Yargıtay, 2007’de Isparta’da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasında “taksirle öldürme” suçundan yargılanan iki sanığın cezasını onayarak 17 yıl süren hukuki mücadeleyi sonlandırdı.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2007 yılında Isparta’da meydana gelen ve 57 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazasıyla ilgili dönemin Atlasjet Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Tuncay Mustafa Doğaner ile uçuş işletme sorumlusu Mehmet Şerif Erbilgin’in “taksirle öldürme” suçundan aldıkları 5 yıl 10’ar ay hapis cezasını onadı. Bu kararla birlikte, dava dosyası 17 yıl sonra nihayete erdi.

Kazanın Arka Planı

30 Kasım 2007 tarihinde İstanbul’dan Isparta’ya gitmekte olan Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ’ye ait bir yolcu uçağı, Isparta’nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşmüş ve kazada 7’si mürettebat toplam 57 kişi hayatını kaybetmişti. Kazada, aralarında ünlü bilim insanlarının da bulunduğu bir grup, “Türk Hızlandırıcı Merkezi” projesi için bir toplantıya katılmak üzere yola çıkmıştı.

Yargılama Süreci

Kaza sonrasında açılan kamu davasında, Atlasjet ve World Focus Hava Yolları’nda görevli bazı üst düzey ve teknik personelin yargılanmasına başlandı. İlk derece mahkemesinde bir kısım sanıklara ceza verilirken, Doğaner ve Erbilgin’in de aralarında bulunduğu 12 sanık beraat etmişti. Yargıtay’ın beraat kararlarını bozmasının ardından yapılan yeniden yargılamada, Doğaner ve Erbilgin “taksirle öldürme” suçundan 5 yıl 10’ar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yargıtay’ın bu son kararıyla, kazaya ilişkin hukuki süreç tamamlanmış oldu. Kararda, Doğaner ve Erbilgin’in kazada “tali kusurlu” olduklarına işaret edilerek, hapis cezaları onaylandı. Bu karar, kazanın üzerinden geçen uzun yıllar sonrasında gelen bir adalet arayışının sembolü oldu ve kazada hayatını kaybedenlerin yakınları için önemli bir dönüm noktası teşkil etti.

Share.
Exit mobile version