13.07.2023 tarihli ve 32247 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…
• Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Açıktan Kura ile Atanacak Sağlık Personelinin Atama Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; söz konusu yönetmeliğin 2. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “uzman diş tabibi,” ibaresinden sonra gelmek üzere “uzman eczacı,” ibaresi eklenmiştir.
3. maddesi “MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik 07.05.1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 1. maddesine ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 508. maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.” Şeklinde değiştirilmiştir.
4. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “uzman diş tabibi,” ibaresinden sonra gelmek üzere “uzman eczacı,” ibaresi eklenmiştir.
5. maddesinin ikinci fıkrası “(2) Kurum ve kuruluşların kadro ve pozisyonlarına da yerleştirme yapılacak olması halinde komisyonda; Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ile Millî Savunma Bakanlığı birer üye ile temsil edilebilir. Söz konusu kurumlar, bu komisyona gönderecekleri temsilcileri ve yedeklerini her yıl ocak ayı içerisinde Bakanlığa bildirirler. Bu Komisyonda kadro ve pozisyonlarına yerleştirme yapılacak diğer kamu kurum ve kuruluşları da gözlemci bulundurabilir.” Şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye “(5) Kura duyurularının hazırlanması, yayımlanması, başvuruların alınması, değerlendirilmesi, kura çekilişinin yapılması, kura sonuçlarının yayımlanması, kura sonuçlarına yapılacak itirazların değerlendirilmesi, kura neticesinde Bakanlık dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarına yerleşenlerin atanmalarına esas bilgi ve belgelerin ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmesi ve Bakanlık bünyesine yerleşenlerin atama işlemleri Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılır.” Fıkrası eklenmiştir.
6. maddesi başlığı “Kura komisyonunun toplanma zamanı ve görevleri” olmak üzere “MADDE 6- (1) Kura komisyonu her yıl Bakanlığın daveti üzerine ocak ayında toplanır. (2) Komisyon; kura ile ilgili görüş ve tekliflerini bildirir, kuraya katılacak sağlık personelinin ülke sathında dengeli dağılımı ve yaygınlaştırılması konusunda planlama çalışmalarını yapar.” Şeklinde değiştirilmiştir.
7. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “uzman diş tabibi,” ibaresinden sonra gelmek üzere “uzman eczacı,” ibaresi eklenmiş, aynı fıkranın (f) bendi “f) Adaylar, ilanda belirtilen sayıyı geçmemek üzere yer tercihinde bulunabilirler.
1) Tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman tabip ve tabip kadro ve pozisyonlarına kura ile yapılacak olan yerleştirmelerde tercih sıralaması dikkate alınır.
2) Uzman diş tabibi, uzman eczacı, diş tabibi ve eczacı kadro ve pozisyonlarına yapılacak olan yerleştirmelerde, her bir adaya evvelce başvurusunun kabul edildiği fakat yerleşemediği her bir kura dönemi için bir (1) puan verilmek suretiyle hesaplanan toplam kura puanına göre yerleştirmenin yapıldığı puanlı kura sistemi uygulanır. Bu yerleştirmede adayların isimleri, hesaplanan toplam kura puanları sayısınca tekrarlanarak kuraya dahil edilir. Adaylar münhal yerlere tercih sıralarına bakılmak suretiyle kura ile yerleştirilir. Kurada yerleşen aday, kura listesinden çıkarılır ve kuraya kalan adaylar ile devam edilir. Tercihlerine yerleştirilemeyen adayların istekleri halinde boş kalan münhal yerlere yerleştirilmelerinde puanları dikkate alınarak genel kura ile yerleştirmeleri yapılır. Kura sonucunda yerleşen adayların yeniden başvuru yapması halinde puanı son yerleştiği kuradan itibaren hesaplanmaya başlanır, son yerleştiği kurada ve öncesinde almış olduğu puanlar dikkate alınmaz.” Şeklinde, (g) bendi “g) Tercihte bulunmayan ve tercihlerine yerleştirilemeyen Devlet hizmeti yükümlüleri resen, diğer adaylar istekleri halinde münhal kalan yerlere genel kura ile yerleştirilir.” Şeklinde, (ğ) bendi “ğ) Kura işlemleri, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman tabip, uzman diş tabibi ve uzman eczacı kadro ve pozisyonlarında her branş için, diğerlerinde ise her unvan için ayrı ayrı yapılır.” Şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin ikinci ve üçüncü fıkraları “(2) Kura çekimi bilgisayar ortamında yapılır. Bunun mümkün olmaması halinde torba kurası da yapılabilir. Kura işlemleri her iki durumda noter huzurunda yapılarak sonuçlarına ilişkin belgeler Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bağlı kuruluşlara ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilir.
