Ticaret Bakanlığı, 9 Ocak’ta gerçekleştirdiği 341 sayılı Reklam Kurulu toplantısında, tüketicileri aldatan, yanıltan ve tecrübe bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalara yönelik 141 dosyada toplam 24 milyon 608 bin 587 TL idari para cezası uygulandığını duyurdu.

İlk Toplantıda 141 Dosyada Hüküm Verildi

Bakanlığın yazılı açıklamasına göre, yılın ilk toplantısında incelenen 162 dosyanın 141’i mevzuata aykırı bulundu. Bu dosyalara ilişkin olarak, reklam ve ticari uygulamalara yönelik durdurma cezalarıyla birlikte toplamda 24 milyon 608 bin 587 lira idari para cezası kararı alındı.

Sahte İndirime 7 Milyon TL Ceza

Özellikle tüketicileri aldatan, yanıltan ve gerçekte olduğundan daha fazla indirim yapıyormuş algısı oluşturan indirimli satış reklamları ve uygulamalarıyla ilgili olarak Reklam Kurulu’nun yaptığı incelemeler sonucunda, bu dosyalara toplam 7 milyon 46 bin 663 lira idari para cezası kesildi.

Reklam Kurulu, indirimli satış reklamları ve ticari uygulamalara ilişkin olarak perakende ticaret sektöründe haksız rekabete neden olan, yanıltıcı reklam ve uygulamalarla tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla ‘fiyat bilgisi içeren reklamlar ile indirimli satış reklamları ve ticari uygulamaları hakkında kılavuz’da değişiklik yapma kararı aldı.

Açıklamada, yeni kılavuzun indirimli satış kapsamında değerlendirilmeyen mal veya hizmet gruplarında tüketiciye uzun süreli fiyat indirimi hakkı veren indirim kartları, kuponlar, sadakat programları veya gelecekteki alımlarına yönelik puan birikimine izin veren uygulamalar konusunda düzenlemeler içerdiği belirtildi. Bu düzenlemelerle, tüketicilerin gerçek dışı indirim algısına karşı daha fazla korunması amaçlanıyor

Share.
Exit mobile version