Türkiye genelindeki baroları, son dönemde yaşanan çocuk istismarı olaylarına karşı ortak bir açıklama yaparak, toplumu çocuk istismarına karşı harekete geçmeye çağırdı. İstanbul Bağcılar’da çok sayıda çocuğun cinsel istismara uğraması ve Malatya’da bir konteyner kentte yaşanan benzer bir olay sonrası, barolar “Çocuğun istismarına hep birlikte dur diyelim!” mesajını verdi.

Barolar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, son 9 yılda çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarının üç kat arttığına işaret ederek, bu vakaların sadece güvenlik birimlerine yansıyanlar olduğunu, gerçekte daha fazla olduğunu belirtti. Açıklamada, Bağcılar’daki sanık Metin Şenay’ın daha önce de benzer bir suçtan yargılandığı ancak delil yetersizliği nedeniyle beraat ettiği vurgulandı.

Çocuklara Karşı İstismarın Önlenmesi İçin Çağrı

Barolar, çocuk istismarını önlemek için suçluların cezalandırılmasının yanı sıra önleyici politikaların oluşturulması ve çocukların korunması gerektiğini belirtti. Ulusal ve uluslararası işbirliğinin önemine değinilerek, çocukların korunmasına yönelik uluslararası sözleşmelere atıfta bulunuldu ve Türkiye’nin bu konuda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğine dikkat çekildi.

TBMM Bünyesinde Çocuk Hakları Komisyonu Kurulması Vurgusu

Açıklamada, TBMM bünyesinde daimi bir “Çocuk Hakları Komisyonu” kurulması ve Çocuk Koruma Kanunu’nun, çocukların cinsel istismarına karşı korunmasını sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulandı. 19 Kasım Dünya Çocuk İstismarı Önleme Günü’nde farkındalık yaratılması ve toplumun her alanında özel etkinlikler düzenlenmesi çağrısı yapıldı.

Barolar, TBMM, kamu kurum ve kuruluşları, yargı organları, meslektaşları, sivil toplum kuruluşları, basın/medya kuruluşları, aileleri ve toplumun tüm kesimlerini çocuk istismarına karşı durmaya ve gerekli önlemleri alma konusunda işbirliği yapmaya davet etti. Açıklama, çocuklara yönelik her türlü şiddet ve istismar olaylarının faillerine en ağır yaptırımların uygulanması gerektiğinin altını çizerek, çocuklara yönelik cinsel istismar davalarının takipçisi olunacağını belirtti.

Share.
Exit mobile version