(3) Kura sonucu herhangi bir kadro ve pozisyonlarına yerleşenlerden ataması yapılmayanlar, atanmak istemeyenler ile ataması yapıldığı halde göreve başlamayanlar kura sonuçlarının ilanından itibaren bir yıl süreyle tekrar kuraya başvuramazlar.” Şeklinde değiştirilmiştir.
8. maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi “Kamu kurum ve kuruluşların kadro ve pozisyonlarına yerleştirilenlerin kura sonuçları Bakanlık tarafından sonuçların ilanından itibaren en geç on gün içinde ilgili kurum ve kuruluşa gönderilir.” Şeklinde değiştirilmiştir.
9. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
“Geçiş Hükmü” başlıklı “GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu maddeyi ihdas eden Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olan kuralar puan hesaplamasına dâhil edilmez.” Geçici maddesi eklenmiştir.
İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmeliğe “Depolamalı elektrik üretim tesisi önlisans başvurularında teminat sunulmasına ilişkin yükümlülük” başlıklı “GEÇİCİ MADDE 39- (1) Yönetmeliğin 12. maddesinin on dördüncü fıkrası kapsamında 30.06.2023 tarihine kadar yapılan önlisans başvurularından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla henüz bağlantı görüşü oluşturulmamış başvuruların teminat sunma yükümlülüklerine ilişkin olarak; TEİAŞ tarafından olumlu bağlantı görüşü oluşturulan başvurular için teminat sunma yükümlülüğünün, Kurum tarafından yapılan bildirimin şirkete tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde yerine getirilmesi zorunludur. Bu süre içerisinde söz konusu yükümlülüğünün yerine getirilmemesi halinde; önlisans başvurusu Kurul kararı ile reddedilir.” Geçici maddesi eklenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Elektrik Şebeke Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmeliğin 105. maddesinin altıncı fıkrası “(6) Ünitelerin hız eğim ve ölü bant değerleri, ayarlanabilir yapıda olmak zorundadır. Primer frekans kontrolü performans testleri sırasında ayarlanan hız eğimi değeri, normal işletme sırasında da sürekli olarak kullanılır ve TEİAŞ tarafından aksi belirtilmedikçe değiştirilemez. Ünitenin sağlayacağı primer frekans kontrol rezerv miktarı, nükleer güç santralleri için ünite kurulu gücünün en az %2’si, diğer santraller için ünite kurulu gücünün en az %5’i olmalıdır. Ünitelerin hız kontrol sisteminin ölü bandı istendiğinde 0 (sıfır) olarak ayarlanabilmelidir. Sistemin ihtiyacına göre hız eğim ve ölü bant değerlerinin TEİAŞ tarafından farklı bir değerde olması istenmesi halinde, bu değerler TEİAŞ tarafından belirlenen şekilde ayarlanmalıdır.” Şeklinde değiştirilmiştir.
EK 17’sinin E.17.A.1. maddesinin ikinci fıkrası “(2) Primer Frekans Kontrol Rezerv Testi gerçekleştirilirken ünite üzerinde aşağıdaki işlemler yapılır:
a. Ünite, Primer Frekans Kontrol işlevini sağlayacak konuma alınır.
b. Ölü bant değeri 0 (sıfır) mHz olarak ayarlanır.
c. Hız eğimi ve diğer ilgili parametreler, 200 mHz’lik frekans sapması durumunda primer frekans kontrol rezervinin %50’si en fazla 15 saniye içinde, tamamı en geç 30 sn içerisinde etkinleştirilmesi gerekliliği çerçevesinde, aşağıdaki tabloda belirtilen ve %4 ile %8 arasında değişebilecek hız eğimi değerleri ile tutarlı olacak şekilde ayarlanmalıdır.
