İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan kadına yönelik şiddetle mücadele genelgesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Saraç, genelgede yer alan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu’na meslek örgütlerinin davet edilebileceği ifadesinin, meslek örgütlerinin öneminin yeterince anlaşılmadığını gösterdiğini belirtti.

“Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Kadına Yönelik Şiddeti Tetikliyor”

Saraç, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadın meslektaşlarıyla birlikte yapılan açıklamada, ülkedeki kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğine dikkat çekti. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve ayrımcılığın, kadına yönelik şiddeti tetiklediğini vurgulayan Saraç, devletin can güvenliği sağlama ve şiddeti önleme yükümlülüğü olduğunu ifade etti.

“6284 Sayılı Yasa Kadınların Yaşam Hakkını Güvence Altına Alıyor”

Saraç, kadına yönelik şiddetle mücadelede etkin bir yasal dayanak olarak 6284 sayılı yasayı ön plana çıkardı. Ancak, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının bu yasanın etkin uygulanmasını olumsuz etkilediğine işaret etti. Saraç, bu durumun toplumda, 6284 sayılı yasanın ortadan kaldırıldığı algısını güçlendirdiğini belirtti.

“Aile Hukukunda Arabuluculuk Tehlikeli Olabilir”

Aile hukukunda gündeme gelen zorunlu arabuluculuk uygulamasına da eleştiri getiren Saraç, bu sürecin kadınlar için hak kayıplarına neden olabileceğini ve can güvenliği riski taşıyabileceğini ifade etti. Saraç, aile hukukunda arabuluculuğun kabul edilemeyecek bir müessese olduğunu savundu.

“İktidar Adalete Erişim İçin Yeterli Bütçe Ayırmıyor”

İstanbul Barosu’nun adli yardım sistemine dair bilgiler de paylaşan Saraç, kadınların adalete erişiminde baroların önemine vurgu yaptı. Ancak, iktidarın adalete erişim için yeterli bütçe ayırmadığını belirten Saraç, adli yardım görevini özveriyle yerine getiren avukatların asgari tarifeye göre uzun süredir ödeme alamadığını ifade etti.

“Meslek Örgütleri Yeterince Davet Edilmiyor”

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelgeye ilişkin eleştirilerini sürdüren Saraç, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu’na meslek örgütlerinin davet edilme şeklinin yetersiz olduğunu dile getirdi. Saraç, bu durumun meslek örgütlerinin kadına şiddetle mücadeledeki rolünün anlaşılmadığını gösterdiğini savundu.

Share.
Exit mobile version