Uluslararası tahkim alanında yetkin isimleri ve iş dünyasının önde gelen kurumlarını buluşturan İstanbul Tahkim Haftası etkinliği ISTAW 2023 yoğun ilgiyle sona erdi.

ISTAW 2023’ün (İstanbul Tahkim Haftası) organizasyon komitesinin başında yer alan, Lawyer Monthly Awards 2020, 2021 ve 2022’de “Uyuşmazlık Çözümü Uzmanı” ve Finance Monthly Awards 2021 ve 2022’de “İngiltere’deki En İyi Dava Fonu Sağlayıcısı” ödülünü kazanan, Bench Walk Advisors Global Yöneticisi Ayşe Yazır ile ISTAW etkinliğinde bir araya geldik.

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Ayşe Yazır. Dünyanın en büyük yatırım fonlarının başındakilerden biriyim, dava fonlamaları üzerine çalışıyorum. Yaklaşık on beş-on altı senedir bu işle uğraşıyorum. Ondan önce hem Türkiye’de hem İngiltere’de hukukla uğraştım. Aynı zamanda tescilli sigortacıyım. Son zamanlarda da dünyanın en iyi dava fonu sağlayıcısı seçildim.

İstanbul Tahkim Haftası etkinliklerinin organizasyon ekibinde yer alan bir isim olarak ISTAW’a dair detayları aktarır mısınız?

İstanbul Tahkim Haftası takım çalışması gerektiren bir organizasyon. Biz hazırlıklara tahkim haftasının bir sene öncesinden başlıyoruz. Mesela hangi yeri tutarız, hangi sponsorlarla anlaşırız, program akışı nasıl olacak gibi sorulara eğiliyoruz. Dünyanın her tarafında bir tahkim haftası oluyor. Ama biz İstanbul’un bunlardan farklı olmasını istiyoruz. Dünyanın her yerinden en az bir kişiyi İstanbul’a getirmek istiyoruz. Bu da ayrı bir emek istiyor. Gelecek kişinin kalacağı yerden, sağlayacağı ulaşıma kadar düşünmek durumundayız. O kadar çok detay var ki. İyi anlaşan, çok hızlı çalışan bir takım olmazsanız bu mümkün değil. Biliyorsunuz hepimizin de ayrı bir işi var. Günlük iş listemize ek organizasyon için çalışıyoruz. Böyle olmazsa başarmamızın imkânı yok. Bu sene bin kişiden fazla misafiri ağırlıyoruz. Bu durum dünyada da fark ediliyor ve İstanbul Tahkim Haftası konuşuluyor.

Tüm ekibiniz gönüllülük esasıyla mı bir araya geliyor?

Hepimiz gönüllüyüz, tüm ekip. Hiç kimse tahkim haftasından maddi bir kazanç elde etmiyor.

Kadın Liderler Paneli’ne ev sahipliği yapıyorsunuz. Bu paneli özel kılan nedir?

Birbirinden farklı sektörlerden kadınları davet ettik. Türkiye’nin en önemli CFO’sunu, çok önemli avukatları davet ettik. Aslında şunu göstermek istiyoruz, sen her şey olabilirsin. İster CEO olur bir şirketin başına geçersin ister avukat olursun ister savcı olursun. Her şey olabilirsin. Ama hiçbir zaman “bu bana bu hakkı vermedi” gibi bir mazerete başvurma, kendine güven. Türkiye’de hepimiz tırnaklarımızla kazıyarak buraya geldik. Ben de bu başarılı kadınların kendi hikâyelerini anlatarak başkalarına ilham vermesini istiyorum. Bu sadece kadınlar için değil, erkeklere de açık bir panel.

İstanbul’da gerçekleştirilen ikinci tahkim haftası etkinliğindeyiz. Geçtiğimiz yıldan bugüne neler değişti?

Geçtiğimiz yıl bizim için bir ilkti. Tabii dünya için de İstanbul’da Tahkim Haftası ilk defa duyulan bir şeydi. “İstanbul gerçekten tahkim haftası yapabilir mi?” sorusu gündemdeydi. Paris ve Londra “Bakalım ne yapacaklar” diye bekliyordu. Ardından ISTAW ilk senesinde yedi yüz yetmiş kişiyi ağırlayınca herkes şaşırdı. Yurt dışında bana bunu soruyorlar. Diyorum ki,  “Siz botu Thames Nehri’ne çekiyorsunuz, biz masmavi Boğaz’a çekiyoruz”. İnsanları İstanbul’a davet ederken herhangi bir politika izlemem gerekmiyor, İstanbul kendi başına bir sembol.

Örneğin Nilüfer Oral, Singapur’dan uçup geliyor. Johnny Depp’in avukatına telefon açtım, hemen biletini aldı, ilk uçakla İstanbul’a geldi. Yani başarılı bir şey yaparsanız ve dünya da ne kadar iyi yaptığınızı görürse, o zaman size çok büyük destek veriyor. Geçen sene yedi yüz yetmiş kişi demiştim, bu sene bin yüz kişi. Geçen sene bize sponsor olmayanlar, şimdi kendileri gönüllü oluyor. Bizler İstanbul’un da dünyanın merkezlerinden biri olduğunu göstermiş olduk. ISTAW her geçen sene daha da güçlenecek.

Ayrıca bu yıl yani “Türkiye’nin 100. Yılı”nda altını çizmemiz gereken bazı başlıklar vardı. Türkiye Cumhuriyeti yüzüncü yılını kutluyor. Atatürk, cumhuriyetin ilanının ardından kadınlara verilen değer için de çalışmaları hızlandırmış bir lider. Şimdi kadınlarımız uluslararası başarılara imza atıyor, tüm imkânlara dört elle sarılıyor. Hatta bir İngiliz avukat arkadaşımın bana, “Türkiye’deki kadar başarılı kadını hiçbir yerde görmedim” demesini unutamam.

Röportaj: Ezgi Aydoğanoğlu

 

Share.
Exit mobile version