Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs gösterilerini kapatmanın hak ihlali olduğuna dair verdiği karar, 1 Mayıs Bileşenleri ve sendikalar tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak, kararın uygulanıp uygulanmayacağı konusu belirsizliğini koruyor.

Türkiye’de 1 Mayıs’ın sembol mekanı Taksim Meydanı’nda yıllardır devam eden kapatma uygulamasına son verilmesi için Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) önemli bir karar geldi. AYM, Kamu Emekçileri Sendikaları Federasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından 2016 yılında yapılan başvuruda, 1 Mayıs’ta Taksim’de gerçekleşen gözaltılarının hak ihlali olduğuna hükmetti.

AYM, Taksim Kapatmanın Toplu Gösteri Hakkını İhlal Ettiğini Onayladı

AYM’nin verdiği kararda, Taksim Meydanı’nın işçiler için sembolik bir anlam taşıdığı ve 1 Mayıs’ın bu mekanla özdeşleştiği vurgulanarak, toplu gösteri ve yürüyüş hakkının ihlal edildiği belirtildi. Ancak, AYM’nin bu kararının uygulanıp uygulanmayacağı ise siyasi kriz ve hukuk tartışmalarını beraberinde getirdi.

Sendikalar: “Taksim’in Sınırlanması Kabul Edilemez!”

1 Mayıs Bileşenleri, KESK, DİSK, TMMOB ve TTB tarafından yapılan başvuruda ortaya çıkan kararı değerlendiren KESK, “İşçi ve sendika kültürünün bir simgesi olan Taksim Meydanı, 1 Mayıs’ın anlamını taşıyor. Bu nedenle, Taksim’in sınırlanması ve yasaklanması kabul edilemez!” açıklamasında bulundu.

DİSK Avukatı: İktidar, AYM Kararını Tanımalı!

DİSK avukatı Necdet Okcan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Anayasa Mahkemesi anayasal bir kurumdur ve mahkeme kararlarının uygulanması hukuk devletinin gereğidir. İşçilerin ve emekçilerin 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama hakkı vardır. İktidar, AYM kararını tanımalı ve hak ihlallerini giderici uygulamaları hayata geçirmelidir” dedi.

1 Mayıs Bileşenleri, AYM’nin kararının ardından iktidara seslenerek, “Taksim’i açın!” çağrısında bulundu. Her yıl yapılan 1 Mayıs kutlamalarında Taksim’in özgürce kullanılmasını isteyen sendikalar, kararın uygulanmasını bekliyor.

Share.
Exit mobile version