New York Barosu, bir grup federal yargıcı Columbia Üniversitesi’ne gönderdikleri mektup nedeniyle kınadı.

New York  Barosu, Pazartesi günü yayımladığı bir bildiri ile Columbia Üniversitesi’ne hukuk katiplerini artık işe almayacaklarını belirten mektup nedeniyle bir grup federal yargıcı kınadı. Baro, bu davranışı “adli makamların uygunsuz kullanımı” olarak nitelendirdi.

Kınama ve Sebepleri

Baro, kınama kararını Columbia Üniversitesi’nde bu yılın başında gerçekleştirilen Filistin yanlısı protestoların ardından alınan kararlar ve yapılan açıklamalar çerçevesinde verdi. Mektup, aralarında ABD Çevre Mahkemesi yargıçları Elizabeth Branch ve James Ho, ABD Federal İddialar Mahkemesi Yargıcı Matthew Solomson ve ABD Uluslararası Adalet Divanı Yargıcı Stephen Alexander Vaden’ın da bulunduğu, eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından atanan 13 federal yargıç tarafından imzalandı. Ayrıca, Teksas, Georgia ve Kuzey Dakota’daki dokuz bölge hakimi de bu mektubu imzalayanlar arasında yer aldı.

Baro’nun Tepkisi

New York  Barosu, federal yargıçların Columbia Üniversitesi’ne yönelik bu tutumunu sert bir şekilde eleştirerek, yargıçların adli makamlarını uygunsuz bir şekilde kullandıklarını ve bu tür davranışların yargı bağımsızlığına zarar verdiğini belirtti. Baro, yargıçların hukukun üstünlüğünü korumakla yükümlü olduklarını ve kişisel veya politik görüşlerin yargı kararlarına etki etmemesi gerektiğini vurguladı.

Mektubun İçeriği ve Üniversitenin Tepkisi

6 Mayıs’ta imzalanan mektupta, yargıçlar Columbia Üniversitesi’ni ve Hukuk Fakültesi Dekanı Gillian Lester’ı eleştirerek, üniversitenin protestolar karşısındaki tutumunu kınadı ve hukuk katiplerini artık bu üniversiteden işe almayacaklarını belirttiler. Columbia Üniversitesi Rektörü Nemat “Minouche” Shafikand ve Dekan Lester, henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Share.
Exit mobile version