ç. Aşağıda belirtilen durumlar hariç olmak üzere, azami Primer Rezerv Kapasitesi ünite nominal aktif gücünün %5’inden az, %10’dan fazla olamaz.
1. Nükleer güç santrallerine ait ünitelerde nominal aktif gücünün %2’si oranında azami primer frekans kontrol rezerv kapasitesi için test yapılabilir. Bu takdirde test, hız eğimi formülü ile hesaplanan hız eğimi değeriyle yapılır.
2. TEİAŞ tarafından uygun görülmesi halinde %10’dan daha yüksek bir azami primer frekans kontrol rezerv kapasitesi için test yapılabilir. Bu takdirde test, hız eğimi formülü ile hesaplanan hız eğimi değeriyle yapılır.” Şeklinde değiştirilmiştir.
İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmeliğin tanımlara ilişkin 3. maddesi değiştirilmiştir.
6. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi “e) Yükseköğretim kurumlarının; eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve idari hizmetlerinin kalite düzeylerine ilişkin değerlendirme programları kapsamında değerlendirmesini yapmak, kurumsal akreditasyon programına başvuran yükseköğretim kurumlarının değerlendirmesini yapmak ve bu değerlendirme kapsamında akreditasyon kararını vermek ve bu kararları başta Yükseköğretim Kurulu olmak üzere ilgili paydaşların bilgisine sunmak, ihtiyaç durumunda yükseköğretim programlarının değerlendirmesini yapmak,” ve j bendi “j) 25.03.2018 tarihli ve 30371 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde Yer Alacak Yeterliliklerin Kalite Güvencesinin Sağlanmasına İlişkin Yönetmelikte yer alan hükümlerin yükseköğretim kurumlarında uygulanma düzeyini değerlendirmektir.” Şeklinde değiştirilmiştir.
14. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi “b) Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde Yer Alacak Yeterliliklerin Kalite Güvencesinin Sağlanmasına İlişkin Yönetmelikte yer alan hükümlerin yükseköğretim kurumlarında uygulanmasını sağlamak,” şeklinde değiştirilmiştir.
16. maddesinin üçüncü fıkrası “(3) Komisyon, yükseköğretim kurumunun akademik ve idari yapılanmasıyla uyumlu ve kalite güvencesi sisteminin temel bileşenlerini yansıtacak bir şekilde kapsayıcı ve katılımcı bir anlayışla yükseköğretim kurumları senatolarınca, senatosu bulunmayan yükseköğretim kurumlarında yönetim kurullarınca oluşturulur. Komisyon üyeleri, aynı fakülte, enstitü, konservatuar, yüksekokul ve meslek yüksekokulunu temsilen birden fazla olmamak üzere farklı bilim alanlarını ve idari birimleri temsilen akademik ve idari personel ile öğrenci temsilcisinden oluşur. Komisyon üyeleri arasında yükseköğretim kurumunun genel sekreteri, kamu yükseköğretim kurumlarında strateji geliştirme daire başkanı ve vakıf yükseköğretim kurumlarında ilgili süreçlerden sorumlu birim yöneticisi de bulunur. Üye sayısı, senato tarafından belirlenen üyelerin iki yıldan az olmamak şartıyla üyelik süreleri ile komisyonun çalışma usul ve esasları yükseköğretim kurumları senatolarınca, senatosu bulunmayan yükseköğretim kurumlarında ise yönetim kurullarınca belirlenir. Belirlenen komisyon üyeleri yükseköğretim kurumunun internet sayfasında kamuoyu ile paylaşılır. Komisyon üyesi öğrenci temsilcisi, yükseköğretim kurumları senatoları tarafından belirlenecek ilke ve esaslar dâhilinde belirlenir ve görev süresi bir yıldır.” Şeklinde değiştirilmiştir.
18. maddesine “(2) Yükseköğretim kurumları, iç kalite güvencesi sistemini Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) Kullanıcı Kılavuzu ile uyumlu olarak oluşturmak ve yürütmekten sorumludur.” Fıkrası eklenmiştir.
