Türkiye Barolar Birliği, AYM’nin Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını uygulamayan yerel mahkeme ve Yargıtay üyeleri için ceza soruşturması başlatılmasını istedi.

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerine yönelik ceza soruşturması talep edildi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından verilen iki hak ihlali kararına rağmen kararları uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında ceza soruşturması başlatılması için başvuruda bulundu.

TBB, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkan ve Üyeleri için ise Yargıtay Birinci Başkanına başvuru yaptı. Başvuru, Türk Ceza Kanunu’nun “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “Görevi kötüye kullanma”, “Anayasayı ihlal” ve “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” maddelerine dayandırıldı.

TBB’nin açıklamasında, Can Atalay’ın bireysel başvurusuna ilişkin iki kez verilen hak ihlali kararının uygulanmaması nedeniyle bu başvurunun yapıldığı belirtildi. Ayrıca, bu durumun ceza soruşturması başlatılması ve etkin bir soruşturma yürütülerek ilgili kişilerin cezalandırılmasını gerektirdiği vurgulandı.

Bu talep, Türkiye’nin hukuk sistemi içinde önemli bir gelişme olarak dikkat çekiyor. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına uymamalarının hukuki sonuçları merak konusu haline geldi.

Share.
Exit mobile version