İstanbul’da 2020’de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılan 35 kişi, tüm suçlamalardan beraat etti.

İstanbul Beyoğlu’nda 2020 yılı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleştirilen Feminist Gece Yürüyüşü’ne katıldıkları için yargılanan 35 kişi, üç yıldır süren dava sürecinin ardından tüm suçlamalardan beraat etti. Sanıklar, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme ve kamu malına zarar vermek gibi suçlamalarla yargılanıyordu.

Dava Süreci ve Suçlamalar

Dava, İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü ve toplamda 10 duruşma yapıldı. Savcı, sanıkların “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etmişti. Ancak, “görevi yaptırmamak için direnme” ve “kamu malına zarar verme” suçlarının işlendiğine dair yeterli delil bulunamadığından bu suçlamalardan beraat kararı çıktı.

Karar

Mahkeme, yargılanan bir gazeteci ve 33 kadın olmak üzere toplam 35 kişinin beraatine karar verdi. Bu karar, kadın hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları tarafından olumlu karşılandı.

Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılanlar üzerindeki yasal baskının kaldırılması, Türkiye’de ifade özgürlüğü ve toplumsal hareketler açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

Share.
Exit mobile version