Alman ilaç ve tarım devi Bayer, Roundup adlı yabancı ot öldürücü ürününün kansere yol açtığı iddialarına karşı ABD’de önemli bir yasal zafer kazandı. Şirketin hisse senetleri bu kararın ardından %12.38 artış göstererek €29.67 seviyesine yükseldi.

Davacı, Pennsylvania eyaletinde peyzaj işleriyle uğraşan David Schaffner, Bayer’in Monsanto biriminin Roundup etiketi üzerinde kanser uyarısı bulunmadığı için eyalet yasalarını ihlal ettiğini iddia etmişti. Ancak, ABD temyiz mahkemesi, pestisitlerin uyarı etiketini düzenleyen federal yasaların Pennsylvania eyalet yasalarının üzerinde olduğuna karar verdi.

Bayer, Reuters’a yaptığı açıklamada, karardan memnun olduğunu belirterek, Roundup ve aktif maddesi glifosatın güvenli olduğunu savundu. Şirket, marka arkasında durmaya devam edeceğini de vurguladı.

Bayer, 2018 yılında tarım şirketi Monsanto’yu yaklaşık 63 milyar dolar (yaklaşık €57 milyar) karşılığında satın almıştı. Ancak bu satın alım sonrası, Roundup’ın kansere yol açtığı iddiaları nedeniyle milyarlarca euro tazminat ödemek zorunda kalmıştı. Son 12 ay içinde Bayer’in hisse değeri bu iddialar nedeniyle yaklaşık %49 oranında düşmüştü.

Geçtiğimiz yıl, Bayer, Roundup’ın ev kullanımı için satışını ABD’de aşamalı olarak durdurmuştu.

Share.
Exit mobile version