Yargıtay, kredi borçlarını erken kapatanlar için önemli bir emsal karara imza attı. Kararda, “Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir.” denildi. Bu karar, kredi borçlarını erken ödeyen tüketiciler için büyük bir önem taşıyor.

İstinaf’ta Reddedilen Dava Temyize Taşındı

İçtihat Bülteni Uygulaması’ndan edinilen bilgiye göre, Sakarya’da bir özel okul, çekilip erken kapanan üç ayrı krediyle ilgili olarak banka tarafından tahsil edilen ücretlere dava açtı. Davacı vekili, kredi sözleşmelerine bağlı olarak tahsil edilen istihbarat ve erken kapama ücretlerinin haksız olduğunu belirterek, bu tutarların geri ödenmesini talep etti. İlk Derece Mahkemesi, davanın kısmen kabulüne karar vererek, fazla talepleri reddetti. Bu karara itiraz eden taraf vekilleri, istinaf başvurusunda bulundu ancak Bölge Adliye Mahkemesi başvuruları esastan reddetti. Bunun üzerine taraf vekilleri temyiz talebinde bulundu.

Yargıtay’ın Kararı

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınmasının da mümkün olmadığını belirtti. Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 10.02.2020 tarih, 2020/4 sayılı tebliğ ile getirilen düzenleme neticesinde Bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir. Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. İstihbarat ücreti davacıdan alınamayacağına göre, istihbarat ücretine uygulanan BSMV ücretinin de alınmaması gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davacıya iadesi gerekirken BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.”

Bu karar, bankaların kredi borçlarını erken kapatan müşterilerinden istihbarat ücreti ve buna bağlı BSMV tahsil edemeyeceğini açıkça belirtiyor.

Share.
Exit mobile version