Türkiye’nin yüksek yargı organlarındaki önemli bir dönemecin eşiğinde bulunuyoruz. Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay ve Danıştay başkanlarının görev sürelerinin dolması nedeniyle Mart ve Nisan aylarında başkanlık seçimleri yapılacak. Bu seçimler, Türkiye’nin hukuk düzeninde önemli bir yer tutan üç yüksek mahkemenin geleceğini şekillendirecek.

Anayasa Mahkemesi’nde, mevcut Başkan Zühtü Arslan’ın 20 Nisan’da dolacak olan görev süresi nedeniyle, 21 Mart’ta başkanlık seçimi yapılacak. Arslan, görev süresinin dolması nedeniyle aday olamayacak, fakat seçimde oy kullanma hakkına sahip olacak. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda, 15 üyeden en az 8’inin oyunu alan aday yeni dönem için başkanlığı üstlenecek. Eğer ilk turda salt çoğunluk sağlanamazsa, seçimler devam edecek.

Yargıtay Başkanlığı İçin Geri Sayım

Yargıtay’da ise mevcut Başkan Mehmet Akarca’nın görev süresi 24 Mart’ta sona eriyor. Yargıtay’ın 348 üyesi, 25 Mart’ta yeni başkanı seçmek için oy kullanacak. Adayların, üyelerin salt çoğunluğunun oyunu alması gerekecek. Başkan Akarca ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk’ün adaylar arasında olduğu belirtiliyor.

Danıştay’da Başkanlık Seçimi Süreci

Danıştay’da ise Başkan Zeki Yiğit’in 7 Mayıs’ta dolacak görev süresi nedeniyle, 23 Nisan’da başkanlık seçimi süreci başlayacak. Danıştay’ın 113 üyesi, başkanlık için aday olabilecek. Başkanlık koltuğu için adayların, üyelerin salt çoğunluğunun oyunu alması gerekiyor.

Share.
Exit mobile version