Anayasa Mahkemesi, kamu arazilerine yapılan gecekonduların doğrudan yıkılmasına olanak tanıyan Gecekondu Kanunu hükmünü iptal etti, bu karar 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Anayasa Mahkemesi, gecekonduların hiçbir yargı kararı olmaksızın belediye veya devlet zabıtaları tarafından yıkılmasını öngören Gecekondu Kanunu’nun bir maddesini iptal etti. İptal kararı, İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin başvurusu üzerine geldi. Mahkeme, izinsiz yapıların doğrudan yıkılmasının, yargıya başvurma hakkını ihlal ettiğini ve bu durumun hak arama özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, izinsiz yapılan gecekonduların da birer mülk olduğu ve dolayısıyla korunması gereken bir hak kapsamına girdiği vurgulandı. Kararda, izinsiz yapıları yapan kişilere herhangi bir bildirimde bulunmadan yapılan yıkımların, dava açma hakkını koruyacak güvenceleri sağlamadığına dikkat çekildi. Bu nedenle, iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlandıktan dokuz ay sonrasında yürürlüğe gireceği açıklandı.

İptal edilen hüküm, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazilerde veya devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde yapılacak izinsiz yapıların, inşa halinde olsun ya da iskan edilmiş olsun, herhangi bir karar alınmaksızın doğrudan yıktırılmasını öngörüyordu.

Share.
Exit mobile version