Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Türkiye Adalet Akademisi’nin düzenlediği “Akademi Söyleşileri” etkinliğinde hâkim ve savcı adaylarına seslendi. Yargıtay’ın, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyeleri aleyhine suç duyurusunda bulunmasının ardından ilk kez konuşan Arslan, “Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz” diyerek güçlü bir duruş sergiledi.

Arslan, konuşmasında yargının temel amacının bireyin hak ve özgürlüklerini güvence altına almak olduğunu vurgulayarak, adaletin tesisi konusundaki sorumluluğun hakim ve savcılara ait olduğunu belirtti. Bütün yargı düzenlerinin ortak paydasının hukuk devleti olduğunu ifade eden Arslan, adaletsizlikle mücadele etmeyen devletlerin uzun ömürlü olamayacağını söyledi.

Hakim ve savcı adaylarına yönelik mesleki tavsiyelerde bulunan AYM Başkanı, “Vicdanın esaret altına alınamayacağını, aklın ise vesayet altına giremeyeceğini” vurgulayarak, “Uzaktan kumandalı yargı da yargıç da olmaz” diyerek bağımsız bir yargının önemine dikkat çekti.

Share.
Exit mobile version