Close Menu
Hukuk ÇizgisiHukuk Çizgisi
  • Haberler
  • Analiz
  • Yargıdan
  • Barolardan
Son Eklenenler

İmalat Artışına Rağmen Hizmet Sektöründeki Durgunluk Nedeniyle Euro Bölgesi’nde Toparlanma Durdu

7 Mayıs 2025

Burger King, Tüketicileri Yanılttığı İddia Edilen Reklamları Nedeniyle Dava ile Karşı Karşıya

7 Mayıs 2025

OPEC+’ın Gönüllü Sekizlisi Haziran’da Petrol Üretimini Artırıyor

5 Mayıs 2025
Şengün Sigorta
X (Twitter) LinkedIn
Hukuk ÇizgisiHukuk Çizgisi
  • Haberler

    İmalat Artışına Rağmen Hizmet Sektöründeki Durgunluk Nedeniyle Euro Bölgesi’nde Toparlanma Durdu

    7 Mayıs 2025

    Burger King, Tüketicileri Yanılttığı İddia Edilen Reklamları Nedeniyle Dava ile Karşı Karşıya

    7 Mayıs 2025

    OPEC+’ın Gönüllü Sekizlisi Haziran’da Petrol Üretimini Artırıyor

    5 Mayıs 2025

    Küresel piyasalarda Fed faiz kararı beklentileri

    5 Mayıs 2025

    Google Reklam Teknolojisi Tekelini Kırmak Amacıyla DOJ Davasında Şirketin Reklam Teknolojisi Birimini Satmaya Zorlamaması İçin Mahkemeye Başvurdu

    2 Mayıs 2025
  • Analiz

    Dijital Reklamlarda Beyanların Aldatıcılığı ve Reklam Verenin Hukuki Sorumluluğu

    14 Nisan 2025

    Yapay Zeka Kullanımında Fikri Mülkiyet Haklarına İlişkin Hukuki Değerlendirme

    1 Kasım 2024

    Arabuluculukta Yeni Bir Döneme Geçişi Sağlayan Singapur Sözleşmesinin Usulü Şartlarından “İmza” Hususunda Dijital Dönüşümün Etkileri Üzerine Bir Değerlendirme

    22 Ekim 2024

    Türkiye’de Avukatlık Mesleği Yapan Kadınlar Üzerine bir Değerlendirme

    10 Eylül 2024

    Gümrük Transit Sistemlerindeki Usulsüzlüklere Uygulanan Yaptırımlar Arasındaki Farklılıklar ve Hukuki Boşluk Sorunu

    27 Ağustos 2024
  • Yargıdan

    Aracını Satmak İstedi, Dolandırıldı: Yargıtay’dan Emsal Karar Geldi

    13 Nisan 2025

    Hollanda Mahkemesi, İsrailli Futbol Taraftarlarına Yönelik Şiddet Olaylarında Beş Kişiyi Suçlu Buldu

    24 Aralık 2024

    Alec Baldwin Hakkındaki Davada Savcılar İtirazdan Vazgeçti

    24 Aralık 2024

    Anayasa Mahkemesi’nden KHK ile Görevine İade Edilenlere Tazminat Hakkı Kararı

    8 Ekim 2024

    Meksika’da Yargı Reformu Yasası: Başkan López Obrador’un Etkisiyle Tarihi Değişiklik

    16 Eylül 2024
  • Barolardan

    Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliği Değiştirildi

    15 Ekim 2024

    Sefa Yılmaz, İzmir Barosu Başkanlığı İçin Adaylığını Açıkladı

    24 Ağustos 2024

    Türkiye Barolar Birliği: Can Atalay’ın Tutukluluğu Yasama Organına Saldırıdır

    18 Ağustos 2024

    Palm Beach Emlak Davasında Şok Karar: Davacı Avukatı ve Müvekkil Kötü Niyetli Davranış Nedeniyle Suçlu Bulundu

