Kripto varlıklara ilişkin kanun düzenlemesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Yeni düzenleme ile yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması amaçlanıyor.

Teklifle, Sermaye Piyasası Kanunu’na kripto varlıklara ilişkin tanımlar ekleniyor. Buna göre, “cüzdan” kripto varlıkların transfer edilmesini ve bu varlıkların veya ilgili anahtarların çevrim içi veya çevrim dışı depolanmasını sağlayan yazılım, donanım, sistem veya uygulamalar olarak tanımlandı. “Kripto varlık” ise dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar olarak tanımlanıyor.

Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) kripto varlıklarla ilgili yeni yetkiler tanımlanması hedefleniyor. Bu kapsamda, kripto varlık alım-satımı, ilk satış veya dağıtım, takas, transfer ve saklama gibi işlemleri yapan kuruluşlar “platform” olarak adlandırılacak. Yeni düzenleme ile sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) sistemine dahil olmadan kripto varlık olarak ihraç edilmesine izin verilmesi için SPK’ya yetki verilecek. SPK, bu varlıkların elektronik ortamda kayden izlenmesine ve MKK sistemi ile entegrasyonuna dair esasları belirleyecek.

Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, SPK’dan izin alarak faaliyet gösterebilecek. Bu sağlayıcıların kuruluşu, sermayesi, bilgi sistemleri ve güvenlik önlemleri gibi konularda belirli kriterleri karşılaması gerekecek. Ortaklarının mali güç, dürüstlük ve itibar şartlarını taşıması zorunlu olacak.

SPK, kripto varlıkların alım-satımı, transferi ve saklanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleme yetkisine sahip olacak. Ayrıca, kripto varlıkların teknolojik altyapısı ve güvenliği için TÜBİTAK gibi kurumların görüşü alınacak.

Share.
Exit mobile version