21. maddesinin on ikinci fıkrası “(12) Kurumsal akreditasyon programı kapsamında iki yıl süreyle koşullu akreditasyon alan yükseköğretim kurumlarına bu iki yılın sonunda ara değerlendirme gerçekleştirilir. Beş yıl süreyle tam akreditasyon alan yükseköğretim kurumlarına akreditasyonu izleyen en erken ikinci yılda ara değerlendirme gerçekleştirilir. Ara değerlendirme neticesinde yükseköğretim kurumları için verilecek akreditasyon kararında Değerlendirme Programları Kılavuzu dikkate alınır.” Şeklinde ve on üçüncü fıkrası “(13) Kurumsal akreditasyon programına veya ortak kurumsal dış değerlendirme ve akreditasyon programına ilişkin beş yıl süreyle tam akreditasyon ve iki yıl süreyle koşullu akreditasyon kararları YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yayımlanmak üzere Yükseköğretim Kuruluna gönderilir.” Şeklinde değiştirilmiş, aynı maddeye “(14) Ortak kurumsal dış değerlendirme ve akreditasyon programı, Kurul ile yurtdışındaki muadili tarafından onaylanan yönerge ve kılavuzlar kapsamında yürütülür.
(15) Kurumsal Akreditasyon programı ve ara değerlendirme programı kapsamına alınarak tam veya koşullu akreditasyon verilen yükseköğretim kurumlarının mücbir sebeplerle dış değerlendirilmesinin yapılamadığı durumlarda en fazla bir yıla kadar Kurul kararıyla akreditasyon kararı uzatılabilir.
(16) Enstitü değerlendirme programına tam kurumsal akreditasyona sahip yükseköğretim kurumlarının enstitüleri çağrı üzerine başvuruda bulunabilirler. Program kapsamında değerlendirmeye alınacak enstitü sayısı Kurulun iş yüküne göre belirlenir. Değerlendirme sonucunda üç yıllık gümüş ve altı yıllık altın etiketi verilir. Gümüş ve altın etiketi verilen enstitüler, üçüncü yılın sonunda enstitü ara değerlendirme programına alınır.” Fıkraları eklenmiştir.
İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Boğaziçi Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile söz konusu yönetmeliğin 39. maddesi “MADDE 39- (1) İlgili anabilim dalının önerisi ile ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından her öğrenciye, Üniversitenin kadrosunda bulunan ve başarıyla tamamlanmış en az bir lisansüstü tez yönetmiş tam zamanlı bir öğretim üyesi tez danışmanı olarak görevlendirilir. Tez danışmanı ve tez önerisi enstitü yönetim kurulu kararıyla kesinleşir. Tez danışmanının en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar atanması zorunludur. Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda atanacak ikinci tez danışmanı, Üniversite kadrosu dışından da en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.” Şeklinde değiştirilmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 93) ile, 7344 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki Kararın 1. maddesi ile 02.07.1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı tarifelerde yer alan bazı maktu harçların artırılması üzerine belirlenen yeni tutarlar ilan edilmiştir.
Söz konusu Kararın 1. maddesi ile 492 sayılı Kanuna bağlı, (9) sayılı tarifenin “II- Sürücü belgesi harçları” başlıklı bölümü hariç olmak üzere, tarifelerde yer alan ve 2023 yılında uygulanan maktu harç tutarları (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dâhil) %50 oranında artırılmış, anılan Kanuna bağlı (8) sayılı tarifenin “VIII-Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı” başlıklı bölümünün (1) numaralı fıkrasında yer alan harç tutarı 20.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir.
Nispi harçlar ile söz konusu Karara istinaden belirlenen maktu harç tutarları bu Tebliğ ekindeki tarifelerde gösterilmiştir.
İşbu tebliğ, 08.07.2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
• Anayasa Mahkemesinin 16.02.2023 Tarihli ve E: 2020/34, K: 2023/25 Sayılı Kararında iptal davasının konusu (56) numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile değiştirilen bazı maddelerin iptaline ilişkindir. Kararın tamamına link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/07/20230713-7.pdf