    13 Ağustos 2024

    Miami Jürisi 4,3 Milyon Dolar Tazminata Hükmetti: Savunmadan Jüri Üyesiyle İlgili Temyiz Talebi

    9 Ağustos 2024
X (Twitter) LinkedIn
Hukuk ÇizgisiHukuk Çizgisi
Anasayfa » (24.07.2023) Resmî Gazete’de bugün

(24.07.2023) Resmî Gazete’de bugün

24 Temmuz 2023 Haberler 7 Mins ReadHukuk ÇizgisiBy Hukuk Çizgisi
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

24 Temmuz 2023 tarihli ve 32258 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan gelişmeler…

  • Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmeliğin 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (p) bendi “p) Ön koşullu ders: Alınabilmesi için önceki yarıyıl veya yıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının alınması veya başarılması gereken dersi,” şeklinde değiştirilmiştir.

7’nci maddesinin beşinci fıkrası “(5) Bir öğrenci derslerin başlamasından 6 ncı ders haftasının sonuna kadar dersten çekilme talebinde bulunabilir. Dersten çekilme talebi, akademik takvimde belirtilen süre içerisinde dilekçeyle bizzat bölüm başkanlığına yapılır. İlgili talep uygun bulunması durumunda Yönetim Kurulu kararı ile Öğrenci Bilgi Sistemine işlenir. Dersten çekilen öğrenciye ait ilgili ders Ç notuyla not durum belgesinde gösterilir. Bu not ağırlıklı genel not ortalamasına katılmaz. Öğrenciler tekrarlamak zorunda oldukları, yükseltmek üzere aldıkları ve daha önce çekildikleri (Ç notu aldığı) derslerden çekilme talebinde bulunamaz. Bir yarıyılda asgari ders yükü veya altında ders alan öğrencilere dersten çekilme izni verilmez. Dersten çekilme hakkı eğitim-öğretim süresi içerisinde en fazla üç farklı ders için kullanılabilir.” şeklinde değiştirilmiştir.

8’inci maddesinin birinci fıkrası “(1) Yıllık/dönemlik ders yükü; ortak zorunlu dersler dâhil yıllık uygulamalarda yılda 60 AKTS, dönemlik uygulamalarda dönemde 30 AKTS’den oluşur. Programın toplam ders yükü; iki yıllık programlarda 120 AKTS, dört yıllık programlarda 240 AKTS, beş yıllık öğretim programlarında 300 AKTS, altı yıllık öğretim programlarında 360 AKTS kredisidir. Yükseköğretim Kurulunun kararlarının uygulanması adına ve/veya Fakülte Kurulu kararlarına ve akabinde Senato onayına istinaden dönemlik ya da yıllık programlara ait müfredatlarda öğrencilerin alması gereken ders yükü ve AKTS kredisi artırılabilir. Bu artış, bu fıkrada yer alan dönemlik ve/veya yıllık ders yükünden daha az olmamak kaydıyla, üçüncü ve dördüncü fıkralarda yer alan en fazla alınabilecek ders yükü oranlarındaki artış miktarını geçmeyecek kadar olabilir. Öğrencinin yazılı talebi ve bölüm başkanlığının uygun görüşü ile öğrencinin bir yarıyıldaki asgari ders yükü AKTS kredili en az bir derstir. Gerekçeli durumlarda ilgili bölüm başkanlığının teklifi ve yönetim kurulu kararı üzerine Senato tarafından yıllık ve dönemlik AKTS oranları güncellenebilir.” şeklinde ve altıncı fıkrası “(6) Eğitim süresi boyunca alıp başarılı olduğu toplam ders yükü 180 AKTS’ye ulaşan ve/veya izinler hariç olmak üzere 6 ncı yarıyılı tamamlayan öğrenciler son sınıf olarak kabul edilir. Son sınıf öğrencilerine almak zorunda oldukları derslerin ders saatleri bir başka dersin ders saati ile çakışmamak kaydıyla, danışmanının ve ön lisans veya lisans bölüm başkanının onayıyla kayıtlı oldukları programlarda mevcut ders yüküne bakılmaksızın güz ve bahar dönemlerinin her birinde mezun olmaları için en fazla üç ilave ders almaları sağlanabilir.” şeklinde değiştirilmiştir.

