19.07.2023 tarihli ve 32253 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…
- 7391 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ın yürürlüğe konulmasına karar verilmiştir. İşbu karar ile, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Hakkında Karar’ın 11. maddesinin (A) fıkrasının (4) numaralı bendi “4- Her türlü dökme ve varilli zeytinyağı 20 Cent/kg karşılığı TL.” olarak değiştirilmiştir.
- İstanbul Ticaret Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmeliğin 7. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “24 kredi ve en az sekiz ders” ibaresi “21 kredi ve en az yedi ders” şeklinde, “en az dokuz” ibaresi “en az sekiz” şeklinde değiştirilmiştir. 10. maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “en az 30, en fazla 60 dakika süreli” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. 16. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “en az sekiz” ibaresi “en az yedi” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin sekizinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. 20. maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cümlesi ve 3. maddesinin yedinci fıkrasının dördüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- İstanbul Ticaret Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmeliğin 23. maddesinin üçüncü fıkrası “(3) Öğrenciler ders planında yer alan bir veya daha fazla dersten danışmanlarının onayı ile yedinci hafta sonuna kadar çekilebilir.” şeklinde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. 24. maddesi “MADDE 24- (1) Öğrencinin bir dönemdeki kredi yükü, ders planında ilgili dönem için gösterilen toplam kredi yükünü, danışman onayıyla ve alt sınıflardan alacağı dersler ile en çok 12 AKTS kredisi aşabilir.
(2) Ağırlıklı not ortalaması en az 3.00 olan öğrenciler danışmanın onayı ile üst sınıftan en fazla 6 AKTS kredisi daha ders alabilir.” şeklinde değiştirilmiştir.
29. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi “d) Mazeret sınavları, vize ve bütünleme sınavlarında haklı ve geçerli mazeretleri olan öğrenciler için yapılan, usul ve esasları ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen sınavlardır. Yarıyıl sonu sınavlarının mazeret sınavı yoktur.” şeklinde değiştirilmiştir.
31. maddesinin ikinci fıkrası “(2) Dördüncü yarıyıl sonundan itibaren GNO’su 2.00 veya daha fazla olan öğrenciler başarılı, 2.00’dan az olan öğrenciler sınamalı statüde sayılır. Sınamalı statüde sayılan öğrenciler, GNO’ları 2.00 ve üzerine çıktığı yarıyıl sonuna kadar gözetim listesine alınırlar. Sınamalı statüde olan öğrenciler, alt sınıflardan, sırasıyla; almadıkları, IA, NP, F aldıkları dersleri almak koşulu ile DF ve DD aldıkları dersler dâhil, dönemlik toplamda 30 AKTS’yi geçmeyecek şekilde bulundukları sınıftan da ders alabilirler. Bu durumda yeni alınan not eskisinin yerine geçer. Bu durumdaki öğrenciler yıllık eğitim-öğretim ücretini tam olarak öderler.” şeklinde değiştirilmiştir.
33. maddesinin birinci fıkrasının (g), (ğ) ve (h) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.
36. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği” ibaresi “2547 sayılı Kanunun 54. maddesi” şeklinde değiştirilmiştir.
4. maddesi “MADDE 41- (1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri hakkında, 2547 sayılı Kanunun 54. maddesi hükümleri uygulanır.” şeklinde değiştirilmiştir.
İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 22.03.2023 Tarihli ve E: 2023/51, K: 2023/48 Sayılı Kararında itirazın konusu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 6723 sayılı Kanun’un 25. Maddesiyle yeniden düzenlenen 28. Maddesinin dördüncü ve beşinci fıkralarının Anayasa’ya aykırılığı ileri sürülerek iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi talebidir. Kuralların itiraz başvurusunda bulunan mahkemenin bakmakta olduğu davada uygulanma imkânı bulunmadığından başvuru Mahkemenin yetkisizliği nedeniyle reddedilmiştir. Kararın tamamına link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/07/20230719-4.pdf
- Anayasa Mahkemesinin 13.04.2023 Tarihli ve E: 2023/4 (Değişik İşler), K: 2023/1 Sayılı Kararında talep konusu, Millet Partisi isminde yer alan “Millet” ibaresinin Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi ve Saadet Partisince ittifak ismi olarak kullanılmasının tedbiren durdurulmasına ve bu ismin kullanılamayacağına karar verilmesine ilişkindir. Oybirliği ile talebin reddine karar verilmiştir. Kararın tamamına link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/07/20230719-5.pdf
- Anayasa Mahkemesinin 04.05.2023 Tarihli ve E: 2023/24, K: 2023/91 Sayılı Kararında itirazın konusu, 7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 8. Maddesinin (4) numaralı fıkrasının (b) bendinin (5) numaralı alt bendinin Anayasa’ya aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi talebidir. Söz konusu hükmün Anayasa’ya aykırı olduğundan iptaline karar verilmiştir. Kararın tamamına link üzerinden ulaşabilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/07/20230719-6.pdf
