İstanbul Aile Mahkemesi, bir dava dosyasına atanan ve raporunu bir yıl süresince sunmayan bilirkişi B.S. hakkında, görevi kötüye kullanma suçundan dava açtı. B.S.’nin savunması, eşinin sağlık durumundan dolayı işlerinde gecikme yaşandığı yönündeydi.

Mahkemenin Kararı ve Gerekçesi

Davanın sonucunda mahkeme, B.S.’yi görevinin gereklerini ihmal etmek ve gecikme göstermek suçundan 1 ay 26 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca, B.S.’nin geçmişte kasti bir suç işlemediğini göz önünde bulundurarak, cezanın açıklanmasını beş yıl süreyle erteledi.

Avukat Aykut Bayrakcı’nın değerlendirmesine göre, bilirkişilerin görevlerini yerine getirme sürecinde Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Bilirkişilik Kanunu ve Bilirkişi Yönetmeliği’ne uymaları gerekiyor. Bayrakcı, görevi kabul etmekte haklı bir nedeni olan bilirkişilerin, bu durumu bir hafta içinde bildirmeleri gerektiğini vurguladı.

Bayrakcı, yapılan uyarılara rağmen raporu zamanında hazırlayıp sunamayan bilirkişilerin, davada taraf olan kişilerin mağduriyetine yol açabileceğini ve bu ihmalin “görevi ihmal” suçunu oluşturabileceğini belirtti.

Share.
Exit mobile version