12’nci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi “c) Ön koşullu dersler, alınabilmesi için önceki yarıyıl veya yıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının alınması veya başarılması gereken derslerdir. Ön koşullu derslerin belirlenmesi, alınması ya da başarılmasına ilişkin hususlar ilgili kurulların teklifi üzerine Senato tarafından belirlenir.” şeklinde değiştirilmiştir.

14’üncü maddesinin birinci fıkrasının sonuna “Yabancı dil hazırlık sınıfındaki öğrenciler muafiyet/intibak başvurusu yapamaz.” cümlesi eklenmiş, dördüncü fıkrası “(4) Programlarında yabancı dil hazırlık sınıfı bulunan bölümlere yatay ve dikey geçiş yoluyla kesin kayıt yaptıran ve bölüme geçmeye hak kazanan öğrencilerin ders kaydı yaptırdıkları ilk dönemde mevcut müfredata uygun olarak muafiyet ve intibakları yapılır. Programlarında yabancı dil hazırlık sınıfı bulunmayan öğrencilerin ise kayıtlı oldukları eğitim-öğretim yılındaki müfredatlarına uygun olarak muafiyet ve intibakları gerçekleştirilir.” şeklinde değiştirilmiştir.

16’ncı maddesinin ikinci fıkrası “(2) Devamsızlıkları nedeniyle ilgili dersin yarıyıl sonu sınavına girme hakkı kazanamayanların listesi bölüm başkanlığı tarafından ilan edilir. İlan edilmemiş olması, öğrencinin devam zorunluluğunu yerine getirmiş olması sonucunu doğurmaz.” şeklinde, üçüncü fıkrası “(3) Öğrenci DZ notuyla başarısız olduğu dersi tekrar aldığında bu derslere devam etmek zorundadır. DZ notu dışında bir notla başarısız olan öğrencinin derse devam zorunluluğu bulunmaz.” Şeklinde ve beşinci fıkrası “(5) Öğrenciler, kanıtlayacakları önemli nedenlerden dolayı ilgili yönetim kurulu kararı ile ön lisans programlarında en fazla iki dönem, lisans programlarında ise en fazla dört dönem kayıt dondurabilirler. Öğrencinin kayıt dondurma hakkından yararlanabilmesi için, yarıyıl başlangıcından önce en geç ders kayıt haftasının sonuna kadar dekanlığa veya yüksekokul müdürlüğüne başvurması gerekir. Altıncı fıkra hariç, öğrenci eğitim-öğretim süresi içinde bu olanaktan ve belirlenen bu sürelerden en fazla bir kez yararlanabilir. Öğrenci kayıt dondurduğu süre içinde öğrenimine devam edemez; sınavlara giremez. Kayıt dondurmuş olan öğrenciler kayıt dondurma süresinin bitimini takip eden yarıyılın başında, yarıyıl ders kayıtlarını yaptırarak öğrenimlerine kaldıkları yarıyıldan devam ederler. Öğrenci katkı payları/öğrenim ücretleri, eğitim-öğretim yılı için belirlendiğinden bir yarıyıl veya farklı eğitim-öğretim yıllarının birbirini izleyen iki yarıyılı için kayıt donduran ve bu sebeple izinli sayılan öğrenciler, katkı paylarını/öğrenim ücretlerini ödemezler. Kayıt dondurulan süreler eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.” Şeklinde değiştirilmiştir.

19’uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci ve üçüncü cümleleri yürürlükten kaldırılmıştır.

