Eski ABD Başkanı Donald Trump, yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels’e 2016 başkanlık seçimleri sırasında yasa dışı “sus payı” ödeme suçlamasıyla karşı karşıya olduğu davada, dokunulmazlık talebinde bulunmuştu. Ancak New York’taki Yargıç Juan M. Merchan, Trump’ın talebini reddetti ve 15 Nisan’da başlaması planlanan duruşmanın ertelenmeyeceğini açıkladı. Bu karar, Trump’ın yargılanmasının önündeki son engellerden birini kaldırmış oldu.

Yargıç Merchan, Trump’ın cezai kovuşturma karşısında dokunulmaz olduğu yönündeki talebini “zamansız” bulduğu gerekçesiyle kabul etmedi. ABD Yüksek Mahkemesi’nin henüz bir karar vermemiş olmasına rağmen, bu karar Trump’ın jüri önüne çıkmasının önünü açtı. Trump, başka bir ceza davasında başkanlık dönemindeki resmi eylemleriyle ilgili dokunulmazlık iddiası nedeniyle duruşmanın Yüksek Mahkeme kararına kadar ertelenmesini talep etmişti.

Trump Hakkındaki Suçlamalar

Trump, Stormy Daniels’e “sus payı” ödenmesi ve bu ödemenin kayıtlarında yapılan sahtekarlıklar nedeniyle 34 farklı suçlama ile yargılanıyor. Kendisi, 4 Nisan 2023’te New York’ta hakim karşısına çıkmış ve suçlamaları reddetmişti. Trump, kendisine yöneltilen suçlamaları “siyasi cadı avı” olarak nitelendirerek, bunun bir “seçimlere müdahale” girişimi olduğunu savunmuştu. Bu süreç, Trump’ı “Amerikan tarihinde kendisine yöneltilen suçlamalar nedeniyle hakim karşısına çıkan ilk eski başkan” yapmıştı.

Trump’ın avukatı, karışık ve siyasi gerekçeli suçlamalardan oluşan ceza davasının düşürülmesini talep etmiş, ayrıca savcıların mahkemeye sunulan “100 bin sayfadan fazla” evrak nedeniyle duruşmanın 90 gün ertelenmesini istemişti.

Share.
Exit mobile version