ABD’nin önde gelen elektrikli otomobil üreticisi Tesla, araç bakım ve yedek parça pazarlarını tekelleştirme suçlamasıyla karşı karşıya kaldığı antitröst davasında zafer kazandı.

San Francisco’da görev yapan ABD Bölge Yargıcı Trina Thompson, müşterilerin iddia ettikleri yüksek fiyatlar ve uzun bekleme süreleri konusunda yeterli kanı sunamadıkları gerekçesiyle toplu davayı reddetti.

Thompson, müşterilerin, araçlarını satın alırken sorunların “bilinmediğini” veya bakım maliyetlerini tahmin edemediklerini kanıtlayamadıklarına hükmetti. Ayrıca, müşterilerin Tesla’nın onarım ve parçalarını kullanmaya zorlandığı iddiasını da kanıtlayamayacaklarına vurgu yaptı.

Davacılar, Tesla’nın elektrikli araçlarının bakım ihtiyaçlarını yanıltıcı bir şekilde tasarladığını ve bu bakım süreçlerinin ne kadar süreceğini belirtmediğini iddia etmişlerdi. Ancak Yargıç Thompson, tüketicilerin rekabet üstü fiyatlar ve uzun bekleme süreleri konusunda bilgi sahibi olmadıkları konusunda herhangi bir delil sunamadıklarını belirtti.

Yargıç, ayrıca Kaliforniya tüketicilerini koruma yasaları kapsamındaki iddiaları reddederken, müşterilerin Tesla’nın onarım ve parçaları için ödeme yapan sürücülerin değiştirebileceği beş davayı birleştiren şikayetlerini dikkate almayı seçti.

Tesla’nın farklı bir yaklaşım benimsemesi de davayı şekillendiren faktörlerden biri oldu. Şikayete göre, geleneksel motorlara sahip araç sahipleri, bakım ve onarım için farklı servis sağlayıcıları ve parça üreticilerini seçebilirken, Tesla, sürücülerini sadece kendi servis merkezlerini kullanmaya ve orijinal Tesla parçalarını tercih etmeye zorluyor.

Share.
Exit mobile version