ABD Adalet Bakanlığı, TikTok’un Çinli ana şirketi ByteDance ile ilgili ulusal güvenlik endişelerini çözmek için TikTok’un Amerikan operasyonlarının satılması gerektiğini belirtti. Bu argüman, TikTok’un yeni ABD yasasına karşı açtığı davaya hükümetin ilk ayrıntılı yanıtı olarak mahkeme dosyasında yer aldı.

Adalet Bakanlığı, TikTok’un daha önce hükümetin güvenlik endişelerini gidermek için sunduğu ABD kullanıcı verilerini yerel olarak izole etme gibi önlemlerin yetersiz olduğunu savundu. Bakanlık, Çin hükümetinin hala Amerikalılar hakkında hassas verileri toplayabileceğini veya içeriği manipüle edebileceğini iddia etti ve Çin’in daha büyük jeopolitik hedefler nedeniyle uygulamayı kötüye kullanma teşviki olduğunu belirtti.

Çin’in Yönlendirmesiyle İçerik Kararları

Hükümet, TikTok ve ByteDance’in Çin’in yönlendirmesiyle içerik hakkında kararlar aldığını iddia etti. İstihbaratın yardımcı direktörü Casey Blackburn, hükümetin ana dosyasına eklenen büyük ölçüde gizli bir bölümde, uygulamanın ve ana şirketinin Çin’in “Çin dışındaki içeriği sansürleme taleplerine yanıt olarak” eylemde bulunduğunu söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı, TikTok’un ABD’deki geniş erişimi göz önüne alındığında, Çin’in TikTok’un özelliklerini kullanarak Amerikan çıkarlarını zayıflatma kapasitesinin büyük bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğunu savundu. Hükümet, davasını başarılı bir şekilde sunabilirse, TikTok’un ABD’deki faaliyetlerini satmaya veya yasaklamaya zorlayabilir.

TikTok’un Mücadelesi ve Yasal Süreç

Başkan Biden’ın Nisan ayında imzaladığı yasa kapsamında, ByteDance, TikTok’un Amerikan operasyonlarını Ocak ortasına kadar Çinli olmayan bir sahibe satmazsa, uygulama mağazaları ve web barındırma hizmetleri TikTok ile çalışmayı durdurmak zorunda kalacak.

170 milyon ABD’li kullanıcısı olan TikTok, Mayıs ayında bu yasayı engellemek için dava açtı ve bir satışın mümkün olmadığını ve yasağın küçük işletmelere zarar vereceğini savundu. TikTok ayrıca, ABD hükümetinin güvenlik endişelerini gidermek için bir Amerikan şirketine algoritmasının denetimini vermek ve tüm verileri yerel olarak depolamak gibi olağanüstü taahhütler sunduğunu belirtti. Bu mücadelenin sonunda Yüksek Mahkeme’ye ulaşması bekleniyor.

Share.
Exit mobile version