Harvard Üniversitesi, etik kaygılar nedeniyle büyük bir adım atarak, insan derisiyle ciltlenmiş kitabı kütüphanesinden çıkarma kararı aldı. 2014 yılında bu özelliği saptanan “Des Destinees de l’Ame” (Ruhun Kaderi) adlı eserin, üniversitenin Houghton Kütüphanesi koleksiyonunda yer aldığı ve artık bu cildin değiştirileceği duyuruldu.

Etik Kaygılar

Harvard Üniversitesi Kütüphanesi’nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, bu karar, kitabın kökeni ve tarihinin etik açıdan sorunlu bulunması sebebiyle alındı. Kitabın cildinde kullanılan insan derisinin kaynağına yönelik saygısızlık ve etik dışı muamele yapıldığı kabul edilerek, olaydan etkilenenlerden özür dilendi. Bu karar, talep üzerine kitabın genel incelemeye açık olduğu dönemin ardından geldi.

Kitabın Tarihi ve Kökeni

“Des Destinees de l’Ame” kitabı, Fransız yazar Arsene Houssaye tarafından yazılmış ve orijinal sahibi, bir kadın hastanın cilt dokusuyla kitabı kaplayan Fransız doktor Ludovic Bouland tarafından Harvard Kütüphanesi’ne 1934 yılında bağışlanmıştı. Harvard Üniversitesi Yönlendirme Komitesi’nin 2022’de yaptığı bir raporda, üniversite müzesi koleksiyonlarındaki insan kalıntılarına ilişkin olarak, bu tür uygulamaların gözden geçirilmesi ve kitabın cildinin çıkarılması tavsiye edilmişti.

Harvard Üniversitesi’nin bu kararı, eğitim ve araştırma kurumlarında etik ilkelere olan bağlılığın önemini vurguluyor. Aynı zamanda, geçmişte yapılan hataların kabul edilmesi ve düzeltilmesi yönünde atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Üniversite, bu kararla birlikte, koleksiyonlarında yer alan eserlerin kökeni ve tarihi üzerinde daha fazla dikkat ve hassasiyet gösterme taahhüdünde bulunuyor.

Share.
Exit mobile version