Avustralya’da, Afganistan’daki savaş suçlarına dair gizli bilgileri medyaya sızdırdığı için eski ordu avukatı David McBride, beş yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. McBride, Avustralya askerlerinin Afganistan’da sivilleri hukuka aykırı bir şekilde öldürdüğüne dair iddiaları kamuoyu ile paylaşmıştı.

Davanın Arka Planı

60 yaşındaki McBride, Avustralya ordusunun 2020 yılında yayınladığı bir raporda belirtilen, Avustralya askerlerinin 39 Afgan mahkumu, çiftçiyi ve sivili hukuka aykırı bir şekilde öldürdüğüne dair kanıtları sızdırmıştı. Rapor, 19 mevcut ve eski askerin cezai soruşturmaya tabi tutulmasını tavsiye etmişti.

McBride’ın Eylemleri ve Sonuçları

McBride, askeri sırları çalmak ve paylaşmak suçunu kabul etti. Yargıç David Mossop, bu eylemin “büyük bir güven ihlali” olduğunu vurguladı. McBride, 27 ay sonra şartlı tahliye ile serbest bırakılabilecek.

2011 ve 2013 yıllarında Afganistan’da görev yapmış olan McBride, travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) yaşamış ve sonrasında yüzlerce hassas belgeyi gizlice kopyalayıp evine kaçırmıştı. İlk olarak kurum içinde şikayette bulunan McBride, daha sonra bilgileri basına sızdırmıştı.

Raporun İçeriği

Bir hukuk subayı olarak görev yaptığı süre zarfında, askerlerin silahsız erkekleri ve çocukları öldürmesine dair bilgileri içeren “Afgan Dosyaları”nı kamuoyuna duyurdu. Bu dosyalar, askerlerin 2013 yılında uykusunda vurulduğu iddia edilen altı yaşındaki bir çocuk da dahil olmak üzere birçok sivili hukuka aykırı bir şekilde öldürdüğünü gösteriyordu.

Brereton raporu olarak bilinen bu soruşturma, Avustralya ordusunun üst düzey komandolarının acemi askerleri “kan görmeye” alıştırmak için savunmasız tutsakları öldürmeye zorladığını ortaya çıkardı. Raporda belirtilen cinayetlerin hiçbiri “savaşın harareti içinde” gerçekleşmemiş, bilinçli olarak işlenmişti. Avustralya yönetimi, raporun ardından 19 muvazzaf ve eski askerin, 39 Afgan yerlisini öldürdüğü iddiasıyla cezai kovuşturmaya sevk edileceğini açıkladı.

Share.
Exit mobile version