Alman ilaç ve kimya devi Bayer, ABD’de tartışmalı ot öldürücü glifosat içeren ürünü Roundup nedeniyle dört davacıya 1,56 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Bu karar, şirketin glifosatla ilgili hukuki mücadelesinin devam ettiğini gösteriyor.

ABD’nin Missouri eyaletinde bir mahkeme jürisi, Cuma günü, Roundup’ın kanser dahil çeşitli zararlara neden olduğunu iddia eden dört davacının lehine karar verdi ve Bayer’e 1,56 milyar dolarlık bir tazminat ödemesi emretti. Bu, Bayer’in ABD’de Roundup ile ilgili dört davayı kaybettiği anlamına geliyor.

Jürinin ayrıca, Bayer’in Roundup kullanımının potansiyel tehlikelerini yeterince uyarıcı olmadığına karar verdiği belirtildi.

Bu kararın, Bayer’in yasal stratejisini ve finansal durumunu etkilemesi bekleniyor. Şirketin hisseleri, bu gelişmelerin ardından borsada yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti.

Bayer, 2018 yılında ABD’li tarım şirketi Monsanto’yu 63 milyar dolar karşılığında satın alarak Roundup’ı devralmıştı. Ancak, glifosat içeren bu ürünün kanserojen olduğu iddiaları, şirketi milyarlarca dolarlık para cezaları ve tazminat ödemeleriyle karşı karşıya bıraktı.

Bayer, glifosatın güvenli olduğunu savunurken, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), 2015 yılında glifosatı kanserojen olarak sınıflandırmıştı.

2020 yılında, Bayer, ABD’de açılan davalarda 10,9 milyar dolarlık bir anlaşmaya varmıştı, ancak şirket hala yaklaşık 50 bin davayla karşı karşıya bulunuyor.

Share.
Exit mobile version