22’nci maddesinin sekizinci fıkrası “(8) Şartlı başarılı olarak değerlendirilen derslerden öğrencinin başarılı sayılabilmesi için ağırlıklı genel not ortalamasının (AGNO) en az 2,00 olması gerekir. Ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO) 2,00’ın altında olan öğrenciler ilgili derslerden başarısız olmuş sayılır.” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye “(10) Staj çalışmalarını ve buna dair uygulamalı derslerini sürdürmekte olan öğrencilere staj dersi için devam ediyor DE notu verilir.

(11) Staj ve uygulama derslerini tamamlayan, staj belgelerini ve staj raporunu bölümüne zamanında teslim eden öğrencilerin stajları, staj yaptıkları yaz dönemini takip eden akademik dönemde başarılı BŞ veya başarısız BŞZ harf notu ile değerlendirilir.

(12) M harf notu, muaf olunan dersi ifade eder ve ortalamaya katılmaz.” fıkraları eklenmiştir.

İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

  • Başkent Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmeliğin 13’üncü maddesine “(4) Eczacılık Fakültesinde eğitim-öğretim süresi beş yıldır (on yarıyıl). Bu sürelere yabancı dil hazırlık eğitiminde geçen süreler dahil değildir.” fıkrası eklenmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Beyin Dinamiği Multidisipliner Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Karın Zarı Kanserleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Kemik, Kıkırdak, Doku Biyoteknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Ulaştırma Emniyeti ve Kaza İnceleme Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmeliğin 10’uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Senatonun belirlediği” ibaresi “bu Yönetmelikte yer alan” şeklinde değiştirilmiştir. İşbu yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
  • Selçuk Üniversitesi Radyo-Televizyon Yapım ve Yayıncılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, söz konusu yönetmeliğin 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

5’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi “a) İlgi alanındaki bilimsel, sektörel, mesleki ve teknolojik gelişmeleri, ürünleri, değişimleri ve yenilikleri yakından takip ederek bir bilgi birikimi oluşturmak,” şeklinde ve (d) bendi “d) Merkezin ilgi alanında olan konuları, Üniversite öğrencilerinin gerçek çalışma ortamında uygulamalı olarak öğrenmelerine imkân sağlamak,” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkranın (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi “f) Üniversite birimlerinde, önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim düzeylerinde yapılacak kuramsal veya uygulamalı eğitim, proje ve araştırma

Resmî Gazete
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

BENZER HABERLER

İmalat Artışına Rağmen Hizmet Sektöründeki Durgunluk Nedeniyle Euro Bölgesi’nde Toparlanma Durdu

7 Mayıs 2025

Burger King, Tüketicileri Yanılttığı İddia Edilen Reklamları Nedeniyle Dava ile Karşı Karşıya

7 Mayıs 2025

OPEC+’ın Gönüllü Sekizlisi Haziran’da Petrol Üretimini Artırıyor

5 Mayıs 2025
Şengün Sigorta
Sosyal Medya
  • Twitter
  • LinkedIn
Son Haberler

İmalat Artışına Rağmen Hizmet Sektöründeki Durgunluk Nedeniyle Euro Bölgesi’nde Toparlanma Durdu

7 Mayıs 2025

Burger King, Tüketicileri Yanılttığı İddia Edilen Reklamları Nedeniyle Dava ile Karşı Karşıya

7 Mayıs 2025

OPEC+’ın Gönüllü Sekizlisi Haziran’da Petrol Üretimini Artırıyor

5 Mayıs 2025

Küresel piyasalarda Fed faiz kararı beklentileri

5 Mayıs 2025

E Bülten

Hukuk haberleri, etkinlikleri, duyuruları ve bültenlerinin size ulaşması için tıklayınız.

X (Twitter) LinkedIn RSS
  • Anasayfa
  • Künye
  • Kullanım Koşulları
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • İletişim
© 2025 Hukuk Çizgisi. | Web Tasarım : Paragon Tasarım

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.