- Anayasa Mahkemesinin 27.04.2023 Tarihli ve 2019/7923 Başvuru Numaralı Kararında başvuru, taşınmazların kadastro çalışması sonucu üçüncü kişiler adına tescil edilmesi nedeniyle mülkiyet hakkının, yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Somut olayda başvurucuların Yunanistan’da yaşadığı olgusu gözetilmeden dava açma süresinin aşırı katı ve şekilci bir yorumla, otomatik olarak kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten başlatılması tapu sicilinin kesinleştirilmesindeki kamusal yarar ile başvurucuların mülkiyet hakkının korunmasındaki bireysel yarar arasındaki dengeyi başvurucular aleyhine aşırı bir külfete yol açacak şekilde bozduğu nedeniyle mülkiyet hakkına yapılan müdahalenin orantısız olduğuna ve ihlalin varlığına karar verilmiştir. Makul sürede yargılanma hakkının ihlaline ilişkin iddia ise başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedeniyle kabul edilmemiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 02.03.2023 Tarihli ve 2017/37627 Başvuru Numaralı Kararında başvuru, görme engelli olan başvurucunun kredi kullanmak amacıyla bulunduğu özel bankada imzasını ne şekilde atacağı belirlenmediğinden uzun süre bekletilmesi nedeniyle kişinin maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkıyla bağlantılı olarak ayrımcılık yasağının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Başvurucunun kredi kullanamamasının ve uzun süre banka şubesinde bekletilmesi bakımından görme engelli olması temelinde yapılan muamelenin nesnel ve haklı bir sebebinin bulunmadığı kanaatine varılmış, açıklanan gerekçelerle Anayasa ile güvence altına alınan ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 29.03.2023 Tarihli ve 2019/10203 Başvuru Numaralı Kararında başvuru, sehven fazla yapılan ödemelere ilişkin borç tahakkuk ettirilmesine ve bir aylık süre içinde geri ödenmesinin istenmesine ilişkin işleme karşı açılan davada idari merci tarafından tesis edilmiş icrai bir işlem bulunmadığı gerekçesiyle davanın incelenmeksizin reddine karar verilmesi nedeniyle mahkemeye erişim hakkının, istinaf dilekçesinde ileri sürülmeyen bir hususla ilgili resen bozma gerekçesi oluşturulması nedeniyle de silahların eşitliği ilkesinin ihlal edildiği iddialarına ilişkindir. Dairenin kişi borcu çıkarılmasının kendi başına icrai bir işlem olmayıp ödemeye davet niteliğinde bir ön işlem olduğu ayrıca İdarenin uygulana usul dışında kişi borcunu resen ve cebren tahsil olanağının bulunmadığına dair 5018 ve 2577 sayılı Kanunlarda düzenlenen usul kurallarının uygulanmasıyla ilgili bu yorumun başvurucuya orantısız bir külfet yüklemediği sonucuna varılarak, mahkemeye erişim hakkının ihlal edilmediğine karar verilmiştir. Silahların eşitliği bakımından, Bölge İdare Mahkemesinin karara dayanak aldığı mesele, dava konusu işlemin idari yargıda davaya konu edilebilecek kesin ve yürütülebilecek bir işlem olup olmadığını incelemekten ibaret olup bu husus anılan usul kanunu gereği resen gözetilmesi gereken kamu düzenine ilişkin olduğundan, ihlal bulunmadığına karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 12.04.2023 Tarihli ve 2018/24394 Başvuru Numaralı Kararında başvuru, kolluk görevlilerinin silahlı güç kullanması sonucu ölüm olayının meydana gelmesi ve bu olayın etkili soruşturulmaması nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Soruşturmanın olaya karışmış olabilecek kişilerden bağımsız şekilde maddi gerçeğin açığa çıkarılması, ölümle sonuçlanan olayın tüm yönleriyle aydınlatılması bakımından gerekli be yeterli düzeyde, makul sürat ve özenle yürütüldüğünden söz edilemeyeceğine ve yaşam hakkının usule ilişkin boyutunun ihlal edildiğine karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 10.05.2023 Tarihli ve 2019/476 Başvuru Numaralı Kararında başvuru, kamu görevlisi olan başvurucunun şikâyet dilekçesini usule aykırı olarak Başbakanlık İletişim Merkezine doğrudan iletmesi nedeniyle disiplin cezası ile cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiği iddiasına ilişkindir. İdarenin ve müdahalenin hukuka uygunluğunu denetleyen mercilerin başvuru konusu eylemin ne şekilde usulsüz müracaat ve şikâyet kapsamında girdiğini somur olarak ortaya koyamaması, ayrıntılı şekilde incelemeye özen gösterildiğinin düşünülmesini sağlayacak herhangi bir açıklama da yapılmaması sebebiyle; demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmayan müdahale nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 10.05.2023 Tarihli ve 2020/1329 Başvuru Numaralı Kararında başvuru, zorunlu askerlik hizmeti sırasında asta karşı uygulanan fiziksel şiddet nedeniyle eziyet yasağının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. Ceza yargılaması sürecinde başvurucuya yönelik şiddet tespit edilmiş ise de süreç sonucunda verilen hükmün caydırıcılık ile mağduriyet açısından yeterli giderim sağlamadığı, bu nedenle başvurucunun mağdur sıfatının devam ettiği değerlendirilmiştir. Benzer ihlallerin önüne geçebilmek amacıyla caydırıcılığın sağlanması için devletin sorumlulara uygun ve yeterli cezalarla cezalandırılmalarını sağlayabilecek nitelikte bir ceza soruşturması yürütme konusundaki yükümlülüklerine açıkça aykırılık oluşturduğu sonucuna varılmış ve eziyet yasağının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiğine karar verilmiştir.
- Anayasa Mahkemesinin 23.05.2023 Tarihli ve 2019/33087 Başvuru Numaralı Kararında başvuru, eğitim kurumunda gerçekleşen kötü muameleye ilişkin olarak etkili bir soruşturma yürütülmemesi nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddiasına ilişkindir. İncelemeler sonucunda soruşturmanın Anayasa’nın gerektirdiği makul özen, ciddiyet ve süratle yürütülmesi koşulunu sağlayamadığı, bir başka ifade ile etkili yürütülmediği kanaatine ulaşıldığından kötü muamele yasağının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verilmiştir.