş ise de idarenin rayiç bedeli yanlış belirlemesi veya satış bedelini hatalı hesaplaması mümkündür. Söz konusu yanlış tespit ve hesaplamalar mülkiyet hakkının ihlaline yol açabilecektir. Buna göre itiraz konusu kural Anayasa’nın 35. Ve 40. Maddelerine aykırı olduğundan iptaline karar verilmiştir.
• Anayasa Mahkemesinin 18.05.2023 Tarihli ve E: 2023/41, K: 2023/102 Sayılı Kararında itirazın konusu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 4550 sayılı Kanun’un 1. maddesiyle değiştirilen 31. Maddesinin ikinci fıkrasının ikinci cümlesinin (“Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse ayrıca, tescil plakasına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenlenir.”) Anayasa’nın 2. Ve 38. Maddelerine aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talebine ilişkindir. İtiraz konusu kuralın esasına ilişkin incelemenin ikinci fıkranın birinci cümlesinde yer alan “Birinci fıkranın … (b) bendine göre araçlarında … takograf … kullanmayan … sürücüler …” ibaresi yönünden yapılması gerektiğine karar verilmiştir. Taksi otomobillerde sürücünün aynı zamanda araç sahibi olmaması durumunda ayrıca tescil plakasına da aynı miktarda ceza tutanağının düzenleneceği belirtilmekte; araç sahibinin kusurunun bulunup bulunmadığı, taksimetrenin kullanılmaması yönünde sürücüye bir talimat verip vermediği değerlendirilmeden idare tarafından yaptırım uygulandığı ve bu nedenle işlemediği bir fiilden dolayı araç sahibine suç uygulanabileceği tespit edilmiştir. Söz konusu durum cezaların şahsiliği ilkesine aykırılık oluşturmaktadır. Ayrıca, Anayasa uyarınca kişilere ceza verilebilmesi için hukuka aykırı eylemin kanunda belirtilmiş olması ve bu eylemin o kişi tarafından gerçekleştirildiğinin kanıtlanması gerektiği, buna karşın kuralda araç sahibinin hangi eyleminin suç sayıldığının açık bir şekilde gösterilmediği ve araç sahibi olma ile suç arasındaki illiyet bağının ne suretle oluştuğunun da belirtilmediği değerlendirilmiştir. Bu unsurları taşımayan kuralın Anayasa’nın 2. Ve 38. Maddeleriyle bağdaşmadığı sonucuna varılarak kuralın iptaline karar verilmiştir.